Facebook: νέα διαρροή προσωπικών δεδομένων από την εφαρμογή myPersonality

Ημ/νία: 17 Μαΐου 2018 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Όπως μεταδίδει το New Scientistδεδομένα από το Facebook που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια χρήστες οι οποίοι έλαβαν μέρος σε ένα κουίζ προσωπικότηταςδημοσιοποιήθηκαν σε μία σελίδα με χαμηλό επίπεδο προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε πιθανή πρόσβαση από μη εξουσιοδοτημένα μέρη. Τα δεδομένα, που περιείχαν απαντήσεις των χρηστών του Facebook στο κουίζ, μπορεί να μη περιελάμβαναν ονόματα, ωστόσο στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο και η κατάσταση σχέσης. Για 150.000 άτομα, αφορούσαν ακόμη και status updates.

Τα δεδομένα θα έπρεπε κανονικά να είναι προσβάσιμα μόνο σε εγκεκριμένους ερευνητέςμέσω μίας συνεργαζόμενης ιστοσελίδας. Ωστόσο, το New Scientist διαπίστωσε ότι ένα όνομα χρήστη και ένας κωδικός πρόσβασης για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στα δεδομένα θα μπορούσε να βρεθεί “σε λιγότερο από ένα λεπτό” με μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από ένα τεστ ψυχολογίας που ονομάζεται myPersonality. Περίπου το ήμισυ των 6 εκατομμυρίων συμμετεχόντων στο τεστ λέγεται ότι είχαν επιτρέψει την ανταλλαγή πληροφοριών με τους ερευνητές. Συνολικά, 280 άτομα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων του Facebook και άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, σύμφωνα με το report.

Η περίπτωση μοιάζει πολύ με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δοκιμές έγιναν αρχικά από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και είχαν έναν κοινό ερευνητή: τον Aleksandr Kogan, ο οποίος αναφέρεται και στην ομάδα του myPersonality project.

Παρόλο που η διαρροή δεδομένων 3 εκατομμυρίων χρηστών είναι πολύ μικρότερη από τα 87 εκατομμύρια που συγκέντρωσε η Cambridge Analytica, η ιστορία εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη μία προειδοποίηση για το πόσο εύκολα μπορούν να διαδοθούν πληροφορίες που δίνουμε στο Facebook και πόσο λεπτομερείς είναι.

Να σημειωθεί ότι από το Facebook, στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνας σχετικά με την κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών, αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες έχουν αναστείλει τη λειτουργία 200 εφαρμογών εν αναμονή αναθεώρησης.

Ετικέτες: , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑