Τι είναι το Tumblr και πώς λειτουργεί;

Ημ/νία: 1 Οκτωβρίου 2014 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

ti einai to tumblr kai pos leitourgei

Τι είναι το Tumblr;

Το Tumblr είναι μία microblogging πλατφόρμα με στοιχεία Κοινωνικού Δικτύου. Αυτό που τη διαφέρει από τις υπόλοιπες blogging πλατφόρμες, όπως το blogger ή το wordpress, είναι οι μικρές σε μέγεθος δημοσιεύσεις των χρηστών, οι οποίες μπορεί να είναι για παράδειγμα μια εικόνα ή ένα βίντεο με μια σειρά κείμενο, καθώς και οι λειτουργίες για like και reblog (κοινοποίηση) των δημοσιεύσεων των blogs των οποίων ακολουθούν οι χρήστες.

Συνολικά υπάρχουν πάνω από 205,4 εκατ. blogs στο Tumblr, τα οποία έχουν πάνω από 92,6 δισ. δημοσιεύσεις. Την επιτυχία του Tumblr είχε προβλέψει η Yahoo! το Μάιο του 2013, εξαγοράζοντας το για 1,1 δισ. δολάρια.

Τρόποι σύνδεσης στο Tumblr

Οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν στο Tumblr είτε μέσω υπολογιστή και κινητών συσκευών από τη διεύθυνση tumblr.com, είτε χρησιμοποιώντας εφαρμογές για Android, iOS ή Windows Phone.

Πώς λειτουργεί το Tumblr;

Κάθε χρήστης δημιουργεί το δικό του προφίλ δίνοντας email, κωδικό πρόσβασης και username. Στη συνέχεια, το Tumblr δημιουργεί το πρώτο blog του χρήστη, χρησιμοποιώντας ως διεύθυνση το username.tumblr.com, όπου username αυτό το οποίο επέλεξε ο χρήστης. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα blogs, ορίζοντας εκείνος τη διεύθυνση τους.

tumblr dashboard

Το κεντρικό σημείο διαχείρισης στο Tumblr ονομάζεται Dashboard και από εκεί ο χρήστης μπορεί να κάνει τα πάντα. Για παράδειγμα, ακολουθώντας blogs άλλων χρηστών μπορεί να βλέπει όλες τις νέες δημοσιεύσεις αυτών στη σελίδα.

Στο πάνω μέρος του Dashboard υπάρχουν διάφορα εικονίδια για δημιουργία δημοσιεύσεων κειμένου, φωτογραφιών, quotes, συνδέσμων, chat, ήχου και βίντεο. Επομένως, ο χρήστης αναλόγως τι θέλει να δημοσιεύσει επιλέγει και το κατάλληλο εικονίδιο.

Με μια επίσκεψη στο blog του, ο χρήστης αμέσως θα αντιληφθεί πως η εμφάνιση του χρειάζεται αλλαγή. Μέσω των ρυθμίσεων στη σελίδα Dashboard, ο χρήστης μπορεί μεταξύ των άλλων να επεξεργαστεί το θέμα (theme) του blog του, αλλάζοντας από χρώματα και γραμματοσειρές κειμένου, έως και ολόκληρη τη διάταξη του blog. Τα πάντα είναι επεξεργάσιμα.

Κάθε blog στο Tumblr φέρει τις επιλογές «Dashboard» και «Follow» στο πάνω δεξί μέρος στην κεντρική σελίδα του, και επιπλέον τις επιλογές «Like» (εικονίδιο της καρδιάς) και «Reblog» στις σελίδες των δημοσιεύσεων. Οι χρήστες μπορούν να ακολουθούν blogs και να κάνουν like στις δημοσιεύσεις αυτών, ή να τις κοινοποιούν μέσω της επιλογής Reblog στα δικά τους blogs.

Κάθε δημοσίευση σε Tumblr blog φέρει την ένδειξη «x Notes» (όπου x ένας αριθμός), δείχνοντας έτσι στους υπόλοιπους χρήστες πόσα likes και reblogs έχει η δημοσίευση, τα οποία προβάλλονται αναλυτικά στο τέλος κάθε δημοσίευσης.

Στις υπόλοιπες λειτουργίες, το Tumblr διαθέτει προσωπικά μηνύματα μεταξύ των χρηστών, ετικέτες στις δημοσιεύσεις για ομαδοποίηση τους, ιδιωτικές δημοσιεύσεις και προγραμματισμό δημοσιεύσεων, html επεξεργασία των blogs, και αυτόματη κοινοποίηση των δημοσιεύσεων στα Facebook και Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1) Τι είναι το Facebook (FB) και πώς λειτουργεί;
2) Τι είναι το Twitter (Τουίτερ) και πώς λειτουργεί;
3) Τι είναι το Google+ (Google Plus) και πώς λειτουργεί;
4) Τι είναι το YouTube και πώς λειτουργεί;
5) Τι είναι το LinkedIn και πώς λειτουργεί;
6) Τι είναι το Pinterest και πώς λειτουργεί;
7) Τι είναι τα Foursquare και Swarm και πώς λειτουργούν;
8) Τι είναι το Instagram και πώς λειτουργεί;
9) Τι είναι το Snapchat και πώς λειτουργεί;
10) Τι είναι το Viber και πώς λειτουργεί;
11) Τι είναι το Vine και πώς λειτουργεί;
12) Τι είναι το reddit και πώς λειτουργεί;
13) Τι είναι το WhatsApp και πώς λειτουργεί;

Αν έχετε να προσθέσετε ή να ρωτήσετε οτιδήποτε για το παραπάνω κείμενο, μπορείτε να αφήσετε σχόλιο στη φόρμα στο τέλος της σελίδας.

Ετικέτες: , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑