Το Myspace σε νέο ξεκίνημα, θα του δώσεις μια 2η ευκαιρία;

Ημ/νία: 16 Ιουνίου 2013 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Αν είσαι νέος/νέα σε ηλικία όπως εγώ, μάλλον δε θα πρόλαβες το Myspace στις καλές εποχές του, τότε που είχε περισσότερες επισκέψεις και από το Google(!), με 125 εκ. χρήστες πριν περίπου 10 χρόνια. Τα πήγαινε περίφημα, μέχρι που το Facebook έκανε την εμφάνιση του αρχικά, ύστερα τα υπόλοιπα Κοινωνικά Δίκτυα και το Myspace τελικά χάθηκε. Καιρός για μία νέα αρχή όμως!

new Myspace

Η αναγέννηση του Myspace

Το Φεβρουάριο του 2011 η News Corp έθεσε το Myspace προς πώληση, καθώς τα νούμερα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά. Η Specific Media προχώρησε στην αγορά του στις 29 Ιουνίου του 2011, χωρίς το ποσό εξαγοράς να έχει γίνει γνωστό, με τις φήμες να θέλουν να είναι στα 35 εκ. δολάρια. Το Κοινωνικό Δίκτυο απλώς άλλαξε ιδιοκτήτες, όχι και νοοτροπία.

Τον Οκτώβριο του 2011, ο Justin Timberlake (συνιδιοκτήτης) είχε δηλώσει πως «Δεν έχω τίποτα άλλο στο μυαλό μου, εκτός από το να σκέφτομαι διάφορες ιδέες για το Myspace». Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2012, ο ίδιος δημοσίευσε μέσω tweet ένα βίντεο με το νέο Myspace.

Το νέο design

new Myspace profile

Η νέα αρχή προϋποθέτει και κάτι διαφορετικό, γι’αυτό και το Myspace άλλαξε και πάλι εμφάνιση. Στο παρελθόν είχαν δοκιμαστεί διάφορα designs, χωρίς όμως να θεωρηθεί κάποιο πετυχημένο. Το τωρινό design έχει καταφέρει να συλλέξει πολλά θετικά σχόλια, όχι άδικα.

Το scrolling στο Κοινωνικό Δίκτυο γίνεται οριζόντια και όχι κάθετα, κάτι που θυμίζει και την έναρξη του λειτουργικού Windows 8. Σέρνοντας τη ροδέλα του ποντικιού, εμφανίζονται δεξιά νέες δημοσιεύσεις. Ξεχάστε το πάνω κάτω και συνηθίστε το αριστερά δεξιά, κάτι διαφορετικό απ’ότι έχουμε συνηθίσει έως τώρα στα Social Media.

Καθαρό design, εικόνα προφίλ, εικόνα εξώφυλλο (cover) αρκετά μεγάλη (ελάχιστα pixels 1024×768) και ένας λειτουργικός player για τραγούδια και βίντεο, αφού μιλάμε για ένα Κοινωνικό Δίκτυο το οποίο σχετίζεται με μουσική.

Οι λειτουργίες

new Myspace music discovery

Μουσική λοιπόν! Ο λόγος για να βρίσκεσαι στο Myspace είναι να ακούς μουσική. Διαφορετικά δεν έχει νόημα. Οι λειτουργίες του σε βοηθούν να ανακαλύψεις νέα μουσική. Μη μένεις στα ίδια και τα ίδια.

Μπορείς να συνδεθείς με τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες, αφού το πιο πιθανό είναι να έχουν παρουσία στο Myspace και να ακούσεις τη δισκογραφία τους ανά πάσα στιγμή. Μπορείς να βρεις playlists (Mixes) με τραγούδια άλλων χρηστών, να δημιουργήσεις τις δικές σου, να ακούσεις ραδιόφωνο σε διάφορα είδη και πολλά ακόμη! Η επιλογή Discover θα σε βοηθήσει να βρεις νέο υλικό.

Ο player μπορεί να παίζει non stop, χωρίς να κλείνει κάθε φορά που αλλάζεις σελίδα στο browser σου ή ακόμη και μέσα στο ίδιο το Myspace. Είναι εκεί συνέχεια και είναι ενσωματωμένο στο Myspace. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή που γράφω το αφιέρωμα αυτό, έχω βάλει ραδιόφωνο και ακούω Alternative/Indie Rock ραδιόφωνο.

Τέλος, κάτι πολύ ωραίο και λειτουργικό είναι η αναζήτηση στο Myspace, η οποία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί ο χρήστης να ξεκινήσει να πληκτρολογεί! Δε χρειάζεται καμία επιλογή, απλά πληκτρολόγηση και η αναζήτηση εμφανίζεται. Καλό ε;

Η νέα φιλοσοφία

Είναι ξεκάθαρο πως το Myspace θέλει να αφήσει το παρελθόν πίσω και να λανσαριστεί ξανά από την αρχή. Το brand name του άλλαξε ελάχιστα και από MySpace έγινε πλέον Myspace (χωρίς S). Είναι μία αλλαγή την οποία δε μπορούμε να αγνοήσουμε.

Στις 13 Ιουνίου του 2013, το Myspace προχώρησε σε διαγραφή των παλιών δεδομένων των χρηστών, ακόμη και γι’αυτούς οι οποίοι δεν άφησαν ποτέ το Myspace. Ένα ξεκαθάρισμα χωρίς να ρωτήσει κανέναν, επιμένοντας στη νέα αρχή. Διέθεσε παρόλα αυτά ένα εργαλείο για επαναφορά εικόνων και playlists.

Πού στοχεύει το νέο Myspace; Απ’ότι φαίνεται στους νέους και στη μουσική. Αυτό δείχνει τουλάχιστον το παρακάτω προωθητικό βίντεο, παρέα με το μότο «Welcome to the neighborhood» (καλωσόρισες στη γειτονιά), το οποίο αποτελεί μέρος της καμπάνιας των 20 εκ. δολαρίων για το λανσάρισμα του νέου Myspace.

Το συμπέρασμα

Μετά απ’όλα αυτά, αξίζει να δώσεις στο Myspace μία 2η ευκαιρία; Εγώ σκέφτομαι να το κάνω, μιας και θέλω να ανακαλύψω νέα μουσική στο είδος το οποίο συνηθίζω να ακούω. Ίσως και να ανακαλύψω νέα αγαπημένα είδη μουσικής, γιατί όχι; Οι άπειρες λίστες τραγουδιών και η κατηγοριοποίηση τους βοηθούν πολύ και από σήμερα κιόλας θα επιλέγω να ακούω κάποια από αυτές όσο θα βρίσκομαι στον υπολογιστή.

Το design μένει να συνηθίσω και πιστεύω πως θα τα πάμε καλά. Πολύ καλή δουλειά Myspace, μπράβο!!!

Πηγές: Mashable, Mashable, Wikipedia, CBC News

Ετικέτες:


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑