Chelsea Manning: έφτασε η ώρα της αποφυλάκισης

Ημ/νία: 18 Μαΐου 2017 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Επτά χρόνια μετά τη σύλληψη, η Chelsea Manning είναι επιτέλους ελεύθερη, στην εφαρμογή μίας απόφασης που είχε προκαλέσει μεγάλη χαρά πριν μερικούς μήνες, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, είχε μειώσει την ποινή κάθειρξής της από τα 35 στα 7 έτη.

Ως Bradley Manning, ο Αμερικανός -22 ετών τότε- στρατιώτης είχε συλληφθεί το 2010 στη Βαγδάτη, με κατηγορίες κατασκοπείας, αλλά και κλοπής κυβερνητικών εγγράφων. Συνολικά, έχει αποκαλύψει 700.000 περίπου διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα, τα οποία διέρρευσαν μέσω του Wikileaks, από τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, περιγράφοντας κυριολεκτικά εγκλήματα πολέμου που είχαν διαπράξει οι αμερικανές δυνάμεις. Μετά από κράτηση σε απομόνωση, αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις στη δίκη, αθωώθηκε τελικά για την κατηγορία βοήθειας στον εχθρό, καταδικάστηκε όμως για 5 κατηγορίες που αφορούν κατασκοπεία και 5 για κλοπή.

bradley-manning

Μέσα στη φυλακή, ο Manning ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου και να γίνει γυναίκα, ζητώντας να ξεκινήσει ορμονοθεραπείες. Αν και αρχικά του αρνήθηκαν τη θεραπεία, ένα χρόνο αργότερα και, μετά από απεργίες πείνας αλλά και δύο απόπειρες αυτοκτονίας, έχοντας κερδίσει με το μέρος του ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου αλλά και ακτιβιστών, κατάφερε να ξεκινήσει η διαδικασία. Έτσι, ονομάζεται πλέον Chelsea Manning και σήμερα είναι 29 ετών”

Με αφορμή την αποφυλάκιση το κινηματογραφικό στούντιο Pulse ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει το ντοκιμαντέρ “XY Chelsea” για την υπόθεση, αποσπάσματα από το οποίο θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για ένα “ταξίδι στην αναζήτηση της Chelsea για την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και τη μετάβαση από κρατούμενη σε ελεύθερη γυναίκα”.

Ετικέτες: ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑