Facebook ασφάλεια: Πώς μπορώ να κλειδώσω τις φωτογραφίες μου;

Ημ/νία: 4 Σεπτεμβρίου 2013 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Είμαι σίγουρος πως δε θα έβγαινες σε μία πλατεία, όπως για παράδειγμα στην πλατεία Συντάγματος, και θα μοίραζες σε ξένο κόσμο φωτογραφίες σου. Κάπως έτσι σκέψου όλες τις ξεκλείδωτες φωτογραφίες τις οποίες έχεις δημοσιεύσει εσύ ή φίλοι σου στο Facebook. Φωτογραφίες τις οποίες μπορεί να δει και να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε. Μήπως δεν ξέρεις πώς να κλειδώσεις τις φωτογραφίες σου; Ο οδηγός παρακάτω θα σε βοηθήσει.

Αρχικά, θα κάνουμε ένα βασικό διαχωρισμό. Υπάρχουν φωτογραφίες τις οποίες έχεις ανεβάσει εσύ και φωτογραφίες τις οποίες έχουν ανεβάσει άλλοι χρήστες και σε έχουν προσθέσει σε αυτές με ετικέτα (το γνωστό tag). Πάμε να δούμε τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση.

Κλείδωμα φωτογραφιών τις οποίες έχει ανεβάσει ο χρήστης στο Facebook

facebook asfaleia kleidoma fotografion2
Και στην περίπτωση των φωτογραφιών, ισχύουν τα διάφορα εικονίδια τα οποία είδαμε και εξηγήσαμε στην περίπτωση των προσωπικών πληροφοριών. Αυτά ορίζουν ποιοι θα μπορούν να βλέπουν τις φωτογραφίες σας, γι’αυτό χρησιμοποιήστε τα σοφά.

1) Θα χρειαστεί να επισκεφθείς το Facebook προφίλ σου και ύστερα την επιλογή Φωτογραφίες, όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα.

2) Κάνε κλικ στην επιλογή Άλμπουμ.

Δε συμπεριφέρονται όλα τα άλμπουμ με τον ίδιο τρόπο. Ισχύουν πάντοτε τα εξής:

facebook asfaleia kleidoma fotografion3

– Στα άλμπουμ Εικόνες προφίλ, Φωτογραφίες Χρονολογίου και Ανεβασμένα από κινητό, θα πρέπει να ορίσεις ξεχωριστά το κοινό της κάθε φωτογραφίας του κάθε άλμπουμ. Ανοίγεις κάθε φωτογραφία και ορίζεις το κοινό από το εικονίδιο στο πάνω δεξί μέρος.

– Το άλμπουμ Φωτογραφίες Εξωφύλλου περιέχει πάντοτε δημόσιες προς προβολή φωτογραφίες, γι’αυτό προσοχή στο τι φωτογραφίες ανεβάζεις στο συγκεκριμένο άλμπουμ.

facebook asfaleia kleidoma fotografion4

– Για όλα τα υπόλοιπα άλμπουμ τα οποία δημιουργείς, θα πρέπει να ορίσεις το κοινό για όλες μαζί τις φωτογραφίες του άλμπουμ. Αυτό σημαίνει πως είτε όλες θα είναι δημόσιες προς προβολή, είτε όλες θα είναι προσβάσιμες από τους φίλους σου κ.ο.κ. Δε μπορείς να επεξεργαστείς κάθε μία φωτογραφία. Το εικονίδιο βρίσκεται ακριβώς κάτω δεξιά από το κάθε άλμπουμ.

Κλείδωμα φωτογραφιών στις οποίες έχει προστεθεί με ετικέτα ο χρήστης στο Facebook

facebook asfaleia kleidoma fotografion
Η περίπτωση αυτή είναι κάπως πολύπλοκη και μπλέκονται μέσα οι ρυθμίσεις απορρήτου. Κάθε φορά που ένας χρήστης σε προσθέτει με ετικέτα σε μία φωτογραφία, αυτό σημαίνει δύο πράγματα για σένα:

α) Η φωτογραφία αυτή θα δημοσιευτεί στο προφίλ σου (στο Χρονολόγιο); Κι αν ναι, ποιοι θα μπορούν να τη δουν εκεί;
β) Ποιοι θα μπορούν να δουν τη συγκεκριμένη φωτογραφία μέσω του προφίλ σου;

Ας δούμε πρώτα την πρώτη περίπτωση. Αν ενεργοποιήσεις τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τότε κάθε φορά που κάποιος σε προσθέτει με ετικέτα σε μια φωτογραφία του, το Facebook θα σε ρωτά αν θέλεις να προσθέσεις τη φωτογραφία στο Χρονολόγιο σου. Αν τελικά αποφασίσεις πως θες να την προσθέσεις, τότε μέσα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση ορίζεις το κοινό το οποίο θα μπορεί να δει αυτή και όλες τις υπόλοιπες φωτογραφίες στις οποίες σε έχουν προσθέσει με ετικέτα και τις οποίες έχεις επιτρέψει να προστεθούν στο Χρονολόγιο σου.

Στη δεύτερη περίπτωση, εφόσον δεν αφαιρέσεις την ετικέτα με την οποία σε έχουν προσθέσει στη φωτογραφία, θα πρέπει να σεβαστείς το κοινό το οποίο έχει επιλέξει ο χρήστης για τη φωτογραφία του. Είναι δική του άλλωστε, εκείνος την έχει ανεβάσει. Αν εκείνος έχει ορίσει δημόσια προβολή, τότε δε μπορείς να κάνεις κάτι εσύ για το κοινό. Αν παρόλα αυτά έχει ορίσει ως κοινό τους φίλους του ή άλλη επιλογή, πλην της επιλογής Δημόσια,, τότε έχεις κι εσύ συμμετοχή στο κοινό. Μπορείς μέσα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση να ορίσεις από τη δική σου πλευρά το κοινό. Θες τη φωτογραφία να μπορούν να τη δουν και οι φίλοι σου; Θες να μπορείς να τη βλέπεις μόνο εσύ; Εσύ επιλέγεις.

Οι δύο προηγούμενες περιπτώσεις ισχύουν ταυτόχρονα. Μπορεί, δηλαδή, να υπάρξει μία φωτογραφία την οποία να μην έχεις προσθέσει στο Χρονολόγιο σου και την οποία να μπορούν να δουν μονάχα οι φίλοι του χρήστη ο οποίος την ανέβασε και εσύ. Όχι οι δικοί σου φίλοι, αν αποφασίσεις αυτό. Πρέπει να εξοικειωθείς με τις ρυθμίσεις αυτές για να καταλάβεις πλήρως την κατάσταση. Μπορείς πάντοτε να κοιτάς τι λέει το εικονίδιο στο πάνω δεξί μέρος όταν ανοίγεις μία φωτογραφία στην οποία σε έχουν προσθέσει με ετικέτα.

ΜΕΡΟΣ 1ο: Facebook ασφάλεια: Πώς μπορώ να κλειδώσω τις προσωπικές μου πληροφορίες;

ΜΕΡΟΣ 3ο: Facebook ασφάλεια: Πώς μπορώ να κλειδώσω φίλους και followers;

ΜΕΡΟΣ 4ο: Facebook ασφάλεια: Πώς μπορώ να μη συμμετέχω σε διαφημίσεις;

Τα σχόλια σας είναι ευπρόσδεκτα για οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα προκύψει.

Ετικέτες: , , , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑