Microsoft: το πρώτο A.I. Bootcamp για κορίτσια

Ημ/νία: 27 Αυγούστου 2018 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Η Αλίκη είναι ένα κορίτσι που δε σταματά να ονειρεύεται, αναζητά συνεχώς νέες εμπειρίες και διψά για γνώση. Έχει περιέργεια για τα πάντα, όρεξη για δημιουργία και την πεποίθηση ότι όλα τα πράγματα, μικρά και μεγάλα, μπορούν να βελτιωθούν. Όλοι γνωρίζουμε μία Αλίκη και θέλουμε να πραγματοποιήσει τα όνειρά της στη “Χώρα των Θαυμάτων”…και με τις ιδέες και την αποφασιστικότητά της η χώρα των θαυμάτων μπορεί να γίνει πραγματικότητα!

Με στόχο να εμπνεύσει και να δώσει την ευκαιρία σε νεαρά κορίτσια να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλάζει τον κόσμο, μία σύγχρονη εκδοχή της «Αλίκης» θα αποτελέσει το βασικό πρόσωπο του μοναδικού AI bootcamp που διοργανώνει η Microsoft.

Για πρώτη φορά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Microsoft οργανώνει ένα τετραήμερο σεμινάριο με θέμα «Alice envisions the futureHow Artificial Intelligence can impact the way we see the world» το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου, 2018 στην Αθήνα. Σκοπός του Bootcamp είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει σχεδόν 160 μαθήτριες ηλικίας 15-17 ετών να ακολουθήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και την τεχνολογία, καταρρίπτοντας το μύθο που επικρατεί γύρω από τις καριέρες αυτής της κατεύθυνσης και εμπνέοντάς τις να αποκτήσουν τον έλεγχο για τη μελλοντική τους επαγγελματική πορεία και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Microsoft, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία καλπάζει και δημιουργεί εξαιρετικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, μόνο το 42% των κοριτσιών που συμμετείχαν θα επέλεγαν μελλοντικά να ακολουθήσουν επαγγέλματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για αυτήν την αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένου του ότι το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι άντρες και γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισάξια σε επαγγέλματα με κεντρικό άξονα την επιστήμη και την τεχνολογία.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για το αν τα κορίτσια σκέφτονται να στραφούν επαγγελματικά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ύπαρξη ενός μοντέλου-πρότυπο. Η έρευνα που διεξήγαγε η Microsoft το 2018 έδειξε ότι το ενδιαφέρον των νεαρών κοριτσιών για την συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι πιο έντονο (σχεδόν διπλάσιο) όταν έχουν κάποιο πρότυπο (το 26% των κοριτσιών χωρίς πρότυπο εμφανίζουν ενδιαφέρον για επαγγέλματα σχετικά με επιστήμες και τεχνολογία, συγκριτικά με το 41% των κοριτσιών που έχουν κάποιο μοντέλο-πρότυπο). Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 51% των κοριτσιών που έχουν κάποιο πρότυπο, έχει τη δυνατότητα να ονειρεύεται μελλοντική επαγγελματική πορεία προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Έμπνευση αυτής της εκδήλωσης αποτέλεσε η επιθυμία της Microsoft να εξοπλίσει τα κορίτσια έτσι ώστε να κατανοούν τις καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, και να διασφαλίσει ότι θα έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να χτίσουν το μέλλον τους.

Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα που κάνει η Microsoft στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης, μακροχρόνιας πρωτοβουλίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για να μιλήσει για το ρόλο που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις μέρες μας, αλλά και να προετοιμάσει την επόμενη γενιά για ένα καλύτερο ψηφιακό μέλλον. Η Microsoft επενδύει σημαντικά ώστε να εξασφαλίσει ότι οι νέοι δημιουργοί – από μαθητές του δημοτικού, μέχρι φοιτητές μεταπτυχιακών σπουδών – θα έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και θα αναπτύξουν το όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Έτσι, η Microsoft αποσκοπεί σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας σε όλη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για να διασφαλίσει ότι μαθητές και φοιτητές ενδυναμώνονται και αποκτούν τις κατάλληλες δεξιότητες για τη μελλοντική τους πορεία.

Ένα συνέδριο-έμπνευση για τη νέα γενιά

Με τη συμμετοχή εξαιρετικών ομιλητών παγκόσμιας φήμης, αλλά και μέσα από μία σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων, η Microsoft θα βοηθήσει τις συμμετέχουσες να ανακαλύψουν τις δυνατότητες που ανοίγει ο κόσμος της Τεχνητής Νοημοσύνης, προσφέροντάς τους μία μοναδική εμπειρία και την ευκαιρία να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.microsoft.com/en-mt/ai4girls αλλά και στη σελίδα https://www.facebook.com/MicrosoftAIBootcamps/

Ετικέτες: ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑