Η Social Media πάθηση FOMO εξελίσσεται το 2015 σε… FOBO!

Ημ/νία: 8 Ιανουαρίου 2015 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Ο όρος FOMO, τα αρχικά του οποίου εκφράζονται ως «Fear Of Missing Out», δημιουργήθηκε μέσα στην εποχή των Social Media και θεωρείται πάθηση πολλών ανθρώπων. Με τόνους περιεχόμενο το οποίο μπορεί να συναντήσει κανείς στα Κοινωνικά Δίκτυα και στους messengers, δημιουργείται ένα είδος κοινωνικού άγχους με τους χρήστες να μη θέλουν να χάσουν ούτε μία ενημέρωση των online φίλων τους ή όσων ακολουθούν, διαβάζοντας ξανά και ξανά τις αρχικές σελίδες των Κοινωνικών Δικτύων στα οποία συμμετέχουν.

from social media fomo to fobo

Μπήκαμε στο 2015, μια χρονιά στην οποία ο όρος FOMO εξελίσσεται σε FOBO, τα αρχικά του οποίου εκφράζονται ως «Fear Of Being Offline». Αυτό σημαίνει δηλαδή πως όχι μονάχα ενδιαφερόμαστε να μαθαίνουμε συνεχώς τι νέο δημοσιεύεται στα Social Media, αλλά τείνουμε να είμαστε συνεχώς online οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε, οτιδήποτε κι αν κάνουμε.

Προσωπικά, το έχω παρατηρήσει σε μερικούς φίλους μου, οι οποίοι είτε βρίσκονται για καφέ σε καφετέρια, είτε για ταινία στο σινεμά, είτε ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, είναι πάντοτε online και διακόπτουν κάθε δραστηριότητα για να συνομιλήσουν ή να διαβάσουν κάποια ειδοποίηση στην κινητή συσκευή τους. Ακούγεται ακραίο, όμως συμβαίνει.

Ένα από τα επιχειρήματα ενός φίλου σχετικά με τη συνεχή online παρουσία του, είναι πως οι συνομιλίες στους messengers έχουν αντικαταστήσει τις κλήσεις και τα SMS. Συμφωνώ μαζί του, αλλά διαφωνώ με τη φιλοσοφία της συνεχούς online παρουσίας. Με τις κλήσεις και τα SMS κάποιος επικοινωνεί μαζί σου επειδή το θέλει, ενώ με την online παρουσία σε κάποιον messenger κάποιος επικοινωνεί μαζί σου επειδή βλέπει ότι εκείνη τη χρονική στιγμή είσαι εκεί και θα απαντήσεις. Ίσως ο χρήστης αυτός να βαριέται και απλά να θέλει να μιλήσει σε κάποιον, οπότε η online παρουσία σου τον προ(σ)καλεί.

Η πάθηση FOBO εντοπίζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, περίπου έως 24 ετών, ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι μεγαλώνουν με smartphones και tablets από πολύ μικρές ηλικίες ή έπιασαν κινητές συσκευές στα χέρια τους σχετικά νωρίς και έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία.

Ετικέτες: , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑