Uber: 2 στους 3 Ευρωπαίους θεωρούν ότι τα apps υποκαθιστούν την ιδιοκτησία αυτοκινήτου

Ημ/νία: 11 Σεπτεμβρίου 2017 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Περισσότερο από τα δύο τρίτα (67%) των Ευρωπαίων που κατοικούν σε πόλεις πιστεύουν ότι η χρήση εφαρμογών όπως της Uber μπορεί να είναι μία έξυπνη εναλλακτική στην ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της ORB.

Στην έρευνα, την οποία ανέθεσε η Uber και συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι 18-54 ετών, από δέκα διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Λισαβόνα, Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Στοκχόλμη- βρέθηκε ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων σε αυτές τις πόλεις αναζητά περισσότερο τις εφαρμογές, παρά τα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Η χρήση smartphone εφαρμογών όπως της Uber

Στις δέκα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις κατοίκους (26%) ηλικίας 18-54 ετών έχουν κάνει χρήση εφαρμογής για να καλέσουν ένα αυτοκίνητο εντός του προηγούμενου έτους.

Στο Παρίσι και στο Λονδίνο εμφανίζεται η μεγαλύτερη χρήση, καθώς σχεδόν οι μισοί κάτοικοι (48% και 46% αντίστοιχα) έχουν κλείσει μία μετακίνηση με αυτόν τον τρόπο τους τελευταίους 12 μήνες.

Η Uber διαθέτει σήμερα 11 εκατ. χρήστες μόνο στην Ευρώπη, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αγορά της Ρωσίας. Ο αριθμός των Ευρωπαίων επιβατών έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι όσοι έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογές όπως αυτή της Uber είναι δύο φορές πιθανότερο να έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογές για ενοικίαση ή διαμοιρασμό αυτοκινήτου τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ιδιοκτησία αυτοκινήτου

Η ιδιοκτησία αυτοκινήτου επικρατεί στη Ρώμη με το 86% των κατοίκων να κατέχουν ιδιόκτητο όχημα. Ακολουθούν οι πολίτες της Βαρκελώνης και της Λισαβόνας όπου τρεις στους τέσσερις (74%) είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου.

Μόνο ο μισός πληθυσμός (51%) ηλικίας 18-54 ετών, στην Στοκχόλμη κατέχει αυτοκίνητο. Είναι η πόλη με το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας ανάμεσα στις δέκα πρωτεύουσες που διεξήχθη η έρευνα.

42% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων κατέχουν περισσότερα από ένα αυτοκίνητα στην οικογένειά τους. Το υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό καταγράφεται στη Ρώμη, με το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι κατέχει δύο ή περισσότερα οχήματα.

Νέες εναλλακτικές για λιγότερα αυτοκίνητα

Στις δέκα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, περισσότερο από τα δύο τρίτα (67%) των κατοίκων πιστεύει ότι εφαρμογές όπως της Uber μπορούν να αποτελέσουν καλή εναλλακτική στην ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Αυτό ανεβαίνει στο 80% ανάμεσα σε αυτούς του έχουν κλείσει ένα αυτοκίνητο μέσω μίας εφαρμογής μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Από αυτούς που κατέχουν δύο ή περισσότερα αυτοκίνητα, το 63% θεωρεί ότι θα σκεφτόταν να έχει μόνο ένα αν μπορούσαν να μετακινηθούν ευκολότερα με ένα συνδυασμό χρήσης εφαρμογών και αξιόπιστης δημόσιας συγκοινωνίας. Το ποσοστό αυξάνεται σε 77% ανάμεσα σε αυτούς που έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογή όπως της Uber την τελευταία χρονιά.

Ο Pierre-Dimitri Gore-Coty, επικεφαλής της Uber στην περιοχή της EMEA (Europe, Middle East, Africa) δήλωσε:«Ο τρόπος που μετακινούμαστε στις πόλεις μας αλλάζει. Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αγκαλιάσουν ένα μέλλον χωρίς να κατέχουν ένα αυτοκίνητο. Χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως αυτή της Uber, μαζί με δημόσια συγκοινωνία, μειώνει τη κυκλοφορική συμφόρηση, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας και δημιουργεί μικρότερη ανάγκη για χώρους στάθμευσης».

Ετικέτες:


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑