Digital Transformation: αλήθεια, εσείς πως οραματίζεστε το μέλλον σας;

Ημ/νία: 8 Νοεμβρίου 2020 | by Dr Mobilius

0

Η επανέναρξη της οικονομίας δεν μπορεί να είναι μια απλή επιστροφή σε ένα παρελθόν που δεν θα υπάρχει πλέον: είναι απαραίτητο να επωφεληθούμε από αυτήν την ιδιαίτερη κατάσταση -που δημιούργησε ο COVID 19- επιτυγχάνοντας τον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό και εστιάζοντας στη νέα οικονομία.

Άλλωστε πάντοτε τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα είχαν βαθιές επιπτώσεις στην οργάνωση και τις αξίες της κοινωνίας και βέβαια στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα!

«Η αναδιάρθρωση μετά τον Covid θα έχει σημασία ακόμη περισσότερο από την ανάκαμψη » ήταν ο τίτλος ενός άρθρου του Martin Sandbu – που δημοσιεύθηκε στα μέσα Οκτωβρίου στους Financial Times – το οποίο στον υπότιτλο δήλωνε «Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο φυσιολογικό πριν από την πανδημία. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά…»

Τα τεράστια κεφάλαια που διατίθενται για ενίσχυση, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη μείωση του ΑΕΠ και θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα ερεθίσματα στην οικονομία εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε στη συνέχεια γρήγορη ανάκαμψη, να αποφύγουμε αύξηση της ανεργίας και να βλέπουμε με σχετική αισιοδοξία το μέλλον.

Αυτή άλλωστε είναι και η επιλογή της ΕΕ όπως δήλωσε σχετικά η Ursula von der Leyen ανακοινώνοντας τα 750 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης – Next Generation EU. 37% θα διατεθεί για επενδύσεις στο περιβάλλον (πράσινο υδρογόνο, φιλική κατασκευές προς το περιβάλλον, δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εναλλακτικές μορφές ενέργειας), ενώ 20% θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης (συνδεσιμότητα, ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, νέες δεξιότητες) και μείωση του μεγάλου χάσματος που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 40% των βασικών δεξιοτήτων σε μία μέση θέση εργασίας πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα 5 χρόνια.

Η ψηφιοποίηση που μέχρι πριν την πανδημία ήταν επιλογή για τις επιχειρήσεις, πλέον είναι ανάγκη, αφού όποιος δεν προσαρμόζεται έχει μικρές έως μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν φτάνει να αλλάξουμε υπολογιστές, ρούτερ και την ADSL σύνδεσή μας με οπτική ίνα.

Πρέπει να αλλάξουμε διαδικασίες και νοοτροπία για πετύχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Άλλωστε όπως έχει πει και ο George Westerman του MIT «Αν ο ψηφιακός μετασχηματισμός γίνει σωστά, τότε η κάμπια γίνεται πεταλούδα. Διαφορετικά έχουμε απλά μία γρήγορη κάμπια»!

Αν σας ενδιαφέρουν οι αριθμοί σύμφωνα με έρευνα της Accenture το 86% των εταιρειών που βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ακόμα στο επίπεδο «κάμπιας» ενώ οι υπόλοιπες που κάνουν σωστή εφαρμογή έχουν αύξηση εσόδων 10% και εξοικονόμηση 40%.

Αλήθεια, εσείς πως οραματίζεστε το μέλλον σας; Σαν πεταλούδα ή σαν κάμπια;

Ετικέτες:


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑