Τι είναι το Facebook (FB) και πώς λειτουργεί;

Ημ/νία: 25 Αυγούστου 2014 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

facebook ti einai kai pos leitourgei

Τι είναι το Facebook;

Το Facebook ανήκει στην κατηγορία των Social Media, ή αλλιώς των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία των Κοινωνικών Δικτύων. Αυτή τη στιγμή είναι το δημοφιλέστερο στο είδος του, έχοντας πάνω από 829 εκατ. καθημερινούς ενεργούς χρήστες και πάνω από 1,32 δισ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά του αποτελέσματα.

Η χρήση του Facebook έχει να κάνει κυρίως με τα νέα φίλων και γνωστών, με την καθημερινή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων και με την ενημέρωση από επιχειρήσεις και σελίδες άλλων ενδιαφερόντων.

Τρόποι σύνδεσης στο Facebook

facebook multiple devices

Το Facebook μπορεί κανείς να επισκεφθεί μέσω του www.facebook.com από υπολογιστή, μέσω του m.facebook.com από κινητές συσκευές, ή μέσω των Android, iOS, Windows Phone κλπ, εφαρμογών. Επίσης, υπάρχει και η διεύθυνση 0.facebook.com, η οποία λειτουργεί για δωρεάν πλοήγηση μέσω των κινητών συσκευών με χρήση 3G/4G (λειτουργεί για συνδρομητές Cosmote, Wind, Vodafone), όχι μέσω WiFi, και η οποία απλώς δε δείχνει οπτικό υλικό όπως φωτογραφίες και βίντεο.

Εκτός, όμως, από τους προηγούμενους βασικούς τρόπους σύνδεσης, το Facebook παρέχει μία πληθώρα εφαρμογών για διάφορες λειτουργίες, όπως το υποχρεωτικό FB Messenger για τις συνομιλίες των χρηστών σε Android, iOS και Windows Phone, το FB Pages Manager για τη διαχείριση σελίδων σε Android και iOS, το FB Home ως launcher του Κοινωνικού Δικτύου για Android, και το FB Paper ως εναλλακτικό τρόπο πλοήγησης για iOS, προς το παρόν μονάχα για χρήστες στην Αμερική.

Πώς λειτουργεί το Facebook;

facebook leitourgies

Το Facebook θεωρείται το πληρέστερο Κοινωνικό Δίκτυο σε λειτουργίες, αν και η πληθώρα ρυθμίσεων και επιλογών μπερδεύουν τους περισσότερους χρήστες, οι οποίοι αρκούνται στην απλή χρήση.

Κάθε χρήστης άνω των 13 ετών μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προφίλ, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να το ενημερώσει με προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο, ταινίες και μουσική που του αρέσουν, αθλητές που θαυμάζει κλπ κλπ.

Με τη δημιουργία του προφίλ, ο χρήστης μπορεί να στείλει αιτήματα φιλίας σε άλλους χρήστες, οι οποίοι θα πρέπει να τον αποδεχθούν ή να τον απορρίψουν. Από τη στιγμή που ο χρήστης αποκτά φίλους, μπορεί και βλέπει τις δημοσιεύσεις τους και μερική από τη δραστηριότητα τους στην αρχική του σελίδα.

Η αρχική σελίδα είναι ένας χώρος όπου ο Facebook χρήστης περνά τον περισσότερο χρόνο του. Εκεί, εκτός από τις δημοσιεύσεις και τη δραστηριότητα φίλων, μπορεί να δει δημοσιεύσεις από τις σελίδες που ακολουθεί κάνοντας like σε αυτές, και από τις ομάδες (groups) στις οποίες συμμετέχει.

Κάθε σελίδα μπορεί να αντιπροσωπεύει μια επιχείρηση, έναν άνθρωπο (αθλητή, ηθοποιό κλπ), ένα πάθος, οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί, όπως και τα groups μπορούν να έχουν οποιαδήποτε θεματολογία.

Εκτός από τις δημοσιεύσεις με κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο κλπ, που μπορεί να δημοσιεύσει ένας χρήστης, υπάρχει και η δυνατότητα για εισερχόμενα μηνύματα μέσω του chat.

Οι λειτουργίες τις οποίες χρησιμοποιούν περισσότερο οι χρήστες βρίσκονται στις δημοσιεύσεις και είναι το like (μου αρέσει), το share (η κοινοποίηση) και τα comments (σχόλια). Ειδικά το like, βρίσκεται παντού στο ίντερνετ και οι χρήστες με συνδεδεμένο προφίλ μπορούν να το πατούν και να δηλώνουν πως τους αρέσει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Από το Facebook δε θα μπορούσαν να λείπουν τα παιχνίδια φυσικά, κι εμείς στο Social Media Life σας ενημερώνουμε κάθε βδομάδα για τα 10 δημοφιλέστερα από αυτά.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε πρωτίστως ως χρήστες είναι η ασφάλεια σας στο Facebook και συνέχεια να ενημερώνεστε για νέα του Facebook και για οδηγούς του Facebook με τους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε καλύτερα το Κοινωνικό Δίκτυο για τους δικούς σας σκοπούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1) Τι είναι το Twitter (Τουίτερ) και πώς λειτουργεί;
2) Τι είναι το Google+ (Google Plus) και πώς λειτουργεί;
3) Τι είναι το YouTube και πώς λειτουργεί;
4) Τι είναι το LinkedIn και πώς λειτουργεί;
5) Τι είναι το Pinterest και πώς λειτουργεί;
6) Τι είναι τα Foursquare και Swarm και πώς λειτουργούν;
7) Τι είναι το Instagram και πώς λειτουργεί;
8) Τι είναι το Snapchat και πώς λειτουργεί;
9) Τι είναι το Viber και πώς λειτουργεί;
10) Τι είναι το Vine και πώς λειτουργεί;
11) Τι είναι το Tumblr και πώς λειτουργεί;
12) Τι είναι το reddit και πώς λειτουργεί;
13) Τι είναι το WhatsApp και πώς λειτουργεί;

Αν έχετε να προσθέσετε ή να ρωτήσετε οτιδήποτε για το παραπάνω κείμενο, μπορείτε να αφήσετε σχόλιο στη φόρμα στο τέλος της σελίδας.

Ετικέτες: , , , , , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑