Η άνοδος του Twitch ως πλατφόρμα streaming

Ημ/νία: 30 Νοεμβρίου 2022 | by Πέτρος Κυπραίος

0

Το Twitch αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους ιστότοπους στον πλανήτη, με περισσότερα από 500.000 άτομα να μεταδίδουν απευθείας το περιεχόμενό τους καθημερινά και αντίστοιχα πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες να παρακολουθούν τις μεταδόσεις αυτές ανά πάσα στιγμή, όλο το εικοσιτετράωρο.

Πώς λειτουργεί το Twitch

Εάν δεν γνωρίζετε ακριβώς πώς λειτουργεί το Twitch, ουσιαστικά αυτό που κάνεις είναι να στρέφεις μία κάμερα πάνω σου και να μεταδίδεις το περιεχόμενο από τον υπολογιστή ή την κονσόλα σου, παίζοντας τα αγαπημένα σου παιχνίδια και με σκοπό να παρακολουθήσουν οι άλλοι το περιεχόμενο αυτό. Οι χρήστες που συνδέονται στον ιστότοπο μπορούν να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο δωρεάν ή με κάποια μικρή μηνιαία συνδρομή. Έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να δωρίζουν όποτε το επιθυμούν, οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στους αγαπημένους τους ξένους και Έλληνες streamers.

Το Twitch ξεκίνησε ως ιστότοπος στον οποίον κάποιοι θα έκαναν μεταδόσεις των παιχνιδιών που παίζουν και κάποιοι άλλοι θα παρακολουθούσαν το περιεχόμενο αυτό. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει σε μεγάλο βαθμό, αλλά μετά από περίπου μία δεκαετία η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί. Τα πράγματα έχουμε ξεφύγει αρκετά. Από τα κλασικά βιντεοπαιχνίδια, με νέες κατηγορίες μεταδόσεων.

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες στο χώρο των παιχνιδιών όπως το πόκερ ή το σκάκι, καθώς επίσης μουσικά κανάλια και τηλεοπτικές σειρές. Στην περίπτωση των παιχνιδιών πόκερ ο αριθμός των χρηστών μεγαλώνει λόγω της αυξητικής δημοτικότητας του Twitch. Όσοι ενδιαφέρονται για εξειδικευμένο υλικό και πληροφορίες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακούς οδηγούς που βοηθούν τους αρχάριους να κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες και στρατηγικές.

Υπάρχει επίσης μία μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που ασχολούνται με το σκάκι και οι οποίοι δημοσιεύουν συνεχώς οδηγούς και στρατηγικές για αρχάριους και πιο προχωρημένους παίκτες. Το Twitch μεταδίδει συνεχώς streamers που είτε παρουσιάζουν ζωντανά τους αγώνες τους, είτε κάνουν αναλύσεις παρτίδων και στρατηγικών, προκειμένου κάνεις να βελτιώσει το παιχνίδι του.

Μπορεί ένας χρήστης να παρακολουθήσει στο Twitch πλέον streaming ατόμων που μαγειρεύουν, που κάνουν τον περίπατό τους στην πόλη με μία φορητή κάμερα, που τραγουδούν ή απλά συζητούν με άλλους και ό,τι άλλο μπορεί πλέον κανείς να φανταστεί.

Πού διαφέρει το Twitch σε σχέση με τις άλλες πλατφόρμες

Εκεί που υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο Twitch και τις άλλες πλατφόρμες με βίντεο είναι ο ζωντανός χαρακτήρας του πρώτου. Το YouTube είναι ένας ιστότοπος ανταγωνιστικός, όμως έχει κάπως διαφορετικό χαρακτήρα γιατί τα περισσότερα βίντεο δεν είναι ζωντανά όπως στο Twitch. Βέβαια το YouTube προσπαθεί να ανταγωνιστεί σοβαρά τον τομέα αυτόν το Twitch και φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά, μέχρι στιγμής. Αρκετοί σημαντικοί streamers έχουν μετακινηθεί από το ένα μέσο προς το άλλο ή χρησιμοποιούν ενδεχομένως και τις δύο πλατφόρμες.

Ωστόσο το Twitch παραμένει ακόμη η κορυφαία πλατφόρμα για ζωντανό περιεχόμενο. Πολύς κόσμος προτιμά να βλέπει κάποιον να αφήνει τη μετάδοση του για να πάει να φάει ή να απαντά στο τηλέφωνο όταν κάποιος τον καλεί την ώρα που παίζει, παρά να παρακολουθεί μονταρισμένο και επεξεργασμένο περιεχόμενο. Είναι ακριβώς αυτή η αμεσότητα που κάνει το Twitch διαφορετικό και δημοφιλές.

Παράλληλα με τη μετάδοση των βίντεο υπάρχουν και ζωντανή συνομιλία του ατόμου που κάνει τη μετάδοση και όσων το παρακολουθούν. Οι χρήστες αφήνουν γραπτά μηνύματα και το άτομο που κάνει τη μετάδοση απάντα συνήθως λεκτικά σε ερωτήματα και σχόλια. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε να πραγματοποιούνται ζωντανά στο παιχνίδι αιτήματα των χρηστών, κάτι που πέρα από ενδιαφέρον είναι παράλληλα και διασκεδαστικό.

Το μέλλον του Twitch

Το Twitch είναι μία συναρπαστική πλατφόρμα, ενώ από πίσω υπάρχει μία επιχείρηση και μάλιστα πολύ επιτυχημένη. Συγκεκριμένα, το Twitch ανήκει στην Amazon και οι λογαριασμοί των χρηστών συνδέονται με άλλα προϊόντα της εταιρείας, όπως για παράδειγμα με το Amazon Prime και το Prime Gaming. Το γεγονός αυτό έχει φέρει επιτυχία σε όλες τις υπηρεσίες και ένα τεράστιο κοινό πού μεταφέρεται από τη μία πλατφόρμα στην άλλη.

Κι άλλες εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας προσπάθησαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο, όπως για παράδειγμα η Microsoft με το Mixer, το οποίο όμως δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να τερματίσει τη λειτουργία του. Ο μόνος σοβαρός αγωνιστής φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι το YouTube, που λόγω της τεράστιας δυναμικής του έχει τη δυνατότητα να συναγωνιστεί ανοιχτά και με καλές προοπτικές το Twitch.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κερδισμένοι είναι όσοι αγαπούν τα βιντεοπαιχνίδια και εκείνοι οι οποίοι δημιουργούν περιεχόμενο για αυτά. Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί παιχνιδιών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης, οι πλατφόρμες ενισχύουν τη δυναμική τους και γενικότερα η βιομηχανία των παιχνιδιών βρίσκεται στο απόγειο της.

Ετικέτες:


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑