Το Facebook αποφάσισε τελικά να αλλάξει την Αρχική Σελίδα των χρηστών!

Ημ/νία: 7 Μαρτίου 2014 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Εδώ και ένα χρόνο περιμένουμε τη νέα εμφάνιση του Facebook News Feed, ή αλλιώς της Αρχικής Σελίδας, να γίνει διαθέσιμη στα προφίλ όλων μας. Αν θυμάστε, ήταν 7 Μαρτίου του 2013 όταν το Facebook ανακοίνωσε το νέο design του News Feed, το οποίο θα ήταν πιο απλοϊκό και λειτουργικό από το τωρινό. Προς έκπληξη όλων, μαθαίνουμε τελικά πως δε θα επικρατήσει το design το οποίο είχε ανακοινωθεί, αλλά μία βελτιωμένη έκδοση του.

Μετά από αρκετές δοκιμές και feedback το οποίο έλαβε η ομάδα του Facebook από χρήστες οι οποίοι χρησιμοποίησαν το νέο News Feed, η ομάδα του δημοφιλέστερου Κοινωνικού Δικτύου αποφάσισε να κρατήσει μονάχα τα καλά στοιχεία του design, καθώς θεωρήθηκε πως οι αλλαγές ήταν αρκετά «επιθετικές» και μπέρδεψαν τους χρήστες. Μάλιστα, τόσο ο σύνδεσμος που οδηγούσε σε πληροφορίες της εμφάνισης η οποία ανακοινώθηκε πέρυσι, όσο και κάποια YouTube βίντεο αυτής, οδηγούν πλέον σε σφάλμα, επιβεβαιώνοντας πως το Facebook εγκατέλειψε οριστικά την ιδέα.

facebook old news feed

facebook new news feed 2014

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ξεκινώντας από χθες το βράδυ, όλοι οι Facebook χρήστες θα αποκτήσουν νέα εμφάνιση της αρχικής σελίδας τους! Οι αλλαγές κινούνται σε τέτοιο σημείο, ώστε να μη μπερδέψουν τους χρήστες σχετικά με τη χρήση της αρχικής σελίδας, αλλά να τους βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα άκρως απαραίτητα και να ξεχωρίσουν το περιεχόμενο από τις διάφορες λειτουργίες. Στην πρώτη εικόνα βλέπετε την τωρινή εμφάνιση και στη δεύτερη εικόνα τη νέα εμφάνιση.

Με μια πρώτη ματιά, ίσως να μη διακρίνατε έντονες αλλαγές. Άλλωστε δεν υπάρχουν. Οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά.

Ξεκινώντας από ψηλά στη σελίδα, φαίνεται πως ο νέος σχεδιασμός της αναζήτησης τον οποίο γνωρίσαμε με την έλευση του Graph Search, γίνεται διαθέσιμος σε όλους τους χρήστες, σύμφωνα με το The Verge. Αυτό δε σημαίνει πως όλοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα αναζήτηση του Facebook. Σημαίνει πως η εμφάνιση γίνεται κοινή σε όλους, αλλά οι χρήστες με Αγγλική γλώσσα θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις λειτουργίες του Graph Search, ενώ οι υπόλοιποι τις πιο απλές λειτουργίες αναζήτησης.

Συνεχίζοντας προς τα κάτω, παρατηρείτε πως η σελίδα απέκτησε ένα γκρι background χρώμα, με το περιεχόμενο και τη δεξιά μπάρα να έχουν άσπρο background χρώμα και να είναι σε μορφή καρτών. Η κάθε δημοσίευση θα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, αφού η μορφή καρτών και τα background χρώματα βοηθούν στον εύκολο διαχωρισμό.

Όσον αφορά το αριστερό μενού με τις επιλογές μεταξύ αρχικής σελίδας, μηνυμάτων, groups κλπ, φαίνεται πως το Facebook αποφάσισε να το απλοποιήσει περισσότερο και να κάνει τις επιλογές του να χωρούν σε περισσότερες οθόνες μικρότερης ανάλυσης και μεγέθους. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε ποιες επιλογές θα απουσιάζουν μετά τις αλλαγές.

Πάμε τώρα στο περιεχόμενο, το οποίο είδαμε προηγουμένως πώς είναι διαχωρισμένο. Οι αλλαγές εδώ περιέχουν μεγαλύτερες εικόνες για τις δημοσιεύσεις, καθώς και αλλαγές στον τρόπο προβολής μιας κοινής δημοσίευσης από δύο ή παραπάνω φίλους του χρήστη. Επίσης, αλλαγές υπάρχουν και στη γραμματοσειρά, η οποία σε Mac υπολογιστές θα είναι Helveticaκαι σε PCs θα είναι Arial. Σχετικά με τους τίτλους συνδέσμων, φαίνεται πως για γραμματοσειρά θα χρησιμοποιείται η Georgia, σύμφωνα πάλι με το The Verge.

Όλες οι προηγούμενες αλλαγές αφορούν καθαρά την εμφάνιση του Facebook και δεν επηρεάζουν καθόλου τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται το περιεχόμενο στην αρχική σελίδα.

Το Facebook επέλεξε να μην κάνει δραστικές αλλαγές, καθώς όταν έχει κανείς να διαχειριστεί πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες, τότε πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και απόλυτα σίγουρος για τις κινήσεις του. Αυτό που επέλεξε να κάνει το δημοφιλέστερο Κοινωνικό Δίκτυο, είναι να επιλέξει μία εμφάνιση η οποία θα μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη σε κινητές συσκευές, ώστε οι χρήστες να νιώθουν περισσότερο εξοικειωμένοι.

Πηγή: Digital Life

Ετικέτες: , , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑