Το Facebook αποκτά δυνατότητα αναγνώρισης μουσικής, ταινιών και τηλεοπτικών σειρών!

Ημ/νία: 22 Μαΐου 2014 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Το Facebook δίνει εδώ και καιρό στους χρήστες τη δυνατότητα να δημοσιεύουν μηνύματα εκφράζοντας τα συναισθήματα ή τη δραστηριότητα τους. Οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί αυτή τη στιγμή να δημοσιεύσει πως βλέπει μια συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά ή ταινία, ακούει ένα συγκεκριμένο τραγούδι κ.ο.κ. Συνολικά, πάνω από 5 δισ. δημοσιεύσεις τέτοιου είδους έχουν δημοσιευτεί.

facebook music and tv identification

Προς έκπληξη όλων, μάθαμε πως το Facebook εδώ και περίπου ένα χρόνο σχεδίαζε μία νέα λειτουργία φωνητικής αναγνώρισης για τις Android και iOS εφαρμογές του. Η λειτουργία είναι έτοιμη και ήδη ανακοινώθηκε επίσημα.

facebook music and tv identification

Μέσω της νέας λειτουργία, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το μικρόφωνο της συσκευής τους και το Facebook θα αναγνωρίζει ποιο μουσικό κομμάτι ακούγεται ή ποια τηλεοπτική σειρά ή ταινία προβάλλεται εκείνη τη χρονική στιγμή. Εφόσον οι χρήστες αποφασίσουν να δημοσιεύσουν το αποτέλεσμα της φωνητικής αναγνώρισης, ένα preview 30 δευτερολέπτων του τραγουδιού θα γίνεται διαθέσιμο μέσω της κοινοποίησης, ενώ στην περίπτωση των ταινιών θα χρησιμοποιείται ο τίτλος της ταινίας και στην περίπτωση των τηλεοπτικών σειρών θα χρησιμοποιούνται οι αριθμοί της σεζόν και του επεισοδίου, παρέα με τη Facebook σελίδα της ταινίας ή της τηλεοπτικής σειράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η νέα Facebook λειτουργία «Nearby Friends» δείχνει πού βρίσκονται οι φίλοι σου

Ήδη, το Facebook διαθέτει μία λίστα με εκατομμύρια τραγούδια και πάνω από 160 αμερικάνικα τηλεοπτικά κανάλια με περιεχόμενο έτοιμο προς ταυτοποίηση μέσω της φωνητικής αναγνώρισης.

facebook music and tv identification

Η νέα λειτουργία θα είναι προσβάσιμη μέσω της επιλογής «τι κάνετε τώρα;», ή αλλιώς μέσω του εικονιδίου με το πρόσωπο στο πλαίσιο δημοσίευσης σε Android και iOS. Θα υπάρχει δυνατότητα σε όλους τους χρήστες να μπορούν να ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τη φωνητική αναγνώριση ανά πάσα στιγμή, μέσω ενός εικονιδίου στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης. Έχοντας ενεργοποιημένη τη λειτουργία, το προηγούμενο εικονίδιο θα κινείται κάθε φορά που το Facebook θα προσπαθεί να αναγνωρίσει έναν ήχο.

Όσον αφορά τη διάθεση της νέας λειτουργίας στους πάνω από 1,28 δισ. χρήστες του Facebook, αυτή φαίνεται πως θα αργήσει. Η φωνητική αναγνώριση είναι διαθέσιμη μονάχα σε λίγους χρήστες στην Αμερική και η διάθεση της σε περισσότερους χρήστες γίνεται με πολύ αργό ρυθμό.

Εν τέλει, το Facebook μέσω της φωνητικής αναγνώρισης αναμένεται να αποκτήσει ακόμη περισσότερα δεδομένα των χρηστών του, είτε αυτοί τα δημοσιεύουν είτε απλώς τα συλλέγουν, και φυσικά θα τα χρησιμοποιήσει για διαφημιστικούς λόγους, αν και υπάρχουν δηλώσεις για το αντίθετο.

Επίσης, με τη φωνητική αναγνώριση το δημοφιλέστερο Κοινωνικό Δίκτυο κατάφερε να ανταγωνίζεται πλέον δημοφιλείς εφαρμογές όπως οι SoundHound και Shazam, οι οποίες μπορούν και εντοπίζουν τον τίτλο ενός τραγουδιού μέσω του μικροφώνου μιας κινητής συσκευής.

Πηγές: TechCrunch, FB Newsroom

Ετικέτες: , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑