Το Facebook δοκιμάζει ένα νέο πρότυπο εικόνων, το WebP της Google

Ημ/νία: 23 Απριλίου 2013 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Μία μερίδα χρηστών αντιλήφθηκε ότι δε μπορούσε να επεξεργαστεί εικόνες τις οποίες κατέβαζε από το Facebook και τότε παρατηρήθηκε πως οι εικόνες αυτές είχαν επέκταση WebP αντί για τα συνηθισμένα JPEG ή PNG.

Facebook jpeg vs webp

Στο Facebook ανεβαίνουν καθημερινά κάποια δις φωτογραφιών, τα οποία χρειάζονται αποθηκευτικό χώρο και των οποίων το μέγεθος παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα φόρτωσης του Facebook. Με το πρότυπο εικόνων WebP της Google, το Facebook μπορεί και μετατρέπει τις PNG και JPEG εικόνες με αποτέλεσμα το τελικό μέγεθος να μειώνεται έως και 40% και η τελική εικόνα να είναι ισάξια της αρχικής.

Αυτό σημαίνει πως το Facebook ελαττώνει τα λειτουργικά του έξοδα και μπορεί και φορτώνει πιο γρήγορα από πριν. Οι δοκιμές του WebP έχουν ήδη ξεκινήσει σε μία μικρή μερίδα χρηστών, η οποία όμως νιώθει μπερδεμένη με το νέο πρότυπο εικόνων και βγάζει μία γκρίνια προς τα έξω.

Το WebP μέχρι στιγμής υποστηρίζεται από Google Chrome και Opera και όχι από Mozilla Firefox (αναμένεται μελλοντικά), Internet Explorer και Safari. Τα προβλήματα των χρηστών έχουν να κάνουν με την προβολή των WebP εικόνων αφού τις κατεβάσουν, καθώς και με την επεξεργασία τους. Τόσο το λειτουργικό Windows, όσο και το Mac OS X, δε μπορούν να προβάλουν το συγκεκριμένο πρότυπο εικόνων. Επίσης, το Photoshop δεν υποστηρίζει το συγκεκριμένο πρότυπο εικόνων, το ίδιο και περισσότερες σημαντικές εφαρμογές.

Το WebP δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση δοκιμής από μικρή μερίδα χρηστών του Facebook. Αναμένουμε για την εξέλιξη του.

Υ.Γ. Η εικόνα προέρχεται από το CNET.

Πηγή: AllFacebook

Ετικέτες:


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑