Video Marketing: YouTube vs Facebook

Ημ/νία: 29 Σεπτεμβρίου 2015 | by Αρσένης Πασχόπουλος

0

Μετά τις ανακοινώσεις πως το Facebook ξεπέρασε σε αριθμό των videos που είδαν οι χρήστες το YouTube (στις ΗΠΑ τον  Αύγουστο του 2014), το θέμα του video marketing μεταξύ των δύο μεγάλων παικτών στο διαδίκτυο … χόντρυνε.

youtube vs facebook

Αν και πέρυσι γράφτηκαν πολλά άρθρα σχετικά με το πώς το πέτυχε αυτό το Facebook (χρήση autoplay, αλλαγή του αλγορίθμου ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην εμφάνιση των videos, «αποκλεισμός» των posts που περιείχαν YouTube link), εξίσου πολλές συζητήσεις γίνονται ακόμη για το ποιο κανάλι θα πρέπει να προτιμήσουν οι marketers για την προβολή των επιχειρήσεών τους μέσω video.

Facebook video views

Τι λένε οι YouTube Lovers

Οι marketers που προτιμούν το YouTube, λένε πως πρέπει να το συμπεριλάβουμε στην video marketing στρατηγική μας γιατί απλά είναι το YouTube: η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, με τον μεγαλύτερο σε αριθμό videos από κάθε άλλη πλατφόρμα, ΚΑΙ ανήκει και στην Google.  Το τελευταίο σημαίνει πως τα videos του YouTube εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα στις αναζητήσεις της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο και πως η στόχευση που προσφέρει το YouTube για να προβάλετε τις διαφημίσεις σας με βάση τα ενδιαφέροντα των χρηστών λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά γιατί αντλεί και από την συμπεριφορά των χρηστών στο YouTube, και από τις αναζητήσεις τους στην Google.

Επίσης, ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ενός video στο Youtube είναι 30’’ ενώ σ στο Facebook μόλις 2’’.  Αυτό συμβαίνει γιατί χρήστης του YouTube, αναζητά συνειδητά κάποιο video για να το παρακολουθήσει, ενώ στο Facebook το βλέπει απλώς στη ροή του timeline του.  Άρα, αν θέλουμε τους χρήστες που συνειδητά αναζητούν video content το οποίο και θα «καταναλώσουν», YouTube «δαγκωτό».

Τι λένε οι Facebook Lovers

Με την σειρά τους, οι υποστηρικτές του Facebook λένε πως δεν μπορείς να αγνοήσεις ένα κανάλι του 1δις χρηστών, και έχουν δίκιο.  Επίσης, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιήσει κανείς την διαφημιστική πλατφόρμα του Facebook και απλά κάνει video posts, το ποσοστό των likers που θα το δουν είναι το μεγαλύτερο (πάνω από 8%) σε σχέση με τα posts κειμένου, links, και φωτογραφιών.

average video organic reach on Facebook

Τέλος, η στόχευση που δίνει το Facebook (το να επιλέξεις δηλαδή ποιος θα δει την video-διαφήμισή σου), είναι και γίνεται γίνεται όλο και καλύτερη.

Η…ετυμηγορία

Επειδή στο marketing σπάνια ένα κανάλι θα φέρει όλους τους πελάτες, η απάντηση και εδώ είναι να γίνεται χρήση και των δύο.  Η κάθε πλατφόρμα έχει τις ιδιαιτερότητες, τα πλεονεκτήματά της, αλλά και το δικό της πιστό κοινό.

Το Facebook μπορεί να χρησιμοποιηθεί για branding με videos λίγων δευτερολέπτων και χρήση της διαφημιστικής πλατφόρμας του ώστε να επιτυγχάνουμε καλύτερη στόχευση.  Το Youtube μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερα σε διάρκεια videos για μεγαλύτερη διάδραση με τους «θεατές», και για τους πιθανούς πελάτες οι οποίοι ψάχνουν συνειδητά, είτε την εταιρεία μας είτε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Για παράδειγμα, μια μονάδα παραγωγής ελαιόλαδου η οποία τώρα ξεκινά την τυποποίηση, θα χρησιμοποιήσει το Facebook για να κάνει την μάρκα της γνωστή με πολύ μικρού μήκους διαφημιστικά videos και στο Youtube θα βάλει μεγαλύτερης διάρκειας videos για την εταιρεία, την διαδικασία παραγωγής, την εξασφάλιση ποιότητας, αλλά και video με συνταγές.

Ετικέτες: , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Ο Αρσένης Πασχόπουλος είναι από τους πρώτους marketers του διαδικτύου στην Ελλάδα με δράση η οποία ξεκινά το 1996. Είναι Managing Partner στην εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου Just On Line. Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Social Media Marketing”, 2010, εκδόσεις Κλειδάριθμος και "Ηλεκτρονικό Εμπόριο " (3η έκδοση 2007, εκδόσεις Κλειδάριθμος). Για 4 χρόνια ήταν υπεύθυνος εκπαίδευσης για τραπεζικά συστήματα online πληρωμών στην First Data. Έχει εργαστεί στα τμήματα marketing των εταιρειών Shell, Johnson&Johnson, Fiat, Boston University, Όμιλος Δ. Αγγελόπουλου, Γενική Χημικών Προϊόντων. Από τους πρώτους (1996) που δημιούργησαν σεμινάρια Ηλεκτρονικού Εμπορίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διεξήγαγε κύκλο σεμιναρίων ηλεκτρονικού εμπορίου για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Για 4 χρόνια ήταν υπεύθυνος προώθησης και εκπαίδευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου στον ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας). Είναι απόφοιτος του Deree College με μεταπτυχιακό στο Boston University.



Πήγαινε με πάνω ↑