Alba Digital Academy: ακαδημία μάθησης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Ημ/νία: 15 Μαΐου 2019 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου εγκαινίασε το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, το Alba Digital Academy, μία «ακαδημία» μάθησης, που επιχειρεί να αναπτύξει τις ψηφιακές δεξιότητες των επιχειρηματικών στελεχών και των επιχειρήσεων.

Την πρώτη του εκδήλωση πραγματοποίησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στη Βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» το Αlba Digital Αcademy, του Alba Graduate Business School, Τhe American College of Greece, με την παρουσία σημαντικών καλεσμένων ομιλητών από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο.

Το Alba Digital Academy λειτουργεί στα πλαίσια του Τμήματος Ανάπτυξης Στελεχών (Executive Development) του Alba, με σκοπό:

Να αποτελέσει όχημα συνεργασίας του Alba με την επιχειρηματική κοινότητα για τον σχεδιασμό και τη διάδοση σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των στελεχών στην εποχή της ψηφιακής ανατροπής και μετασχηματισμού.

Για τον ρόλο του Alba ενόψει του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και για τη νέα Ακαδημία Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Alba μίλησε στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του Alba Δρ. Κώστας Αξαρλόγλου, επισημαίνοντας:

«Είκοσι πέντε χρόνια από την ίδρυσή του, το Alba επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του και καινοτομεί προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα που ενσωματώνουν τις νέες πρακτικές management στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ανατροπής. Ωστόσο, το Alba διατηρεί την παράδοσή του, το DNA του, που είναι η ακαδημαϊκή αριστεία και η επαφή του με τις επιχειρήσεις. Έτσι, τα δύο τελευταία χρόνια το Alba Executive Development έχει αναπτύξει πλούσιο χαρτοφυλάκιο νέων προγραμμάτων υπηρετώντας με επιτυχία την επιχειρηματική κοινότητα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σταδιακά, οι καινοτομίες αυτές μεταφέρονται και στα προγράμματα σπουδών των ακαδημαϊκών προγραμμάτων μας, Μaster’s και ΜΒΑ. Σήμερα λοιπόν εγκαινιάζουμε το Alba Digital Academy, που αποτελεί μία δομή στο πλαίσιο του Alba  Εxecutive Development, μία ομπρέλα που ενσωματώνει τα νέα προγράμματα σπουδών του Alba για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανατροπή: σήμερα, θα θέλαμε να μοιραστούμε με την επιχειρηματική κοινότητα το όραμά μας για τις δυνατότητες του management στην νέα εποχή, ενώ ταυτόχρονα προσκαλούμε τα μέλη της να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας με τον κοινό στόχο να κατανοήσουμε καλύτερα την πολυπλοκότητα του σύγχρονου κόσμου και να υπηρετήσουμε καλύτερα την επιχειρηματική κοινότητα και τις αξίες που διέπουν τους Οργανισμούς και τους ηγέτες τους».

Στη συνέχεια παρουσίασε την ατζέντα της εκδήλωσης παρουσιάζοντας τους ομιλητές Νίκο Μυλωνόπουλο, Καθηγητή Digital Business, και Μάρκο Ζαχαριάδη, Associate Professor of Information Systems στο Warwick Business School.

Ο Δρ. Νίκος Μυλωνόπουλος, Associate Professor of Digital Business στo Alba   παρουσίασε το τοπίο στην τεχνολογία λέγοντας ότι η εκθετική αλλαγή είναι απατηλή, υπό την έννοια ότι είναι διαρκώς επιταχυνόμενη, ενώ αναφέρθηκε στην αποϋλοποίηση και την αποχρηματοποίηση που έχει ήδη επιφέρει, κάτι που απαρχαιώνει πολύ γρήγορα τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει νέες αγορές. Αποδαιμονοποιώντας την τεχνολογία ο κ. Μυλωνόπουλος σχολίασε: «Από μόνη της, η τεχνολογία δεν έχει τίποτα κακό. Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε τις επιχειρήσεις μας είναι πολύ μηχανιστικός, γι’ αυτό και πλέον ­­–όλο και περισσότερο– δίνεται το προβάδισμα στη φαντασία. Οι άνθρωποι που είναι δημιουργικοί ­­–αυτοί που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, που επιλύουν προβλήματα, που θέλουν να μαθαίνουν– αυτοί είναι τα ταλέντα που προσπαθούμε να προσελκύσουμε στις επιχειρήσεις μας, στη χώρα μας, αν θέλουμε να παραμείνουμε μπροστά από τις εξελίξεις. Κι αυτός επίσης είναι ο λόγος για τον οποίο στο Αlba επιμένουμε τόσο πολύ να ανανεώνουμε τα προγράμματά μας. Γιατί σε αυτό τον κόσμο, ό,τι καλύτερο διαθέτουμε είναι η ικανότητά μας να ξεχνάμε ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα, και να αποκτούμε διαρκώς νέες δεξιότητες».

Από τη μεριά του, ο Μάρκος Ζαχαριάδης μίλησε για την ψηφιακή ηγεσία και τη στρατηγική στην οικονομία των δεδομένων ειδικά στον κλάδο των fintech, και υποστήριξε ότι η αλλαγή σπάνια προκύπτει από την τεχνολογία και μόνο, αλλά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως: το κανονιστικό πλαίσιο, τη ζήτηση των πελατών, την οργανωσιακή δομή και τη δομή της αγοράς. Ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε ακόμη τον ρόλο της τεχνολογίας στην ανάδυση της ψηφιακής πλατφόρμας, παραθέτοντας γνωστά παραδείγματα, όπου το προϊόν δεν είναι πια κάτι υλικό αλλά η άνεση, η ευκολία, η εμπειρία προς όφελος του πελάτη. Τόνισε, μάλιστα, ότι η μετάβαση από το προϊόν στην πλατφόρμα έχει αποτελέσει τη συνταγή της επιτυχίας πολλών επώνυμων εταιρειών. Kλείνοντας, σημείωσε ότι χρειάζεται φαντασία ώστε να εφαρμοστούν αυτές οι τεχνολογίες με τρόπο που να έχει νόημα για τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να μπορέσουν να ανατρέψουν την κουλτούρα τους, να μάθουν να ανταγωνίζονται στο ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον της νέας εποχής και τόνισε τη συμβολή του Alba σε αυτή την προσπάθεια.

Ακολούθησε πάνελ ομιλητών, στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες της αγοράς οι οποίοι μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες από τις μεταβολές που επέφερε η ψηφιακή ανατροπή στον κλάδο τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και πώς διαχειρίστηκαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό οι ίδιοι, την προσαρμογή σε αυτή προς όφελος των πελατών, την ανάπτυξη κάθε κλάδου και τη σημασία της συνεχούς ανάπτυξης για το μέλλον., αλλά και τι σημαίνει αυτό για το αύριο. Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Γκόλφω Αγαπητού, Assistant General Manager, Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής, General Manager Retail Banking, Eurobank, Johann Goettler, CEO, Siemens, Δημήτρης Λιβάς, Συνιδρυτής και Managing Partner, Agile Actors, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Enterprise Public Sector Director της Microsoft Hellas για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Nίκος Μυλωνόπουλος του Alba.

Ετικέτες: , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑