Η Κομισιόν ζητά πιο άμεση απόκριση από τα social media κατά της ρητορικής μίσους

Ημ/νία: 7 Δεκεμβρίου 2016 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν, οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να δρουν πιο σύντομα κατά της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο. Αυτό αφορά κυρίως τα social media, όπως τα Facebook, Twitter, Youtube, Skype, κτλ. Εταιρείες όπως η Microsoft και η Google έχουν ήδη υπογράψει, προ εξαμήνου, συμφωνητικό ώστε να αντιμετωπίζουν posts μίσους εντός 24 ωρών από τη δημοσίευση τους.

hate-speech

Η ανησυχία της Ε.Ε. αφορά όχι μόνο τη διασφάλιση της κόσμιας επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών, αλλά και την πρόληψη της τρομοκρατίας, τόσο κατά της οργάνωσης χτυπημάτων όσο και της στρατολόγησης νέων μελών. Οι δράσεις που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν αφαίρεση επίμαχων posts, στενότερη συνεργασία με κοινωνικές οργανώσεις και προώθηση εναλλακτικών τρόπων έκφρασης. Από την πλευρά τους, οι ίδιες οι εταιρείες ενσωματώνουν εδώ και χρόνια κατάλληλα εργαλεία για την αναφορά μηνυμάτων μίσους, και εκπαιδεύουν τους διαχειριστές για να αντιμετωπίζουν με καλή κρίση τέτοια περιστατικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. πάντως, οι εταιρείες ελέγχουν μόλις το 40% των υποθέσεων μέσα σε 24 ώρες, και το 80% μέσα σε 48 ώρες, όμως πιστεύει ότι μπορούν να επιτύχουν το στόχο του 24ώρου αν επενδύσουν περισσότερους πόρους. Η επίτροπος δικαιοσύνης, Vera Jourova, δήλωσε ότι οι εταιρείες πρέπει να δείξουν ότι η τακτική αντιμετώπισης που έχουν επιλέξει λειτουργεί, σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι απαραίτητες διαδικασίες να επιβάλλονται σε νομικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικά, πραγματοποιείται αφαίρεση ρατσιστικών posts σε ποσοστώ άνω του 50% στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ μόλις 11% στην Αυστρία και 4% στην Ιταλία. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δικαιοσύνης θα συναντηθούν στις 8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλες, ώστε να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα. Μεταξύ άλλων, θα θίξουν και την παροχή στοιχείων από τα social media ώστε να επιτυγχάνεται κάθειρξη διεθνών τρομοκρατών.

Ετικέτες: ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑