Το Facebook εισέρχεται στο χώρος της εικονικής πραγματικότητας με εξαγορά της Oculus VR

Ημ/νία: 26 Μαρτίου 2014 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Τα smartphones, τα tablets και όλες οι εφαρμογές τους, ανήκουν στο παρόν και μονοπωλούν το ενδιαφέρον των εταιριών τεχνολογίας. Σύμφωνα με το Facebook, αν και το mobile έχει ακόμη «πολύ ψωμί», το μέλλον φαίνεται πως έχει συνδεθεί με την εικονική πραγματικότητα, ή αλλιώς με το virtual reality. Οι άνθρωποι θα μπορούν μέσω χρήσης ειδικού εξοπλισμού να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο και να ζουν ολοκληρωμένες εμπειρίες και όχι απλές στιγμές, όπως συμβαίνει τώρα με το ίντερνετ και τους υπολογιστές.

facebook acquires oculus vr

Η εικονική πραγματικότητα δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικότητα. Ήδη, εταιρίες όπως η Oculus VR έχουν κάνει σημαντικά βήματα. Το Facebook αναγνωρίζει αυτά τα βήματα, γι’αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει σε εξαγορά της Oculus VR, έναντι 2 δισ. δολαρίων, ποσό το οποίο θα δοθεί με 400 εκ. δολάρια σε μετρητά και 23,1 εκ. μετοχές του Facebook.

Για όσους δεν το γνωρίζετε, η Oculus VR έχει δημιουργήσει ένα headset με ονομασία Oculus Rift, το οποίο έχει εντυπωσιάσει άπαντες, αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πάνω από 75.000 προγραμματιστές έχουν παραγγείλει το developer kit της συσκευής, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ από την εταιρία η διάθεση της συσκευής για το κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Facebook, το Oculus Rift και οι αγορές σε εικονική πραγματικότητα [βίντεο]

Το Oculus Rift ξεκίνησε τη χρηματοδότηση του μέσα από το Kickstarter, όταν η ομάδα ήθελε να συγκεντρώσει το ποσό των 250.000 δολαρίων και προς έκπληξη όλων συγκέντρωσε το ποσό των 2.437.429 δολαρίων, πίσω στο Σεπτέμβρη του 2012. Στη συνέχεια, μέσα στο 2013 το Oculus Rift κατάφερε να δεχτεί συνολική χρηματοδότηση ύψους 91 εκ. δολαρίων και το 2014 ήρθε η εξαγορά από το Facebook.

Με την εξαγορά αυτή, το Oculus Rift θα συνεχίσει να απασχολεί τους gamers, καθώς είναι συνδεδεμένο με τον κλάδο των video games και της ψυχαγωγίας, αν και στο μέλλον σίγουρα θα δούμε και την κοινωνική πλευρά του, στην οποία σίγουρα το Facebook θα έχει να συνεισφέρει μπόλικη γνώση και τεχνολογία.

Άλλωστε, ο Mark Zuckerberg το δήλωσε: «Η Oculus έχει τη δυνατότητα να γίνει η πιο κοινωνική πλατφόρμα που έχει υπάρξει ποτέ».

Τέλος, δεν ξεχνάμε πως αυτή είναι η 2η μεγάλη εξαγορά του Facebook μέσα στο 2014, καθώς η πρώτη αφορούσε το WhatsApp.

Πηγές: Facebook post, Oculus Blog, Mashable

Ετικέτες: , , , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑