Τι είναι το Twitter (Τουίτερ) και πώς λειτουργεί;

Ημ/νία: 26 Αυγούστου 2014 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

twitter ti einai kai pos leitourgei

Τι είναι το Twitter;

Το Twitter είναι ένα Κοινωνικό Δίκτυο το οποίο ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Social Media και θεωρείται το δεύτερο δημοφιλέστερο αυτή τη στιγμή πίσω από το Facebook. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, το Twitter έχει 271 εκατ. ενεργούς μηνιαία χρήστες.

Αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο Κοινωνικό Δίκτυο από τα υπόλοιπα, είναι οι δημοσιεύσεις με όριο τους 140 χαρακτήρες, καθώς επίσης και η προώθηση του δημόσιου διαλόγου. Η χρήση του έχει να κάνει κυρίως με την ενημέρωση και στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως το μέσο της ατάκας.

Τρόποι σύνδεσης στο Twitter

Το Twitter παρέχει διάφορους τρόπους σύνδεσης. Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, τότε μπορείτε να το επισκεφθείτε μέσω του www.twitter.com, ή μέσω τρίτων εργαλείων, όπως το TweetDeck, το οποίο μάλιστα ανήκει στο Twitter. Από κινητές συσκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις εφαρμογές για Android, iOS, Windows Phone, καθώς και άλλες εφαρμογές. Επίσης, για κινητές συσκευές υπάρχει και το mobile.twitter.com.

Πώς λειτουργεί το Twitter;

twitter homepage

Στο Twitter κάθε χρήστης δημιουργεί δωρεάν το δικό του προφίλ, το οποίο αποτελείται από εικόνες και διάφορες πληροφορίες, όπως μίνι βιογραφικό, περιοχή διαμονής, username κλπ.

Το username, ή αλλιώς ψευδώνυμο, έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς χρησιμοποιείται περισσότερο και από το όνομα του χρήστη. Οι περισσότεροι είναι γνωστοί από το ψευδώνυμο τους, καθώς ένας χρήστης για να αναφέρει έναν άλλον χρησιμοποιεί το username.

Κάθε προφίλ μπορεί να δημοσιεύσει μηνύματα με μέγιστο όριο τους 140 χαρακτήρες, τα λεγόμενα και ως tweets. Από προεπιλογή, κάθε λογαριασμός δημοσιεύει δημόσια, με οποιονδήποτε χρήστη του ίντερνετ να μπορεί να προβάλλει τα μηνύματα του. Βέβαια, υπάρχει και επιλογή για ιδιωτικά tweets, αν και δε συνίσταται για την καλύτερη εμπειρία.

Στο Twitter δε συναντάει κανείς φιλίες, αλλά ακόλουθους, ή αλλιώς followers. Δεν είναι απαραίτητο για δύο χρήστες να ακολουθεί ο ένας τον άλλον. Κάθε χρήστης ακολουθεί όποιους θέλει και ακολουθείται από οποιονδήποτε. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας διαμορφώνει την αρχική του σελίδα με περιεχόμενο το οποίο επιθυμεί, αν και το Twitter έκανε πρόσφατα κάποιες αλλαγές.

Σε σύγκριση με το Facebook το οποίο φιλτράρει και δείχνει στο χρήστη συγκεκριμένες δημοσιεύσεις στην αρχική σελίδα και όχι όλες, όποιες αυτό θεωρεί σημαντικότερες, στο Twitter εμφανίζονται όλα τα tweets των χρηστών που ακολουθεί κανείς.

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των Κοινωνικών Δικτύων, τα hashtags, καθιερώθηκαν από το Twitter και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για συγκέντρωση όλων των tweets γύρω από μια συζήτηση, όπως για παράδειγμα με το #wc14gr για το φετινό Μουντιάλ από τους Έλληνες χρήστες.

Οι κυριότερες λειτουργίες του Twitter είναι το retweet το οποίο χρησιμοποιείται για κοινοποίηση ενός tweet, το favorite το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο ως το like του Facebook, και το reply το οποίο χρησιμοποιείται για απάντηση σε ένα tweet.

Το Twitter είναι ένα μέσο το οποίο ενισχύει το δημόσιο διάλογο, κάτι το οποίο είναι εφικτό αφού δε μπορεί κανείς να φλυαρήσει με το όριο των 140 χαρακτήρων. Τέλος, έχει πολλούς celebrities και τα περισσότερα έκτακτα νέα και ειδήσεις προέρχονται από αυτό. Στο Twitter είναι όλοι «δημοσιογράφοι».

Στο Social Media Life σας ενημερώνουμε για όλα τα νέα και τις ειδήσεις του Twitter, καθώς επίσης και για διάφορους οδηγούς του Twitter για να το αξιοποιήσετε στο έπακρο για τους δικούς σας σκοπούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1) Τι είναι το Facebook (FB) και πώς λειτουργεί;
2) Τι είναι το Google+ (Google Plus) και πώς λειτουργεί;
3) Τι είναι το YouTube και πώς λειτουργεί;
4) Τι είναι το LinkedIn και πώς λειτουργεί;
5) Τι είναι το Pinterest και πώς λειτουργεί;
6) Τι είναι τα Foursquare και Swarm και πώς λειτουργούν;
7) Τι είναι το Instagram και πώς λειτουργεί;
8) Τι είναι το Snapchat και πώς λειτουργεί;
9) Τι είναι το Viber και πώς λειτουργεί;
10) Τι είναι το Vine και πώς λειτουργεί;
11) Τι είναι το Tumblr και πώς λειτουργεί;
12) Τι είναι το reddit και πώς λειτουργεί;
13) Τι είναι το WhatsApp και πώς λειτουργεί;

Αν έχετε να προσθέσετε ή να ρωτήσετε οτιδήποτε για το παραπάνω κείμενο, μπορείτε να αφήσετε σχόλιο στη φόρμα στο τέλος της σελίδας.

Ετικέτες: , , , , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑