Κοινωνικά Δίκτυα και Ασφάλεια | Τι πρέπει να προσέχω στους κωδικούς μου;

Ημ/νία: 20 Μαΐου 2013 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ χρησιμοποιώ πάρα πολλούς κωδικούς, μιας και είμαι συνδεδεμένος σε πολλά Κοινωνικά Δίκτυα, αρκετές φορές με ξεχωριστό λογαριασμό για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, οπότε έχω τρελαθεί λίγο με τόσους αριθμούς, γράμματα και σύμβολα να τριγυρνούν στο κεφάλι μου.

social media passwords

Αυτό που πιστεύω πως έχω μάθει με τόσους κωδικούς και εμπειρία στα χρόνια χρήσης του ίντερνετ, είναι να προστατεύομαι όσο το δυνατόν καλύτερα από την πλευρά μου. Θα μοιραστώ μαζί σας ευθύς αμέσως κάποιες συμβουλές σχετικά με τους δικούς σας κωδικούς. Ίσως να μην κρύβετε κρατικά μυστικά ή ίσως να μην είστε ο πρώτος στόχος των χάκερς, αλλά για να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι, ακολουθήστε τα εξής:

1. Χρησιμοποιείτε δυνατούς κωδικούς και όχι απλούς

Ένας κωδικός μπορεί να είναι ο εξής: olympiacos. Πολύ κοινός και εύκολος να τον σκεφτεί κανείς. Ένας άλλος κωδικός μπορεί να είναι ο εξής: !Olymp1aC0s. Μάλλον όχι και τόσο εύκολος κωδικός για να τον βρει κανείς.

Γενικά, να θυμάστε πως σε έναν κωδικό καλό είναι να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον ένα σύμβολο, γράμμα (κεφαλαίο και μικρό) και αριθμό. Ο συνδυασμός των προηγουμένων μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό κωδικό. Φυσικά, αποφεύγετε ονόματα, ημερομηνίες γεννήσεις κλπ, τα οποία χαρακτηρίζουν εσάς.

2. Μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό παντού

Ξέρω πως είναι δύσκολο να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό σε κάθε Κοινωνικό Δίκτυο, καθώς ένα μυαλό το έχετε και δεν το χρειάζεστε μόνο για τους κωδικούς. Παρόλα αυτά, δε θέλετε κάποιος να βρει τον κωδικό σας στο Facebook και ύστερα να αποκτήσει πρόσβαση σε Twitter, Foursquare κλπ.

Τουλάχιστον, προσέξτε ώστε ο κωδικός για το email που δηλώνετε στα Κοινωνικά Δίκτυα να είναι μοναδικός. Αν κάποιος μπορεί να διαχειριστεί το email σας, τότε μπορεί να διαχειριστεί και να αλλάξει όλους τους κωδικούς σας. Να το θυμάστε αυτό. Μοναδικός κωδικός για το email λοιπόν.

3. Μη μοιράζεστε τους κωδικούς σας με φίλους

Δε θα ήθελα να φανώ απόλυτος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να μοιραστεί έναν κωδικό του με φίλο του, αν και δε θα το συνιστούσα. Αποφεύγετε να δίνετε κωδικούς σας σε άτομα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Κι αν το έχετε κάνει και το μετανιώσατε, ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξετε τον κωδικό σας. 😉

4. Αλλάζετε τον κωδικό σας συχνά

Όχι κάθε μέρα, προς Θεού. Μην τον αφήνετε όμως και χρόνια ίδιο, καθώς υπάρχει πιθανότητα κάποιος άλλος να έχει βρει και να χρησιμοποιεί το λογαριασμό σας και να μην το έχετε πάρει χαμπάρι εσείς. Καλό είναι κάθε τόσο, ας πούμε εξάμηνο ή όσο νομίζει ο καθένας σας, να αλλάζετε τον κωδικό σας, ειδικά αν έχετε υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά με το λογαριασμό σας…

5. Μη χρησιμοποιείτε τον κωδικό σας σε ιστοσελίδες μη ασφαλείς ή σε δημόσιους υπολογιστές

Αν θέλετε να συνδεθείτε στο Facebook ή το Twitter, σιγουρευτείτε πως βρίσκεστε στις επίσημες ιστοσελίδες τους και όχι σε κάποια άλλη ιστοσελίδα. Μην εμπιστεύεστε πλαίσια για σύνδεση σε κάποιο Κοινωνικό Δίκτυο, τα οποία δε βρίσκονται στις επίσημες ιστοσελίδες των Κοινωνικών Δικτύων. Κατά πάσα πιθανότητα μπορείτε να πέσετε θύμα μιας επίθεσης phising.

Όσον αφορά τους δημόσιους υπολογιστές, όπως για παράδειγμα τον υπολογιστή στη βιβλιοθήκη της σχολής ή στο ίντερνετ καφέ, ποτέ μην τους εμπιστεύεστε, καθώς πολλά χέρια πιάνουν το πληκτρολόγιο τους και πολλά ύποπτα προγράμματα μπορούν να τρέχουν στο παρασκήνιο. Αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ρίσκο, τότε μη συνδεθείτε με τα στοιχεία σας.

6. Χρησιμοποιείτε το πρωτόκολλο https όπου αυτό είναι δυνατό να συμβεί

Στο browser που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στο ίντερνετ, π.χ. Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox κλπ, θα έχετε παρατηρήσει κάποιες ιστοσελίδες όπου ο σύνδεσμος ξεκινά με https και όχι με http. Συνήθως το https είναι και με πράσινο χρώμα ή έχει το εικονίδιο μιας κλειδαριάς.

Με το https στέλνετε κρυπτογραφημένους τους κωδικούς σας και είναι πολύ πιο δύσκολο να σας τους κλέψουν. Για το λόγο αυτό, ρίξτε μια ματιά στις ρυθμίσεις του Κοινωνικού Δικτύου που χρησιμοποιείτε και ενεργοποιήστε την επιλογή για σύνδεση με πρωτόκολλο https αν αυτή υπάρχει και αν δεν είναι ενεργοποιημένη ήδη.

Υ.Γ. Ευχαριστώ το χρήστη anonymous για το 6ο tip.

Ετικέτες: , , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑