Facebook: “Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε”

Ημ/νία: 10 Μαρτίου 2017 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Το Facebook ανακοινώνει τη συνεργασία του με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (saferinternet4kids.gr) – μια διαδικτυακή πλατφόρμα για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που δίνει έμφαση στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος- για την προώθηση της πρωτοβουλίας «Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε» στην Ελλάδα.

Αυτό το σύνολο πληροφοριών παρέχει στους εφήβους συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή ανεπιθύμητων κοινοποιήσεων, είτε για τον εαυτό τους είτε για τους φίλους τους καθώς επίσης συμβουλές για να μην προβαίνουν σε κοινοποίηση περιεχομένου όταν αισθάνονται συναισθηματικά φορτισμένοι.

Χάρη στην διαθέσιμη τεχνολογία σήμερα οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, μπορούν να μοιράζονται ελεύθερα τις ιδέες, τις απόψεις, τα συναισθήματα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο τους με τους φίλους τους και άλλους ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές, το να μοιράζεσαι είναι καλό. Αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούμε, διατρέχουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε τον εαυτό μας ή κάποιον άλλον. Επίσης, το περιεχόμενο που μοιραζόμαστε με τους φίλους μας μπορεί να καταλήξει να κοινοποιηθεί σε τρίτους.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το τελευταίο εξάμηνο του 2016 το 20% των καταγγελιών στη γραμμή SafeLine (safeline.gr) αναφέρονται σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η πλειοψηφία των οποίων σχετίζεται με την ανταλλαγή ή την εκ νέου ανάρτηση προσωπικών δεδομένων χωρίς άδεια, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Facebook πιστεύει ότι είναι σημαντικό να «Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε».

facebook-safer-internet

Σύμφωνα με την έρευνα της MediaSmarts και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το Facebook δημιούργησε το φύλλο συμβουλών «Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε» που περιλαμβάνει μερικές βασικές συμβουλές για το πώς να προσαρμόσουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου, έτσι ώστε οι έφηβοι να μπορούν να ελέγχουν πλήρως τις κοινοποιήσεις τους και να είναι βέβαιοι ότι τους περιεχόμενο τους μπορεί να εμφανίζεται μόνο σε τους ανθρώπους της επιλογής τους.

«Τις περισσότερες φορές, το να μοιράζεσαι κάτι είναι καλό. Αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούμε, διατρέχουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε τον εαυτό μας ή κάποιον άλλον. Η Ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι η πιο σημαντική αρχή για το Facebook. Ως εκ τούτου, είμαστε πολύ ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για τη προώθηση της πρωτοβουλίας “Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε”. Ενεργούμε προορατικά για να βοηθήσουμε τους εφήβους με συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή ανεπιθύμητων κοινοποιήσεων και την επίτευξη μιας υπεύθυνης παρουσίας στο διαδίκτυο.» δηλώνει η Laura Bononcini, Head of Public Policy του Facebook σε Ιταλία, Ελλάδα & Μάλτα.

H Παρασκευή Φραγκοπούλου, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, σημειώνει: «Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες προκλήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς στο διαδίκτυο δεν υφίστανται σύνορα. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών για θέματα που αφορούν τόσο στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, όσο και στον σεβασμό της ιδιωτικότητας άλλων ατόμων. Αυτό που πάντα υπογραμμίζουμε είναι ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε διπλά πριν δημοσιεύσουμε».

Για να κατεβάσετε ένα αντίγραφο του φύλλου συμβουλών «Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε», επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
https://fbnewsroomus.files.wordpress.com/2017/03/tbysgr.pdf

Ετικέτες: ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑