3, 2, 1 … Camera, Action: Online Video Marketing (Μέρος 2ο)

Ημ/νία: 15 Ιουνίου 2015 | by Αρσένης Πασχόπουλος

0

Στο πρώτο μέρος του άρθρου είδαμε τους λόγους για τους οποίους το video marketing είναι χρήσιμο για οποιαδήποτε επιχείρηση χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την προβολή της.  Είδαμε ακόμη μερικές ιδέες για το περιεχόμενο των videos τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα δούμε κάποιες γενικές συμβουλές για το video marketing αλλά και συμβουλές για το πώς θα κάνετε τα videos σας ευκολότερο να τα βρουν οι πιθανοί πελάτες σας.

online video marketing

Να βγαίνετε συχνά “on air”

Βάλτε το video marketing στην εβδομαδιαία ή 15μερη «ρουτίνα» σας: με άλλα λόγια, δημιουργήστε και προβάλετε videos συχνά.  Είναι σίγουρο πως τα video postings δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο τα postings κειμένου ή και φωτογραφιών, όσο όμως πιο συχνά αναρτάτε αξιόλογα videos στο κανάλι σας στο YouTube και στα υπόλοιπα social media, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε τα οφέλη από την καλύτερη κατάταξη του site σας στην Google (μιλώντας από την εμπειρία πελατών) αλλά και τα likes και shares να αυξάνονται.

Δημιουργήστε μίνι σειρές

Κάντε τους «θεατές» σας να περιμένουν το επόμενό σας video, δημιουργώντας μια μίνι σειρά από videos για ένα θέμα, εξετάζοντας τμήματα του θέματος αυτού σε διαφορετικά videos, όπως κάνει για παράδειγμα η beauty blogger Katerina.

Για πιο «ακριβές» παραγωγές, δείτε τι έκανε η εταιρεία Kate Spade New York!

The early bird…

… gets the worm λένε οι Αγγλοσάξονες.  Με άλλα λόγια, όταν κάτι νέο (προϊόν, υπηρεσία, τεχνική, είδηση) συμβαίνει στο χώρο σας, προσπαθήστε να είστε οι πρώτοι που θα το βγάλετε στον «αέρα» με ένα video.  Ο αριθμός των likes και shares που θα πάρει το video θα πολλαπλασιαστεί.

Χρησιμοποιείστε YouTube Cards

Με τα YouTube Cards μπορείτε να τοποθετήσετε σε διαφορετικά σημεία των videos σας κείμενο, links προς άλλα videos ή συγκεκριμένα σημεία του site σας.  Χρησιμοποιήστε τα ώστε να επισημάνετε κάτι, να πληροφορήσετε και να αυξήσετε την κυκλοφορία προς το site σας (δείτε πως θα δημιουργήσετε YouTube Cards σε αυτό το video).

youtube cards

Απαντήστε σε σχόλια και ερωτήσεις

Όπως και στα posts κειμένου και φωτογραφιών, έτσι και εδώ, μην αφήσετε την ευκαιρία να ξεκινήσετε και να κρατήσετε την συζήτηση ζωντανή με τους likers, subscribers ή followers σας, απαντώντας σε σχόλια ή ερωτήσεις τις οποίες θα κάνουν.

Ξεχάστε για λίγο την πώληση

Ή καλύτερα, πουλήστε χωρίς να το λέτε (ή, έστω, πείτε το διακριτικά).  Μην φτιάχνετε videos με πωλητές που φωνάζουν «αγόρασέ με».  Δημιουργήστε videos που λύνουν προβλήματα, δίνουν απαντήσεις και, γενικά, δίνουν υποστήριξη στους πελάτες σας.

Βρείτε τους κατάλληλους

Το video είναι πιο απαιτητικό, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, από το κείμενο και την φωτογραφία.  Για την δημιουργία πετυχημένων videos, τρείς είναι οι άνθρωποι κλειδιά: ο σεναριογράφος (αυτός που θα εμπνευστεί το περιεχόμενο του video), ο σκηνοθέτης και ο … πρωταγωνιστής.  Κάποιους από τους παραπάνω ρόλους μπορεί να τους αναλάβει ο ίδιος άνθρωπος αλλά δύσκολα και τους τρείς (εκτός αν τα videos σας δεν περιέχουν πρόσωπα – αν και θα έπρεπε κάπου κάπου).  Βρείτε λοιπόν τους κατάλληλους συνεργάτες και μη διστάσετε να είστε εσείς ένας από αυτούς, ειδικά αν σας «θέλει» ο φακός για πρωταγωνιστή.

Κάντε το video σας ευρέσιμο και προωθήστε το

Όταν ανεβάζετε το video σας στα social media, περιγράψτε το με λέξεις κλειδιά τον τίτλο, στην περιγραφή και στο πεδίο με τα tags.  Εμπνευστείτε έναν «πιασάρικο» τίτλο, ή έναν τίτλο teaser, ή ακόμη και έναν τίτλο που θα πολώνει το κοινό σας.  Περιγράψτε το video σας, όχι απλά με λέξεις (π.χ. ριζότο, σκι), αλλά με φράσεις που θα χρησιμοποιούσαν οι πελάτες σας για να βρουν ένα σχετικό video («πως φτιάχνουμε ριζότο», «μαθήματα σκι για προχωρημένους»).

Για να αυξήσετε τον αριθμό των views των videos σας, βάλτε στο τέλος κάθε video μια «ανακοίνωση – διαφήμιση» για ένα άλλο (σχετικό ή επόμενο) video σας ή και ένα link προς το κανάλι σας.

Μοιραστείτε το video σας σε όλα τα social media, άσχετα με το αν θα το ανεβάσετε στο YouTube, στο Facebook ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα. Ενσωματώστε το video σας στο blog & και site σας.  Όσοι περισσότεροι το δουν τόσο πιο ψηλά θα ανέβει στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Video δεν σημαίνει μόνο YouTube.  Εκτός από το YouTube και το Vimeo, όλο και περισσότερες πλατφόρμες όπως το Facebook, το Vine, το Instagram, το Pinterest, το Twitch και το Snapchat, ενσωματώνουν το video, είτε ως επιλογή για posts, είτε και ως διαφημιστική επιλογή.

Μια τελευταία συμβουλή

Ο στρατηγός Πάτον είχε πει «ένα καλό σχέδιο σήμερα είναι καλύτερο από ένα τέλειο σχέδιο αύριο».  Με λίγα λόγια, ΚΑΝΤΕ ΤΟ.  Μην κάνετε μεγαλόπνοα σχέδια για κινηματογραφικές υπερπαραγωγές (έτσι κι αλλιώς κανείς δεν θα κάτσει να δει videos μεγαλύτερα των 15-20 λεπτών) .  Ξεκινήστε με 2λεπτα και 3λεπτα videos και βάλτε τα στην εβδομαδιαία ή 15μερη ρουτίνα σας.

Και μερικά εργαλεία για να κάνετε την ζωή σας ευκολότερη….

Τραβήξτε μικρά videos και ενώστε τα με το εργαλείο που σας δίνει το Instagram.  Δημιουργήστε time laps videos (αυτά που δείχνουν τους ανθρώπους να κινούνται σαν μυρμήγκια και συμπυκνώνουν ένα video 2 ωρών σε 2 λεπτά) με το Hyperlapse.  Αν δεν έχετε videos αλλά έχετε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χρησιμοποιείστε το Flipagram για να δημιουργήσετε videos από τις φωτογραφίες σας.

Καλή σας επιτυχία και αναμένω τα καινούργια σας videos ή κάποια videos που έχετε ήδη τραβήξει και έχουν επιτυχία στα social media!!!

Ετικέτες: ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Ο Αρσένης Πασχόπουλος είναι από τους πρώτους marketers του διαδικτύου στην Ελλάδα με δράση η οποία ξεκινά το 1996. Είναι Managing Partner στην εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου Just On Line. Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Social Media Marketing”, 2010, εκδόσεις Κλειδάριθμος και "Ηλεκτρονικό Εμπόριο " (3η έκδοση 2007, εκδόσεις Κλειδάριθμος). Για 4 χρόνια ήταν υπεύθυνος εκπαίδευσης για τραπεζικά συστήματα online πληρωμών στην First Data. Έχει εργαστεί στα τμήματα marketing των εταιρειών Shell, Johnson&Johnson, Fiat, Boston University, Όμιλος Δ. Αγγελόπουλου, Γενική Χημικών Προϊόντων. Από τους πρώτους (1996) που δημιούργησαν σεμινάρια Ηλεκτρονικού Εμπορίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διεξήγαγε κύκλο σεμιναρίων ηλεκτρονικού εμπορίου για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Για 4 χρόνια ήταν υπεύθυνος προώθησης και εκπαίδευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου στον ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας). Είναι απόφοιτος του Deree College με μεταπτυχιακό στο Boston University.



Πήγαινε με πάνω ↑