Pheme, ο πρώτος ανιχνευτής ψεύδους για tweets
Ημ/νία: 28 Φεβρουαρίου 2014 | by Θοδωρής Κόνσουλας
0Στα Social Media είναι εύκολο να πει κανείς ψέμματα. Το ίδιο εύκολο είναι να διαδοθούν αυτά τα ψέμματα από άλλους χρήστες, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε Κοινωνικά Δίκτυα όπως το Twitter, το οποίο χρησιμοποιείται αρκετά από τα ειδησεογραφικά sites και είναι ταχύτατο στη διάδοση νέων σε ζωντανό χρόνο.
Η συνεργασία πέντε Πανεπιστημίων (Sheffield, Warwick, King’s College London, Saarland και MODUL University Vienna) και τεσσάρων επιχειρήσεων (ATOS, iHub, Ontotext και swissinfo.ch), οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανιχνευτή ψεύδους με ονομασία Pheme. Η ονομασία του ανιχνευτή προέρχεται από την ελληνική λέξη «Φήμη», καθώς ανιχνεύει φήμες που κυκλοφορούν στο Twitter.
Το εργαλείο Pheme θα ανιχνεύει και θα ταξινομεί τα tweets σε τέσσερις κατηγορίες: Speculation (κερδοσκοπία), Controversy (διαμάχη), Μisinformation (άθελη παραπληροφόρηση) και Disinformation (παραπληροφόρηση με κακό σκοπό).
Το Pheme θα μπορούσε να γλιτώσει καταστάσεις όπως εκείνες των ταραχών του Λονδίνου το 2011, όπου υπήρξαν ψευδή tweets σχετικά με την ελευθέρωση ζώων από ζωολογικό πάρκο και τις πυρκαγιές διαφόρων αξιοθέατων, τα οποία οδήγησαν σε πανικό τον κόσμο και σε εκτροπή την τοπική αστυνομία.
Ο πρώτος ανιχνευτής ψεύδους του Twitter αναμένεται να είναι έτοιμος σε 18 μήνες, έχοντας νωρίτερα πρωτότυπα για δοκιμή. Το συνολικό κόστος του είναι περίπου στα 4.270.735 ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό να έχει καλυφθεί μέσω επιχορήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Telegraph