Πώς θα κάνω SEO μόνος μου

Ημ/νία: 3 Φεβρουαρίου 2017 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Στην Ελλάδα της μόνιμης κρίσης, με μαύρο σκοτάδι στην άκρη του τούνελ και απαγορευτικό για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε υπηρεσίες SEO καθώς το κόστος του υπερβαίνει κατά πολύ το διαθέσιμο budget, εύλογη είναι η ερώτηση: Πώς μπορώ να κάνω SEO μόνος μου;

Αν λοιπόν και εσείς ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να προσπαθήσουν μόνοι τους να κάνουν SEO στην ιστοσελίδα τους και όχι να εμπιστευτούν μια εταιρεία SEO, τότε αυτός ο οδηγός SEO για αρχαρίους 4800 λέξεων είναι για εσάς. Καθίστε αναπαυτικά και ξεκινάμε…

Τί Είναι το SEO;

Ο όρος SEO προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Search Engine Optimisation – SEO (ή optimization αν προτιμάτε τα Αμερικάνικα), το οποίο και μεταφράζεται σε Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης.

Πρόκειται δηλαδή για το σύνολο των ενεργειών που πραγματοποιούνται είτε πάνω στο ίδιο το site (on-page SEO) είτε έξω από αυτό (off-page SEO) προκειμένου να καταφέρουμε να “πλασάρουμε” την ιστοσελίδα μας όσο πιο ψηλά γίνεται στην κατάταξη των οργανικών αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης και να επωφεληθούμε του δωρεάν traffic που αυτό συνεπάγεται.

On-Page SEO: In search engine optimization, on-page optimization refers to factors that have an effect on your Web site or Web page listing in natural search results. These factors are controlled by you or by coding on your page. Examples of on-page optimization include actual HTML code, keyword usage, title & description tags, internal linking, image optimisation etc.

Off-Page SEO: In search engine optimization, off-page optimization refers to factors that have an effect on your Web site or Web page listing in natural search results. These factors are off-site in that they are not controlled by you or the coding on your page. Examples of off-page optimization include things such as link popularity and page rank.

Χρειάζομαι και Εγώ SEO στην Ιστοσελίδα μου;

Χωρίς πολλά πολλά λόγια… ΝΑΙ. Έρευνες έχουν δείξει ότι το Click Through Rate (CTR), το ποσοστό δηλαδή των αποτελεσμάτων που clickάρονται ανήκει κατά 80% στις καταχωρήσεις της πρώτης σελίδας και μόλις ένα 20% των χρηστών προχωρά στις επόμενες σελίδες.

Τη μερίδα του λέοντος φυσικά κατέχουν οι 3 κυρίως πρώτες θέσεις. Στο διάγραμμα που ακολουθεί μπορούμε πολύ παραστατικά να διαπιστώσουμε τη σημασία της… πρωτιάς στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και ειδικά της Google μιας και για την Ελληνική αγορά έχει σχεδόν το μονοπώλιο κατέχοντας το 97% των συνολικών αναζητήσεων στις μηχανές αναζητήσης.

SEO-Monos-Mou-1

Και τώρα που ξεκαθαρίσαμε ότι το SEO δεν είναι πλέον μία… nice to have στρατηγική αλλά αναγκαιότητα, ας δούμε ποιες τεχνικές / πρακτικές / επιλογές μπορούμε να εφαρμόσουμε / ακολουθήσουμε ώστε να επιτύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα μέσω SEO. Και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το πώς θα κάνετε SEO μόνος σας οπότε αυτά που ακολουθούν είναι best practices που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και να αποδώσουν υπέροχα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα αφήνοντας τον ανταγωνισμό να τρίβει τα μάτια του!

1. SEO Μόνος μου – Επιλογή Domain Name (Make it Brandable)

First thing first! Αν δεν έχουμε domain δεν μπορούμε να έχουμε και ιστοσελίδα οπότε για ποιο SEO να μιλάμε. Πολλοί πιστεύουν ότι η επιλογή του κατάλληλου domain είναι απλή υπόθεση και δυστυχώς πλανώνται πλάνην οικτράν. Το domain πρέπει να εκφράζει το brand μας, να είναι σύντομο, brandable και κατά το registration να το “κλείσουμε” για πολλά χρόνια (ναι καλά υποψιαστήκατε – το πόσα χρόνια in advance κατοχυρώνεις ένα domain είναι ranking factor / παράγοντας κατάταξης για τη Google καθώς λαμβάνεται ως μία επιπλέον ένδειξη αξιοπιστίας).

Εμείς για παράδειγμα επιλέξαμε το digitalbang.gr (και .co.uk). Είναι σύντομο, ευκολομνημόνευτο περιέχει τη λέξη “digital” καθώς είμαστε ένα digital agency. Αποφύγαμε επιλογές όπως:

  • best-digital-agency-greece.gr
  • best-web-design-company-athens.gr
  • top-seo-company-greece.gr
  • growth-hacking-company-greece.gr κοκ

Το οποιοδήποτε SEO πλεονέκτημα λόγω EMD (exact match domain) δεν είναι τίποτα μπροστά στην ανύπαρκτη αξία ενός τέτοιου brand. Επίσης η επιλογή domain δεν πρόκειται να απογειώσει την οργανική επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας αλλά θα βοηθήσει στο λεγόμενο awareness (αναγνωρισιμότητα) του brand σας στο πέρασμα του χρόνου.

Ένα επίσης λάθος που κάνουν πολλοί είναι να κατοχυρώνουν πολλαπλά domains προκειμένου να “καλύψουν” πολλές περιοχές πχ

  • ydravlikos-perioxi1.gr
  • ydravlikos-perioxi2.gr
  • ydravlikos-perioxi3.gr κοκ

Απλά μην το κάνετε! Οι πιθανότητες να έχετε καλύτερα αποτελέσματα είναι σημαντικές (τουλάχιστον για την ώρα) αλλά σε βάθος χρόνου δεν αξίζει πιστέψτε με.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Αν στοχεύετε μόνο την Ελληνική αγορά τότε το domain πρέπει να .gr. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πάτε στο Google Search Console >> Search Traffic >> International Targeting >> Country και να επιλέξετε την Ελλάδα ως χώρα στόχευσης.

2. SEO Μόνος μου – Επιλογή Εταιρίας Φιλοξενίας (Web Hosting)

Τώρα που έχουμε το domain ήρθε η στιγμή να βρούμε πού θα φιλοξενηθεί η ιστοσελίδα μας. ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι περισσότεροι επιλέγουν και εδώ τη φθηνότερη λύση (βλέπε shared hosting με κόστος 2-3€/μήνα). Κάνετε το SEO μόνος σας οπότε εξοικονομείτε χρήματα – επενδύστε λοιπόν στην κατάλληλη επιλογή πακέτου φιλοξενίας η οποία θα σας παρέχει ασφάλεια, αξιοπιστία, ταχύτητα και υποστήριξη.

Το πακέτο φιλοξενίας που θα επιλέξετε κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία ή μη της ιστοσελίδας σας. Δεν μπορώ πραγματικά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να επενδύσετε σε αυτό, ειδικά σε περιπτώσεις ηλεκτρονικών καταστημάτων. Φθηνή=κακή επιλογή σημαίνει απλά ότι θα χρειαστείτε πολύ σύντομα τεχνική υποστήριξη η οποία… θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Εν έτη 2017, φροντίστε ο server που θα επιλέξετε να υποστηρίζει το πρωτόκολλο http2. Τί ακριβώς είναι αυτό και πώς θα απογειώσει την απόδοση / ταχύτητα της ιστοσελίδας σας μπορείτε να το μάθετε εδώ. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως είναι να έχετε εγκατεστημένο πιστοποιητικό ασφαλείας SSL, οπότε μην παραλείψετε την επόμενη παράγραφο.

3. SEO Μόνος μου – Εγκατάσταση Πιστοποιητικού Ασφαλείας (SSL)

Μέχρι και πριν λίγο σχετικά καιρό, αν η ιστοσελίδα σας δεν παρείχε τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών online (πχ eshop), το πιστοποιητικό ασφαλείας (SSL)θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως… πολυτέλεια. Σήμερα πλέον είναι απλά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Οι λόγοι πολλοί με τους κυριότερους να είναι:

  • Η ολοένα και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των χρηστών σε θέματα ασφαλείας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων. Πολύ απλά αν δεν έχεις SSL και διαθέτεις ηλεκτρονικό κατάστημα πολλοί είναι αυτοί που δεν θα προχωρήσουν σε αγορά από το eshop σου.
  • Η κρυπτογράφηση μέσω HTTPS είναι επίσημα πλέον και δια στόματος Google, ranking factor δηλαδή παράγοντας κατάταξης της ιστοσελίδας μας στα SERPs (Search Engine Result Pages). Με απλά λόγια: έχεις SSL, βλέπεις ένα μικρό boost στη Google. Δεν έχεις SSL, κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια και βλέπεις τους υπόλοιπους που το ενεργοποιούν να σε… προσπερνούν!
  • Από τον Ιανουάριο του 2017 με την έλευση της έκδοσης 56 του Google Chrome, σελίδες που απαιτούν την πληκτρολόγηση κωδικών ασφαλείας ή πιστωτικών καρτών θα φέρουν την ένδειξη “Not Secure” αν δεν διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό ασφαλείας SSL (πρώτη εικόνα κάτωθι). Σε επόμενες εκδόσεις που θα ακολουθήσουν η ένδειξη θα είναι ακόμα πιο έντονη με κόκκινο χρώμα συνοδευόμενη από το σχετικό τρίγωνο του κινδύνου (δεύτερη εικόνα). Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Google εδώ.

SEO-Monos-Mou-2

SEO-Monos-Mou-3

4. SEO Μόνος μου – Set Up Google Search Console (GSC)

Ο λόγος που κάνετε SEO μόνος σας είναι πιθανότατα η εξοικονόμηση χρημάτων. Το Google Search Console (πρώην Webmaster Tools) είναι ένα δωρεάν εργαλείο της Google και απλά δεν νοείται να βελτιστοποιείς ένα website χωρίς να έχεις πρόσβαση στα υπερπολύτιμα δεδομένα που βρίσκεις σε αυτό.

Η πρόσβαση σε αυτό πραγματοποιείται με το ίδιο Google account που χρησιμοποιείτε στο gmail σας (κοινό για όλα τα google properties). Οδηγίες για το πώς θα κάνετε setup θα βρείτε εδώ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Επενδύστε χρόνο σε αυτό το εργαλείο καθώς οι δυνατότητες του είναι τεράστιες και το σημαντικότερο τα δεδομένα έρχονται απευθείας από την πηγή, την ίδια τη Google. Μη βιαστείτε να κλείσετε τον browser και δεν ολοκληρώσετε το διάβασμα του άρθρου καθώς στο τέλος του θα βρείτε μια τεχνική η οποία από μόνη της και μόνο μπορεί να διπλασιάσει (ακόμα και να τριπλασιάσει) το traffic του website σας μέσα σε λίγα λεπτά κάνοντας χρήση του GSC.

5. SEO Μόνος μου – Set Up Google Analytics (GA)

Πριν αποκτήσετε μεγάλη εμπειρία και έχετε ανάγκη από reports για προχωρημένους χρήστες (heatmaps, scroll-maps, mouse tracking κοκ) είναι απαραίτητο να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το GA. Όπως και στην περίπτωση του GSC έτσι και εδώ, 2 οι σημαντικότεροι λόγοι για να το χρησιμοποιείτε: είναι δωρεάν και είναι της Google.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το GA στην Google Analytics Academy. Για όσους επιθυμούν πιο γρήγορα αποτελέσματα και τεχνικές τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα τότε το άρθρο How to Get Actionable Data from Google Analytics in 10 Minutes από τον κορυφαίο Neil Patel θα σας δώσει αρκετή έμπνευση για τη συνέχεια.

6. SEO Μόνος μου – Δημιουργείστε Blog (Content Marketing)

Αν δεν έχετε blog στην ιστοσελίδα σας απλά σταματήστε το διάβασμα αυτού του άρθρου τώρα και δημιουργείστε ένα αυτή τη στιγμή (μην ξεχάσετε να επιστρέψετε για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο).

Όταν βέβαια μιλάμε για blog και marketing περιεχομένου μη βιαστείτε να το θεωρήσετε εύκολο. Το blog σας πρέπει να περιέχει πληροφορία χρηστική, ποιοτική & μοναδική η οποία να στοχεύει το κοινό στόχο και να παρέχει αξία στον επισκέπτη δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα του. Το μέγεθος δε, παίζει τεράστιο ρόλο καθώς σύμφωνα με το Brian Dean το μέσο μέγεθος των άρθρων που βρίσκονται στην πρώτη σελίδα της Google είναι 1850 λέξεις.

Το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή αριθμεί 4800 λέξεις μοναδικού περιεχομένου. Είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη σελίδα της Google για πολλά keywords.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Θέλετε πραγματικά να κυριαρχήσετε στην αγορά-στόχο που σας ενδιαφέρει; Αν ναι, δεν έχετε να κάνετε τίποτα άλλο παρά να διαβάσετε και να εφαρμόσετε τη Skyscraper τεχνική του Brian Dean.

7. SEO Μόνος μου – Φιλικότητα προς Όλες τις Συσκευές

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Consumer Barometer with Google στην Ελλάδα για το 2016:

  • 60% των χρηστών συνδέεται στο internet καθημερινά
  • 35% των χρηστών χρησιμοποιεί 2 συσκευές για τη διασύνδεση του στο internet (desktop, smartphone ή tablet)
  • 20% των χρηστών χρησιμοποιεί 3 συσκευές για τη διασύνδεση του στο internet (desktop, smartphone ή tablet)
  • 52% των χρηστών έχει πρόσβαση στο internet με την ίδια συχνότητα τόσο από desktop όσο και από mobile συσκευές

γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο καιρός που η ιστοσελίδα μας αρκούσε να δείχνει ωραία σε desktop συσκευές και μόνο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Με την πρόσβαση από κινητές συσκευές να έχει προσπεράσει αυτή από desktop, το να έχεις μια ιστοσελίδα η οποία να είναι φιλική προς όλες τις συσκευές και μεγέθη οθονών είναι περισσότερο από απαραίτητο πλέον.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Χρησιμοποιήστε το Mobile-Friendly Test της Google για να ελέγξετε πόσο φιλική είναι η ιστοσελίδα σας στις κινητές συσκευές. Αν δείτε την ένδειξη “Page is mobile-friendly” τότε όλα καλά. Σε διαφορετική περίπτωση (Page is not mobile friendly) ακολουθείστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν προκειμένου να βελτιώσετε την εμπειρία χρήστη από mobile συσκευές.

8. SEO Μόνος μου – Βελτιστοποίηση Ταχύτητας Φόρτωσης

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα:

  • Η Amazon υπολόγισε ότι 1 δευτερόλεπτο καθυστέρηση στη ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας της έχει ως αποτέλεσμα απώλειες $1.6δις / χρόνο.
  • Μειώνοντας το χρόνο φόρτωσης κατά 3 δευτερόλεπτα μπορείς να αυξήσεις τις πωλήσεις κατά 7-12%.
  • 21% των επισκεπτών εγκαταλείπουν τα καλάθια αγορών επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα.
  • 40% των Αμερικανών εγκαταλείπουν ένα ecommerce website αν αυτό αργεί περισσότερα από 3 δευτερόλεπτα να φορτώσει από το κινητό τους.
  • Μια ιστοσελίδα που παίρνει 5 δευτερόλεπτα να ανοίξει έχει ως αποτέλεσμα 38% λιγότερα conversions για τον κάτοχο της.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα απόκρισης μιας ιστοσελίδας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Ελέγξτε τη ταχύτητα του δικού σας website με το PageSpeed Insights της Google. Συμπληρωματικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το GT Metrixκαι το Pingdom. Δεν είναι όλες οι προτεινόμενες βελτιώσεις εύκολες αλλά κάποιες από αυτές μπορούν να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα από εσάς και να επηρεάσουν θετικά την εμπειρία χρήστη.

9. SEO Μόνος μου – Σωστά Δομημένα & Περιεκτικά URLs

Το URL που δημιουργείτε κάθε φορά που προσθέτετε μια νέα σελίδα ή ένα άρθρο πρέπει να είναι σύντομο, περιεκτικό, να περιέχει το κυρίως keyword που στοχεύετε και να είναι σε πλήρη σύνδεση με το κεντρικό τίτλο (headline) και φυσικά το περιεχόμενο της σελίδας. Για παράδειγμα σε αυτό το άρθρο το main keyword είναι “seo μόνος μου“. Το URL λοιπόν διαμορφώθηκε αναλόγως σε:

https://digitalbang.co.uk/2017/01/seo-μόνος-μου/

και όχι σε κάτι σαν

https://digitalbang.co.uk/2017/01/πώς-θα-προωθήσω-την-ιστοσελίδα-μόνος-μου-χωρίς-να-πληρώσω-για-seo/

Επιπλέον λέξεις όπως το “μου” παραπάνω (stop words) δεν προσθέτουν καμία αξία και καλό είναι να αποφεύγονται. Τέτοιες λέξεις είναι: από, τον, της, το, ο, η, θα, να, για κοκ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Αν θέλετε να εμβαθύνετε ακόμα περισσότερο τότε ο Rand Fishkin (MOZ) έχει φροντίσει στο άρθρο του 15 SEO Best Practices for Structuring URLs να συμπεριλάβει ότι χρειάζεστε και ακόμα παραπάνω.

10. SEO Μόνος μου – Βελτιστοποιήστε τα Title Tags

Τα title tags ήταν (και ακόμα παραμένουν σε μικρότερο βαθμό) μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της on-page βελτιστοποίησης για 3 κυρίως λόγους:

  1. Ορίζουν το περιεχόμενο που αναμένεται να βρει ο επισκέπτης μόλις κάνει click πάνω στο snippet (εικόνα 1 κάτωθι).
  2. Χρησιμοποιείται από τις μηχανές αναζήτησης και ως παράγοντας κατάταξης αλλά φυσικά και ως ο κυρίως τίτλος στο snippet (εικόνα 1 κάτωθι).
  3. “Διαβάζεται” αυτόματα από τα social networks όταν κάποιος κάνει share το περιεχόμενο μας (εικόνα 2 κάτωθι).

SEO-Monos-Mou-4

SEO-Monos-Mou-5

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα title tags είναι διαφορετικά από τα heading tags που χρησιμοποιούμε μέσα στο ίδιο μας το άρθρο. Περισσότερα για τα heading tags λίγο παρακάτω (παράγραφος 12).

Πώς να Δημιουργήσετε Βελτιστοποιημένα Title Tags

Προκειμένου να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα title tags και το value που αυτά παρέχουν στα πλαίσια της on-page βελτιστοποίησης αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω 3 βήματα:

  1. Μέγεθος title tag: Το μήκος τους δεν πρέπει να ξεπερνά τους 67-70 χαρακτήρες. Για την ακρίβεια το συνολικό μήκος που καταλαμβάνει δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 612px. Και επειδή είναι δύσκολο να υπολογίζετε με βάση τα pixels, για να είστε σίγουροι ότι το title tag δεν θα κοπεί και θα εμφανίζεται ολόκληρο, δημιουργείστε τίτλους με μήκος μέχρι 62-65 χαρακτήρες. Για όσους χρησιμοποιείτε WordPress, θα έχετε σίγουρα ακουστά για το Yoast SEO plugin. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι “edit snippet” και να φροντίσετε να μείνετε εντός ορίων. Για τους υπόλοιπους το Moz Title Tag Generator ή ακόμα και αυτός ο απλός Word Counter θα κάνουν τη δουλειά τους περίφημα.
  2. Χρήση keywords: Χρησιμοποιήστε το κυρίως keyword στην αρχή του title tag. Μην απλά αραδιάζετε keywords χωρίς να υπάρχει λογική (keyword stuffing). Σύμφωνα με τη Google, “Focus on the user and all else will follow“. Δημιουργείστε title tags για ανθρώπους και όχι για τις μηχανές αναζήτησης.
  3. Branding: Αν σας έχει μείνει κάποιος ακόμα χώρος μπορείτε στο τέλος να προσθέσετε την επωνυμία της επιχείρησής σας (πχ Digital Bang) μετά από ένα pipe (|) ή κάποιο dash/hyphen (-).

Μερικά παραδείγματα title tags που λειτουργούν σωστά και δεν κόβονται λόγω του μήκους είναι:

  • Οικονομικό SEO: 5 Λόγοι για να ΜΗΝ Πέσετε στην Παγίδα του (57 χαρακτήρες)
  • Πρώτη Θέση στη Google – Πόσo “Εγγυημένη” Μπορεί να Είναι; (57 χαρακτήρες)
  • Εταιρεία SEO: Πώς να Επιλέξετε τον Κατάλληλο Συνεργάτη – Digital Bang (69 χαρακτήρες)
  • Link Building Ελλάδα – Ο Απόλυτος SEO Οδηγός Link Building 2017 (63 χαρακτήρες)

11. SEO Μόνος μου – Βελτιστοποιήστε τα Meta Descriptions

Το meta description είναι μία μικρή επεξηγηματική παράγραφος που συνοδεύει το title tag (και το URL) στο snippet. Αν και (θεωρητικά) δεν επηρεάζει ευθέωςτη κατάταξη της σελίδας σας στα οργανικά αποτελέσματα, στην πράξη το κάνει και με το παραπάνω. Τα meta descriptions οφείλουν να είναι εντυπωσιακά και να “τραβούν το μάτι” ώστε ο χρήστης με τη σειρά του να επιλέξει να κάνει click στο δικό σας snippet και όχι σε κάποιο άλλο που πιθανώς να κάνει rank υψηλότερα από το δικό σας.

Με ακόμα πιο απλά λόγια, αν ένα άρθρο σας κατατάσσεται τρίτο στη Google αλλά το CTR του είναι καλύτερο από τα 2 αποτελέσματα της πρώτης και δεύτερης θέσης, αυτό απλά αποτελεί ισχυρή ένδειξη για τη Google ότι το δικό σας άρθρο δίνει καλύτερη απάντηση στο ερώτημα των χρηστών. Και σωστά μαντέψατε… Λίγες εβδομάδες ή μήνες αργότερα η οργανική σας κατάταξη θα βελτιωθεί περαιτέρω καταλαμβάνοντας την κορυφή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αυτό εδώ το άρθρο δημοσιευμένο στην Αγγλική μας ιστοσελίδα το οποίο αφορά στα 30 καλύτερα δωρεάν directories για να δημιουργήσεις business listings για την επιχείρηση σου. Όταν γράφτηκε το άρθρο στα τέλη της Άνοιξης του 2016 δεν έκανε rank για κανένα απολύτως keyword. Μέχρι το τέλος του χρόνου, δεδομένης της χρηστικής πληροφορίας που παρέχει και των εξαιρετικών metrics που σιγά σιγά δημιουργεί (bounce rate μικρότερο από 60%, μέσο CTR πλέον που ξεπερνά το 5% – για κάποια keywords είναι μεγαλύτερο του 50% και μέσο χρόνο παραμονής στη σελίδα περισσότερο από 30 λεπτά!) έχει φτάσει να αγγίζει την κορυφή για εκατοντάδες keywords.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνεται η “οργανική πορεία” του εν λόγω άρθρου στη Google όπως αυτή καταγράφεται στο Google Search Console (εικόνα 3 – διάστημα 90 ημερών – Νοέμβριος 2016 / Ιανουάριος 2017) και στο Google Analytics (εικόνα 4 – από τη δημιουργία του άρθρου στις 6/5/16 μέχρι και τον Ιανουάριο 2017).

SEO-Monos-Mou-6

SEO-Monos-Mou-7

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Δημιουργήστε meta descriptions μέχρι 160 χαρακτήρες και προσπαθήστε σε αυτό το χώρο να αναδείξετε τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το δικό σας προϊόν / υπηρεσία ανώτερη από των ανταγωνιστών.  Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς και το γιατί το CTR πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για εσάς, τότε σας προτείνω να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

12. SEO Μόνος μου – Βελτιστοποιήστε τα Heading Tags

Τα heading tags είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς βοηθούν τους χρήστες αλλά και τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή αλλά και τη σπουδαιότητα των επιμέρους παραγράφων του περιεχομένου σας. Χρησιμοποιήστε τα heading tags με φειδώ και όχι απλά επειδή λόγω CSS δείχνουν μεγαλύτερα και κάνουν stand out από το υπόλοιπο κείμενο.

Κάθε σελίδα πρέπει να περιέχει ένα (1) H1 heading tag (που είναι συνήθως και το headline – η επικεφαλίδα του άρθρου) στο οποίο φροντίζουμε να περιλαμβάνει (όσο πιο κοντά στην αρχή του) το main keyword που στοχεύουμε. Ακολούθως χρησιμοποιήστε όσα H2 heading tags θέλετε προκειμένου να χωρίσετε το περιεχόμενο σας σε λογικές οντότητες (παραγράφους) στα οποία θα περιέχονται τα secondary keywords (τα δευτερεύοντα, βοηθητικά ως προς το main keywords).

Αν χρειαστεί μπορείτε να συνεχίστε προσθέτοντας μέχρι και H6 tags αν το μέγεθος και η δομή του περιεχομένου σας το επιτρέπει. Συνήθως χρησιμοποιώντας μέχρι H3 tags καλύπτεται η συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών σας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Αν θελήσετε να εμβαθύνετε αυτό εδώ το άρθρο θα σας δώσει τις επιπλέον πληροφορίες που αναζητάτε.

13. SEO Μόνος μου – Βελτιστοποιήστε τις Φωτογραφίες

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα websites είναι αυτό της ταχύτητας φόρτωσης όπως είδαμε παραπάνω. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται (και) στην πληθώρα των sliders και υψηλής ανάλυσης φωτογραφιών που περιέχουν. Σίγουρα χρειαζόμαστε ποιοτικές φωτογραφίες / banners να προσελκύουν την προσοχή των επισκεπτών αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της ταχύτητας. Ας δούμε λοιπόν τι συμπεριλαμβάνεται στη βελτιστοποίηση των φωτογραφιών.

Image filename & size: Το μέγεθος των φωτογραφιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100-150KB ανά φωτογραφία (σε πολλές δε περιπτώσεις ακόμα και αυτό το μέγεθος είναι υπερβολικό). Μην ξεχνάτε το μέγεθος επηρεάζει τη ταχύτητα άρα και τα rankings σας. Το όνομα (filename) της φωτογραφίας πρέπει να είναι γραμμένοΠΑΝΤΑ με λατινικούς χαρακτήρες (ποτέ Ελληνικά), να περιέχει περιγραφικές λέξεις για το τι ακριβώς απεικονίζεται σε αυτή και οι λέξεις να χωρίζονται με παύλες (hyphens).

ALT text: Σε συνέχεια του image filename φροντίστε να είστε το ίδιο περιγραφικοί και με το alt text. Η διαφορά εδώ είναι ότι μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιήσετε Ελληνικά. Χρησιμοποιήστε τα keywords που δημιουργήσατε τα H1 & H2 heading tags (εκτός και αν η φωτογραφία αφορά σε κάτι άλλο).

Caption: Δεν αποτελεί παράγοντα κατάταξης αλλά βοηθά τους χρήστες σας να κατανοήσουν καλύτερα τη φωτογραφία αν δεν είναι από μόνη της αρκούντως επεξηγηματική. Το caption είναι ουσιαστικά η λεζάντα που βρίσκεται στο κάτω ή πλαϊνό μέρος της φωτογραφίας.

14. SEO Μόνος μου – “Χτίστε” Ποιοτικά Links

Το Link Building (η διαδικασία απόκτησης δηλαδή εισερχομένων συνδέσμων / links προς την ιστοσελίδα σας) είναι μια από τις πιο σπουδαίες SEO δεξιότητες που μπορείτε να καλλιεργήσετε καθώς απαιτεί συνδυασμό πολλών άλλων όπως η δημιουργία περιεχομένου, πωλήσεις, on-line & off-line marketing,  programming, ψυχολογία κοκ.

Ταυτόχρονα, το πλήθος αλλά κυρίως η ποιότητα και σχετικότητα των backlinks είναι ένας από τους 3 σημαντικότερους ranking factors (παράγοντες κατάταξης) στη Google οπότε αν ενδιαφέρεστε για οργανικό traffic τότε το link building είναι απλά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Αν έχετε πραγματική όρεξη για μελέτη και επιθυμείτε να μάθετε τα πάντα για το πώς θα δημιουργήσετε ποιοτικούς συνδέσμους προς την ιστοσελίδα σας τότε το άρθρο “Link Building Ελλάδα – Ο Απόλυτος Οδηγός” είναι η μοναδική πηγή που θα χρειαστείτε.

15. SEO Μόνος μου – Επενδύστε σε Local SEO

Με την υλοποίηση του local search algorithm το 2014 (στην Ελλάδα το 2015) που έγινε γνωστός στην SEO κοινότητα με το ψευδώνυμο “Pigeon” (δείτε εδώ το ιστορικό επικαιροποίησης όλων των Google αλγορίθμων), η Google τάραξε για τα καλά τα λιμνάζοντα νερά του τοπικού (local) SEO.

Όταν μιλάμε για τοπικό SEO εννοούμε τις ενέργειες εκείνες που αποσκοπούν στην αύξηση της ορατότητας (visibility) σε τοπικό επίπεδο. Αν δηλαδή είστε μια επιχείρηση που διαθέτει τα προϊόντα / υπηρεσίες της στην αγορά μιας συγκεκριμένης πόλης /  περιοχής και όχι Πανελλαδικά, τότε οφείλετε να επενδύσετε σε τοπικό SEO. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες / εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κηπουροί, γιατροί, φροντιστήρια κοκ αλλά και καταστήματα (με ή χωρίς eshop) που διαθέτουν τα προϊόντα τους στη τοπική αγορά.

Οι ενέργειες που υποστηρίζουν το τοπικό SEO είναι οι εξής:

  • NAP (+W) Consistency: όπου N (name), A (address), P (phone number), W (website). Με πολύ απλά λόγια φροντίζουμε οπουδήποτε και αν αναφέρεται η επιχείρηση μας (στην ίδια μας την ιστοσελίδα, online directories, Google Business Listing κοκ) να εμφανίζεται με τα ίδια ακριβώς στοιχεία και να είναι πλήρως ενημερωμένες οι καταχωρήσεις σχετικά με τα προϊόντα / υπηρεσίες που προσφέρουμε, τη τιμή και τη διαθεσιμόττα τους, το ωράριο λειτουργίας κοκ.
  • “Χτίστε” την Αξιοπιστία σας: Επενδύστε στην καλή σας φήμη συγκεντρώνοντας όσο τo δυνατόν περισσότερες θετικές κριτικές (reviews). Οι καλές κριτικές κάνουν την επιχείρηση σας να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες (κίτρινα αστεράκια με reviews) στα SERPs και αυξάνει κατακόρυφα το CTR. 90% των πελατών έχουν παραδεχθεί ότι επηρεάζονται από τα reviews πριν προχωρήσουν σε αγορά. Και θα συμφωνήσω ότι τα reviews δεν είναι τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες αλλά είπαμε… δική σας είναι η επιχείρηση… επενδύστε σε αυτή!
  • Σκεφτείτε τοπικά: Ως τοπική επιχείρηση πρέπει να σκέφτεστε και να πράττετε τοπικά. Δημιουργείστε περιεχόμενο προσαρμοσμένο στη τοπική κοινωνία για να αποκτήσετε traffic, links, social media following και αναφορές στο τοπικό τύπο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Για να κυριαρχήσετε στη τοπική αγορά – στόχο σας αρκεί να μελετήσετε και να εφαρμόσετε αυτά που αναλύονται σε αυτό και αυτό το άρθρο.

16. SEO Μόνος μου – Μην Υποτιμάτε το Εποχιακό SEO

Με την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων να ψάχνει online στις μηχανές αναζήτησης για πληροφορίες πάσης φύσεως, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το ίδιο συμβαίνει και σε περιόδους όπως είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μεγάλες ονομαστικές ή θρησκευτικές εορτές (πχ Χριστούγεννα, Πάσχα), έναρξη σχολικής χρονιάς, καλοκαιρινές διακοπές κοκ. Η κύρια διαφορά όμως είναι ότι στις περιόδους αυτές, η ζήτηση για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες κυριολεκτικά εκτοξεύεται!

Αν θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την εποχικότητα αυτή θα σας πρότεινα να διαβάσετε το άρθρο “Εποχιακό SEO“.

17. BONUS – Διπλασιάσετε (τουλάχιστον) το Traffic Μέσα σε Λίγες Ώρες Εφαρμόζοντας την Ακόλουθη και ΜΟΝΟ Τεχνική

SEO-Monos-Mou-8

SEO-Monos-Mou-9

Μπορώ Τελικά να Κάνω SEO Μόνος μου;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, υπό προϋποθέσεις βέβαια. Αν μπορείτε να αφιερώσετε το χρόνο που απαιτείται στην εκμάθηση των βασικών εργαλείων και τεχνικών που αναπτύχθηκαν παραπάνω θα είστε σε θέση να δείτε πολύ καλά αποτελέσματα σε σχέση τουλάχιστον με ιστοσελίδες του ανταγωνισμού που δεν γίνεται καμία προσπάθεια βελτιστοποίησης τους.

Για να είμαστε όμως και ρεαλιστές, πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να ανταγωνιστείτε εταιρίες που διαθέτουν sophisticated εργαλεία, πλατφόρμες και αφιερωμένο τμήμα marketing για αυτό τον σκοπό.

Ή ακόμα περισσότερο να δείτε παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που φέρουν agencies & SEO consultants των οποίων το αντικείμενο τους είναι αυτό και επενδύουν ατελείωτες ώρες στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και στη δοκιμή πρακτικών σε ευρεία κλίμακα.

Αν υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να συμπεριληφθεί στο άρθρο που μόλις διαβάσατε, παρακαλώ πείτε το μας στα σχόλια που ακολουθούν.

Αν επιπλέον έχετε ιστοσελίδα και προσπαθήσατε να κάνετε SEO μόνος σας περιμένουμε να μάθουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας σας!

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Digital Bang.

Ετικέτες:


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑