14-χρονος Ιάπωνας συνελήφθη για δημιουργία ransomware

Ημ/νία: 8 Ιουνίου 2017 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Ένα 14χρονο αγόρι συνελήφθη από τις αρχές στην Οσάκα της Ιαπωνίας για τη φερόμενη δημιουργία και διανομή κακόβουλου λογισμικού τύπου ransomware. Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη στη χώρα για εγκλήματα που σχετίζονται το συγκεκριμένο είδος κακόβουλου λογισμικού.

Η πρόσφατη σύλληψη του 14χρονου, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οφείλεται στο γεγονός ότι ο νεαρός δημιούργησε έναν ιό ransomware και στη συνέχεια ανέβασε τον πηγαίο του κώδικα στο Διαδίκτυο. Ο 14χρονος μαθητής, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του, χρησιμοποίησε δωρεάν λογισμικό κρυπτογράφησης για να αναπτύξει τον επικίνδυνο ιό και στη συνέχεια τον ανέβασε σε μια ξένη ιστοσελίδα, παροτρύνοντας τους χρήστες να τον κατεβάσουν και να τον χρησιμοποιήσουν, αποσκοπώντας σε περαιτέρω διάδοση και οικονομικό όφελος.

japanese-hacker

Ο έφηβος δημοσίευσε το link για την ιστοσελίδα και στα social media, συμπεριλαμβανομένου και του Twitter, γράφοντας: «Δημιούργησα ένα ransomware. Μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε».

Σύμφωνα με τις αρχές, το ransomware επέτρεπε σε όσους χρήστες το κατέβασαν να μολύνουν υπολογιστές τρίτων, απαιτώντας λύτρα σε ψηφιακό νόμισμα. Το framework του ransomware έγινε download τουλάχιστον 100 φορές.

Οι αρχές δεν αποκάλυψαν την ταυτότητα του εφήβου. Ο 14χρονος χρειάστηκε περίπου 3 μέρες για να δημιουργήσει το πρόγραμμα ransomware χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του υπολογιστή. Όπως δήλωσε στις αρχές έμαθε να γράφει κώδικα από μόνος του και δημιούργησε το ransomware για να γίνει διάσημος.

Η ιαπωνική αστυνομία εντόπισε το ransomware τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια “περιπολίας στον κυβερνοχώρο” και έπειτα από έρευνα που διεξάχθηκε στην οικία του τον περασμένο Απρίλιο, προχώρησε σε κατάσχεση του υπολογιστή του.

Ετικέτες: , ,


Σχετικά με τον ΑρθρογράφοΠήγαινε με πάνω ↑