Βέλτιστες Πρακτικές για Social Media (Videos)

Ημ/νία: 12 Ιανουαρίου 2016 | by Σπύρος Γκανάτσιος

0

Το video θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του content marketing. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό δίκτυο στο οποίο υλοποιείται η στρατηγική social media, η επιτυχία της εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο το video ενσωματώνεται σε αυτή. Αν και ακόμη δε χρησιμοποιείται όσο άλλοι τύποι περιεχομένου, όπως οι εικόνες και οι φωτογραφίες, ο δείκτης αλληλεπίδρασης με το κοινό είναι πολύ μεγαλύτερος, μία τάση που αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα.

Storytelling

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται κάποιες πρακτικές που θα βοηθήσουν στη δημιουργία engaging  videos για social media:

Θεματολογία που παρακινεί το κοινό

Το βασικό στοιχείο του video, όπως και κάθε τύπου περιεχομένου είναι το θέμα του. Το θέμα είναι αυτό που θα παρακινήσει το κοινό να το παρακολουθήσει, αλλά και να το διαμοιραστεί. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που κάποιος διαμοιράζεται περιεχόμενο οι οποίοι ισχύουν και για το video:

  • Ενισχύει το “εγώ”.
  • Παρέχει χρήσιμες πληροφορίες.
  • Δημιουργεί έντονα συναισθήματα.

Αν ένα video ανταποκρίνεται σε έναν τουλάχιστον από τους λόγους αυτούς, είναι πολύ κοντά στην επιτυχία.

Ελκυστικό storytelling

Σε αντίθεση με τις εικόνες που εμφανίζονται απευθείας, το video πρέπει ο χρήστης να επιλέξει να το δει. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να έχει μια δυνατή ιστορία να διηγηθεί και απαραίτητα ένα hook στα πρώτα 3-5 δευτερόλεπτα, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του χρήστη.

Ευγενής σκοπός

Μία πολύ καλή πρακτική είναι το video να δημιουργείται για να προβάλει έναν ευγενή σκοπό. Συνήθως οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν διαφημιστικά spot για την προώθηση προϊόντων. Αν όμως το video υπηρετεί, για παράδειγμα, την ενίσχυση των παιδιών με σύνδρομο down ή την ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη, είναι πολύ πιθανό το κοινό να το παρακολουθήσει και να το διαμοιραστεί. Αυξάνεται έτσι το brand awareness και μάλιστα με θετικούς συνειρμούς (brand associations).

Συν-δημιουργία video με τρίτους

Όσο αποτελεσματικό κι αν είναι το video marketing, η παραγωγή ενός video δεν παύει να είναι ακριβή. Η λύση ονομάζεται crowd-sourcing. Πολύ συχνά ένα τμήμα του κοινού είναι πρόθυμο να δημιουργήσει video και γενικότερα περιεχόμενο για το brand. Το τμήμα αυτό ονομάζεται brand advocates και ο brand manager μπορεί να το αξιοποιήσει, προσφέροντας απλά το κατάλληλο κίνητρο και τα πλαίσια για τη δημιουργία (πχ. το θέμα).

Αξιοποίηση υπάρχοντος περιεχομένου

Ένας ακόμη τρόπος να μειωθεί το κόστος παραγωγής του video είναι να αξιοποιηθεί το υπάρχον υλικό. Εταιρικά video με παρουσιάσεις προϊόντων, εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, video από επίσημες και ανεπίσημες εκδηλώσεις της εταιρίας μπορούν να χωριστούν σε μικρότερα κομμάτια και να μονταριστούν με τρόπο που θα εξυπηρετεί τους στόχους της καμπάνιας. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ένα slide-show εικόνων σε μορφή video είναι μια καλή εναλλακτική. Τα video αυτά μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε gif (εικόνες με κίνηση) και να χρησιμοποιηθούν με αυτή τη μορφή.

Στόχευση στο κατάλληλο κοινό

Crouwdsourcing

Μεγάλη σημασία για τη δημιουργία ενός video έχει επίσης το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Για να έχει επιτυχία στα social media, να έχει πολλά views και πολλά shares, πρέπει να ταυτίζεται με αυτό που αναζητά να δει το πρότυπο του ιδανικού πελάτη για κάθε brand. Επιπλέον, είναι σημαντικό να φτάσει το video σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα κανάλια και το βέλτιστο budget για την καμπάνια.

Call to actions

Αυτά τα κουμπάκια στις διαφημίσεις που προσκαλούν το κοινό στην επιθυμητή ενέργεια (π.χ. donate) είναι το κλειδί του digital marketing. Είναι το μέσο με το οποίο το κοινό ακολουθεί τη ροή της διαφημιστικής ενέργειας προς κάποιους στόχους, όπως οι εγγραφές στο newsletter, οι πωλήσεις από το e-shop, η εγγραφή σε webinar ή η ανάπτυξη λίστας πελατολογίου. Η χρήση call to action σε video είναι μία ενδεδειγμένη πρακτική που πολλαπλασιάζει το engagement με το χρήστη και οδηγεί με ασφάλεια στην επίτευξη των στόχων.

Οι τεχνικές που αναφέρθηκαν, χωρίς να είναι περιοριστικές, αποτελούν μία πολύ καλή βάση για τη δημιουργία video. Για να είναι όμως επιτυχημένη μία καμπάνια, ανεξάρτητα από τους τύπους περιεχομένου που χρησιμοποιεί, χρειάζεται την κατάλληλη στρατηγική.

Ετικέτες: , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Ο Σπύρος Γκανάτσιος είναι επαγγελματίας του Marketing με ειδίκευση στο E-Commerce, το Digital Marketing και τα Social Media. Είναι επιπλέον πιστοποιημένος στο Content Marketing, στην Online Διαφήμιση και στο Digital Analytics. Έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με εταιρείες από διάφορους κλάδους ενώ ως βασικό μέλος του Marketing Club (link: www.marketingclub.gr) έχει αναλάβει τις online καμπάνιες και τη διαχείριση των social media του συλλόγου. Στόχος του είναι να βοηθήσει στρατηγικά τις επιχειρήσεις να γίνουν περισσότερο αποδοτικές και ανταγωνιστικές χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία και τις state of the art εξελίξεις στην επιστήμη του marketing. Στα κύρια επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντά εντάσσονται το Digital Marketing, τα Πληροφοριακά Συστήματα, το E-Commerce, το Branding, το Στρατηγικό Marketing, το Gamification κα. Με τις πεποιθήσεις και τη δράση του υποστηρίζει την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κουλτούρα της γνώσης.



Πήγαινε με πάνω ↑