Η Google μας παρακολουθεί και με απενεργοποιημένο το Location History

Ημ/νία: 28 Αυγούστου 2018 | by Χριστίνα Κιτσάτη

0

Ως γνωστόν, η Google μπορεί να παρακολουθήσει τις τοποθεσίες που βρισκόμαστε μέσω της επιλογής “Location History”. Ίσως πιστεύατε, λοιπόν, ότι, απενεργοποιώντας τη συγκεκριμένη επιλογή, η Google δεν παρακολουθεί πλέον τις κινήσεις σας. Η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική

Η Google μπορεί να συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα θέσης, αλλά ακόμη και να σας παρακολουθεί ανά λεπτό, να “θυμάται” τη διεύθυνση κατοικίας σας, καθώς και άλλα μέρη που επισκέπτεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με σχετικό report του Associated Press.

Το AP διαπίστωσε ότι η Google συνεχίζει να σας παρακολουθεί μέσω υπηρεσιών όπως οι Google Maps, οι ενημερώσεις καιρού και οι αναζητήσεις σας μέσω browser. Συγκεκριμένα, οποιoδήποτε app activity μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθησή σας. Ουσιαστικά δηλαδή, απενεργοποιώντας το Location History, απλώς σταματάτε το να προσθέτει η Google τις κινήσεις σας στο Timeline, το οποίο καταγράφει οπτικά την τοποθεσία σας.

Υπάρχει πάντως, ένας τρόπος να σταματήσετε πραγματικά την Google από το να σας παρακολουθεί: κάνοντας κλικ στις ρυθμίσεις, ώστε να απενεργοποιήσετε το “Web and App Activity.”. Απενεργοποιώντας το “Web and App Activity”, το οποίο είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, η Google δεν μπορεί πλέον να αποθηκεύει το πού βρίσκεστε με βάση τα δεδομένα των Χαρτών και τις αναζητήσεις του browser οι οποίες εντοπίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες GPS.

Όσο είναι ενεργοποιημένα τα Web and App Activity settings, η Google αποθηκεύει τα δεδομένα θέσης σας με time-stamp. Μπορείτε, βέβαια, να διαγράψετε χειροκίνητα τα δεδομένα αυτά από τη διεύθυνση myactivity.google.com κάνοντας κλικ σε συγκεκριμένες καταχωρίσεις με γεωγραφική σήμανση. Μπορείτε επίσης να διαγράψετε περισσότερες εγγραφές μαζί ταξινομημένες κατά ημερομηνία ή υπηρεσία ιστού.

Η Google έχει σχολιάσει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, σημειώνοντας ότι ο σκοπός και η λειτουργικότητα του Location History έχει διευκρινιστεί με σαφήνεια στους χρήστες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι η Google παρακολουθεί την τοποθεσία σας, ανεξάρτητα από το αν έχετε ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες τοποθεσίας. Τον περασμένο Νοέμβριο, το Quartz ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ ότι τα Android smartphones συλλέγουν δεδομένα της τοποθεσίας σας από τους κοντινούς πύργους κυψελών και τα στέλνουν στην Google, ακόμα και αν έχετε απενεργοποιήσει τις υπηρεσίες τοποθεσίας και βγάλετε την κάρτα SIM. Η Google, μάλιστα, είχε σχολιάσει μετέπειτα ότι θα αφαιρέσει το χαρακτηριστικό συλλογής δεδομένων έως και τον περασμένο Δεκέμβριο…

Ετικέτες: ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑