Twitter για αρχάριους: Εξηγώντας τη φιλοσοφία του Twitter

Ημ/νία: 16 Μαΐου 2013 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Το Twitter αποτελεί ένα Κοινωνικό Δίκτυο αρκετά παρεξηγημένο και κάπως ιδιότροπο για τους χρήστες του ίντερνετ. Αντίθετα από το Facebook, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι χρήστες οι οποίοι γράφονται και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το παρατούν, μη καταλαβαίνοντας τη φιλοσοφία του και το μοναδικό του τρόπο χρήσης.

Twitter account

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα κάνουμε μία προσπάθεια έτσι ώστε όλοι να καταλάβουμε τι είναι το Twitter, πώς λειτουργεί, ποια είναι η φιλοσοφία του. Δε θα μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, αλλά θα εξετάσουμε τον τρόπο λειτουργίας του με απλά και κατανοητά λόγια για όλους.

Τι είναι το Twitter;

Το Twitter αποτελεί ένα Κοινωνικό Δίκτυο της κατηγορίας microblogging. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν μεγάλα κατεβατά κείμενα σε αυτό και οι χρήστες μπορούν και επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας πολύ μικρά κείμενα, κάποιες φορές μαζί με εικόνες και βίντεο, δημιουργώντας εύκολα διάλογο.

Πώς λειτουργεί το Twitter;

Ένας χρήστης δημιουργεί δωρεάν λογαριασμό και κατέχει ένα προσωπικό προφίλ. Με το προφίλ του, μπορεί να ακολουθεί (να κάνει follow δηλαδή) άλλους χρήστες, χωρίς οι άλλοι χρήστες απαραίτητα να ακολουθούν τον ίδιο. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνει τις δημοσιεύσεις των χρηστών στην Αρχική του Σελίδα. Επίσης, ένας χρήστης μπορεί να αποκτήσει ακόλουθους (ή αλλιώς followers), οι οποίοι τον ακολουθούν για να δέχονται τις δικές του δημοσιεύσεις στην Αρχική Σελίδα τους.

Έως τώρα έχουμε το εξής: ένας χρήστης χαρακτηρίζεται από δύο αριθμούς, τον αριθμό χρηστών που ακολουθεί και τον αριθμό χρηστών που τον ακολουθούν. Υπάρχει όμως άλλος ένας αριθμός, ο αριθμός των tweets. Tweets ονομάζονται οι δημοσιεύσεις στο Twitter και ο μέγιστος αριθμός χαρακτήρων (μαζί με τα κενά) σε ένα tweet είναι 140 χαρακτήρες. Θυμάστε που σας είπα πως το Twitter ανήκει στην κατηγορία microblogging; Αυτό ακριβώς εννοούσα.

Εν τέλει, στο Twitter ένας χρήστης ενημερώνεται για τις δημοσιεύσεις των χρηστών που επιλέγει να ακολουθήσει και δημοσιεύει tweets για να ενημερώσει όσους χρήστες τον ακολουθούν. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό…

Ποια είναι η φιλοσοφία του Twitter;

Το Twitter εξαρχής είχε ως φιλοσοφία το δημόσιο διάλογο. Για το λόγο αυτό, οτιδήποτε γράφεται από τους χρήστες είναι προσβάσιμο από όλους τους χρήστες του ίντερνετ από προεπιλογή. Ο κάθε χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους χρήστες, χωρίς να τους ακολουθεί ή να τον ακολουθούν. Μπορούν και συζητούν σαν ξένοι. Μπορούν να γνωριστούν συζητώντας. Αυτό είναι και το ωραίο συναίσθημα του Twitter.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι χρήστες οι οποίοι επιλέγουν και «κλειδώνουν» τον Twitter λογαριασμό τους, έτσι ώστε τα tweets τους να μην είναι δημόσια, παρά μόνο ορατά από τους χρήστες που τους ακολουθούν. Το ποσοστό των χρηστών αυτών είναι πάρα πολύ μικρό και δύσκολα τους συναντάει κανείς. Είναι αντίθετοι στη φιλοσοφία του Twitter.

Σήμερα, το Twitter έχει επικρατήσει ως το μέσο στο οποίο η ενημέρωση είναι άμεση και πραγματοποιείται σε δευτερόλεπτα. Πολλοί χρήστες το χρησιμοποιούν μονάχα για ενημέρωση και δε συμμετέχουν στο διάλογο. Είναι δικαίωμα του καθενός το πώς θα το χρησιμοποιήσει.

Ελπίζω μετά από την παραπάνω εξήγηση να αποκτήσατε μία καλύτερη εικόνα του Twitter στο μυαλό σας. Αυτό που σας εξήγησα με λόγια, μπορείτε να το δείτε με τα μάτια σας για να το καταλάβετε καλύτερα. Ως παράδειγμα θα σας δώσω τον Twitter λογαριασμό του SocialMediaLife.gr.

Και τώρα που γίνατε κάπως πιο έμπειροι, σας ενημερώνω πως θα ακολουθήσουν μπόλικοι οδηγοί με περισσότερους τεχνικούς όρους και μεγαλύτερη διείσδυση στο Twitter. Μαζί, θα τα μάθουμε όλα. 🙂

Ετικέτες: , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑