Το Google+ αλλάζει ξανά! Νέα εμφάνιση και νέες λειτουργίες!

Ημ/νία: 16 Μαΐου 2013 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Μέσα σε ένα χρόνο, βλέπουμε το Google+ να αλλάζει και πάλι. Πρέπει να ανησυχήσουμε γι’αυτό; Μάλλον… όχι. Η Google ψάχνει τη χρυσή τομή για τους χρήστες του Κοινωνικού Δικτύου της και μέσα σε ένα χρόνο από τις τελευταίες αλλαγές, κατάφερε να μας δείξει πριν λίγες ώρες πολλά νέα και ωραία πράγματα. Συνολικά 41 νέες λειτουργίες για 3 κύριους τομείς: Stream (ροή δημοσιεύσεων), Hangouts (εφαρμογή για συνομιλία) και Photos. Ας τα δούμε αναλυτικά ένα ένα, όπως τα ανακοίνωσε ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος του Google Engineering, Vic Gundotra στο Google I/O 2013 event.

Stream

Η αρχική σελίδα, η σελίδα προφίλ ενός χρήστη και γενικά η ροή των δημοσιεύσεων σε μία σελίδα, δέχτηκαν ένα νέο design. Αυτό το design δίνει βαρύτητα στις mobile συσκευές, από τις οποίες ολοένα και περισσότεροι χρήστες συνδέονται καθημερινά. Παρόλα αυτά, δείχνει ωραία σε όλες τις συσκευές και είναι responsive, δηλαδή προσαρμόζεται ανάλογα με την ανάλυση μιας οθόνης.

Google plus new design

Αν επισκεφθείτε ένα προφίλ ή την αρχική σελίδα σας, θα δείτε πως οι δημοσιεύσεις πλέον καταλαμβάνουν όλο το πλάτος της σελίδας και χωρίζονται σε 3 στήλες. Στο επίκεντρο στο πάνω μέρος βρίσκονται οι κύκλοι (Circles) σας και στο πάνω αριστερό μέρος βρίσκεται το μενού, κρυμμένο. Εμφανίζεται μονάχα όταν ο χρήστης περνά το ποντίκι πάνω από το εικονίδιο.

Όσον αφορά τις 3 στήλες δημοσιεύσεων, ένας χρήστης μπορεί να επιλέξει και να διατηρήσει την παλαιά μορφή της ροής δημοσιεύσεων, δηλαδή 1 στήλη. Αυτό μπορεί να γίνει από την επιλογή «More» στο πάνω κεντρικό μέρος και στη συνέχεια από την επιλογή του κατάλληλου εικονιδίου. Αν και οι 3 στήλες είναι αυτές που επικρατούν, ίσως ορισμένες φορές και ανάλογα την ανάλυση της οθόνης, δείτε 2 στήλες, οπότε μην απορήσετε.

Google plus new design

Κάθε δημοσίευση καταλαμβάνει μία στήλη. Παρόλα αυτά, οι εικόνες και τα βίντεο υψηλής ευκρίνειας είναι δυνατό να καταλαμβάνουν έως και 3 στήλες, δείχνοντας στους χρήστες πως είναι σημαντικά.

Google plus new design

Στο Stream έχουν προστεθεί και διάφορα animations, όπως για παράδειγμα το πλαίσιο για νέα δημοσίευση, το οποίο ξεπετάγεται με ένα ωραίο εφέ μόλις ο χρήστης κάνει κλικ στο πλαίσιο για να πληκτρολογήσει. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και με τη δραστηριότητα μιας δημοσίευσης, όταν ο χρήστης κάνει κλικ στα εικονίδια με τα πρόσωπα κάτω δεξιά από τη δημοσίευση ή στην επιλογή «View post activity» από το εικονίδιο με το βελάκι το οποίο εμφανίζεται μόλις το ποντίκι περάσει πάνω από τη δημοσίευση.

Google plus new design

Οι δημοσιεύσεις αποκτούν και κάτι ακόμη. Τα related (σχετικά) hashtags. Αν ο χρήστης πληκτρολογήσει ένα ή περισσότερα hashtag σε μια δημοσίευση, τότε αυτά εμφανίζονται στο πάνω δεξί μέρος της δημοσίευσης. Με κλικ σε κάποιο hashtag, η δημοσίευση γυρνά σαν κάρτα με εφέ και εμφανίζει δημοσιεύσεις σχετικές με το hashtag, χωρίς ο χρήστης να αφήνει το Stream ή να χάνει τη θέση στην οποία βρισκόταν.

Αυτό που είναι άκρως εντυπωσιακό, είναι πως το Google μπορεί και βρίσκει αυτόματα και προσθέτει hashtags σε μία δημοσίευση, αφού πρώτα τα αναλύει και ύστερα συνεργάζεται με τη λειτουργία Knowledge Graph. Οι χρήστες έχουν την επιλογή για το αν θέλουν να αφαιρέσουν τα αυτόματα hashtags από όλες τις δημοσιεύσεις τους ή από συγκεκριμένες και γενικώς τη λειτουργία αυτή για μελλοντικές δημοσιεύσεις.

Hangouts

Η Google έδωσε το μήνυμα: Learning, Living, Loving. Μάθηση, ζωή και αγάπη. Η εταιρία κολοσσός της τεχνολογίας θέλει να «βγάλει τους υπολογιστές από τη μέση», έτσι ώστε οι άνθρωποι να επικοινωνούν με ανθρώπους και όχι με μηχανήματα. Τι είναι λοιπόν το Hangouts app; «Συζητήσεις που διαρκούν, με τους ανθρώπους που αγαπάς».

Google plus new design

Το chat του Google+ απέκτησε νέο εικονίδιο και νέα ονομασία, την Hangouts. Πατώντας το εικονίδιο πάνω δεξιά στο Google+, μπορείτε να εμφανίζετε το chat. Τι έχει το νέο chat να μας δείξει;

Αρχικά, είναι μία ενοποιημένη υπηρεσία chat για όλες τις υπηρεσίες της Google, όπως μας ενημερώνει και το αδελφικό site DigitalLife. Στη συνέχεια, μία συζήτηση στο Hangouts (μην μπερδευτείτε με τις βίντεο κλήσεις, τα Hangouts, αυτά περιλαμβάνονται στο chat) μπορεί πλέον και κρατά ιστορικό, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιέχει κάτι που ειπώθηκε για παράδειγμα ένα χρόνο πριν. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν και να απενεργοποιήσουν το ιστορικό, αν το θέλουν.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, οι χρήστες οι οποίοι συμμετέχουν εκείνη τη στιγμή στη συζήτηση εμφανίζονται με την εικόνα προφίλ τους στο κάτω μέρος της συζήτησης, και η παρουσία τους εκεί ανανεώνεται live, δηλαδή εξαφανίζονται αν φύγουν από τη συζήτηση και βγουν offline. Επίσης, ξεθωριάζουν την ώρα που πληκτρολογούν ένα μήνυμα. Τέλος, κάτω από τα μηνύματα μιας συζήτησης εμφανίζονται πάλι οι εικόνες προφίλ των συμμετεχόντων, υποδεικνύοντας μέχρι ποιο μήνυμα έχει διαβάσει ο κάθε χρήστης μέσα στη συζήτηση, κάτι που θυμίζει το Facebook και την επιλογή «Διαβάστηκε», σε λίγο πιο απλή μορφή.

Μία τελευταία λειτουργία είναι οι βίντεο κλήσεις από τις κινητές συσκευές με χρήση της μπροστινής κάμερας των συσκευών. Δε γνωρίζουμε ακόμη αν θα χρησιμοποιηθεί και η πίσω κάμερα και η ζωντανή παρουσίαση στο event της Google μας έδειξε πως έως και 5 χρήστες μπορούν σίγουρα να συνομιλήσουν ταυτόχρονα.

Photos

Τελευταίος κύριος τομέας αλλαγών οι Photos (φωτογραφίες). Η Google διαθέτει πλέον περισσότερο χώρο για φιλοξενία εικόνων υψηλής ευκρίνειας και συγκεκριμένα 15 GB. Το μέγεθος μιας εικόνας υψηλής ευκρίνειας στο Google+ είναι πολύ καλό σε σχέση με το Facebook και τα υπόλοιπα Κοινωνικά Δίκτυα, καθώς όπως είδαμε στη ζωντανή παρουσίαση, μία εικόνα 8 MP δημοσιεύτηκε ήταν εμφανής ολόκληρη, κάτι που δε συμβαίνει στο Facebook.

Google plus new design

Ο τομέας Photos του Google+ εστιάζει σε τρεις σημαντικές λειτουργίες. Αυτές είναι οι highlight, enhance και awesome. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Highlight

Google plus new design

Έστω ότι έχετε πάει διακοπές και έχετε τραβήξει πολλές φωτογραφίες. Πώς θα κάνετε την επιλογή των καλύτερων από αυτών; Αφήστε το Google+ και τη λειτουργία highlight να το κάνει για εσάς!

Στη ζωντανή παρουσίαση είδαμε πάνω από 600 φωτογραφίες από τις οποίες το Google+ ξεχώρισε μερικές κρίνοντας από τα εξής: θολούρα εικόνας, όμοιες φωτογραφίες, κακός φωτισμός, ύπαρξη ανθρώπων σε φωτογραφίες και εξέταση για το αν χαμογελούν, αισθητική φωτογραφίας και συγγένεια. Ειδικά η τελευταία επιλογή, μπορεί και καταλαβαίνει το Google+ αν στη φωτογραφία υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μας ενδιαφέρουν και δίνει μεγαλύτερη σημασία σε αυτές.

Εν τέλει, η λειτουργία highlight δείχνει κάποιες φωτογραφίες με βάση κάποια κριτήρια, επιλέγοντας τις καλύτερες φωτογραφίες από ένα μεγάλο σύνολο, και ύστερα παραθέτει επιλογή για προβολή και των υπολοίπων φωτογραφιών του συνόλου.

Enhance

Google plus new design

Η λειτουργία enhance, όπως αναφέρει και το όνομα της, ενισχύει τις φωτογραφίες μας. Με το απλό πάτημα του enhance και ύστερα ορισμένων άλλων υπό επιλογών, οι φωτογραφίες μας αποκτούν καλύτερο φωτισμό, ισορροπία λευκού χρώματος, αφαίρεση κόκκινου χρώματος των ματιών, δομή και πολλά ακόμη. Το αποτέλεσμα είναι γρήγορο και εντυπωσιακό!

Google plus new design

Ο χρήστης αρκεί να περάσει το ποντίκι πάνω από μια εικόνα και να κάνει κλικ στην επιλογή πάνω αριστερά για να μπορέσει να δει τόσο τη νέα εικόνα μετά το enhance, όσο και την αρχική προ του enchance. Εκείνος επιλέγει το τι θα βλέπουν οι άλλοι χρήστες, δηλαδή μόνο τη νέα εικόνα μετά την επεξεργασία ή και τις δύο, παλιά και νέα.

Awesome

Google plus new design

Τέλος, η λειτουργία awesome μπορεί και μας δίνει ένα αποτέλεσμα το οποίο μοιάζει με gif εικόνα, δηλαδή κινούμενη εικόνα. Εξετάζει κάποιες φωτογραφίες που του δίνουμε και με χρήση 5 διαφορετικών εφέ λαμβάνουμε ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Τα εφέ αυτά είναι τα εξής: mix, hdr, smile, motion και pano.

Σαν συμπέρασμα όλων των προηγουμένων, το Google+ φαίνεται πως υιοθέτησε κάποια πολύ σημαντικά και καινοτόμα χαρακτηριστικά, ειδικά στον τομέα των φωτογραφιών. Θα χρειαστεί κάποιος καιρός για να κρίνουμε το νέο design, αλλά η αρχική αίσθηση η οποία λαμβάνω είναι θετική. Μένει να δοκιμάσουμε τις διάφορες νέες λειτουργίες και να δούμε αν τελικά είναι τόσο καλές όσο φάνηκαν να είναι στη live παρουσίαση τους. Και για να μην ξεχνιόμαστε, παρακάτω θα βρείτε το βίντεο, με τη live παρουσίαση του Google+ να ξεκινά από το χρονικό σημείο 1:35:00.

Υ.Γ. Μερικές από τις εικόνες πάρθηκαν από το The Verge.

Ετικέτες: , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.Πήγαινε με πάνω ↑