Τα YouTube βίντεο διανέμονται πλέον με τεχνολογία HTML5!

Ημ/νία: 31 Ιανουαρίου 2015 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Η ομάδα του YouTube αποφάσισε επιτέλους να αφήσει στην άκρη την τεχνολογία Flash για τη διανομή των βίντεο και να ορίσει ως προεπιλεγμένη τεχνολογία για όλους την HTML5.

youtube

YouTube και HTML5 συνεργάζονται δοκιμαστικά από το 2010, με τους πολλούς περιορισμούς να μην επιτρέπουν την πλήρη υιοθέτηση της τεχνολογίας, η οποία τελικά ήρθε μετά από συνεργασία της δημοφιλούς πλατφόρμας βίντεο με δημοφιλείς browsers και την ευρύτερη κοινότητα προγραμματιστών.

Η υιοθέτηση του HTML5 από το YouTube έχει αρκετά οφέλη όχι μόνο για τους browsers (αυτή τη στιγμή τους Chrome, IE 11, Safari 8 και τις beta εκδόσεις του Firefox), αλλά και για άλλες συσκευές όπως είναι οι έξυπνες τηλεοράσεις και οι παιχνιδομηχανές.

Πιο συγκεκριμένα, η υποστήριξη του Adaptive Bitrate (ABR) streaming επιτρέπει τη μείωση του buffering από 50% έως και 80%, κάτι πολύ σημαντικό για τα ανερχόμενα βίντεο ανάλυσης 4K. Επίσης, το VP9 video codec βοηθά στην αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ανάλυσης με μείωση της κατανάλωσης δεδομένων έως και 35%, καθώς επίσης και στο πιο γρήγορο buffering, με τα βίντεο να ξεκινούν κατά 15% έως 80% ταχύτερα. Τέλος, η τεχνολογία HTML5 βοηθά και στην προστασία πνευματικών δικαιωμάτων των βίντεο, σε περιπτώσεις εντοπισμού βίντεο όπου ανεβαίνουν χωρίς την άδεια τους δημιουργού τους ή του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Πηγή: YouTube Engineering

Ετικέτες: , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑