Απαραίτητες ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook για να μη σε βρει το Graph Search απροετοίμαστο!

Ημ/νία: 17 Ιανουαρίου 2013 | by Θοδωρής Κόνσουλας

98

Μάθατε για το Graph Search; Τη νέα αναζήτηση του Facebook, η οποία επιτρέπει στους χρήστες του δημοφιλέστερου Κοινωνικού Δικτύου να αναζητούν περιεχόμενο από 1 δις χρήστες; Περιεχόμενο το οποίο προέρχεται από 1 τρις συνδέσεις μεταξύ των προηγούμενων χρηστών.

Προς το παρόν, η δυνατότητα χρήσης της νέας αναζήτησης είναι διαθέσιμη για πολύ περιορισμένο κοινό στην Αμερική, λόγω του πρώιμου σταδίου της. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε πως δε θα αργήσει πολύ να κυκλοφορήσει και σε υπόλοιπες χώρες, μέσα σε αυτές και η Ελλάδα. Η νέα αναζήτηση αφορά όλους τους χρήστες και στέκεται αφορμή για να θυμηθούμε να αναθεωρήσουμε κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις απορρήτου του προφίλ μας, τις οποίες και επηρεάζει.

Για να μη βρεθείτε λοιπόν προ εκπλήξεων, ακολουθήστε τα παρακάτω πολύ συγκεκριμένα βήματα για να είστε έτοιμοι να υποδεχθείτε το Graph Search χωρίς προβλήματα.

facebook-privacy-settings

Αν θέλετε το Χρονολόγιό (προφίλ) σας να μην είναι προσβάσιμο από χρήστες σε όλο τον κόσμο μέσω της νέας αναζήτησης, τότε έχετε δύο επιλογές: να το ορίσετε προσβάσιμο από τους φίλους των φίλων σας ή μονάχα από τους ήδη εγκεκριμένους φίλους σας.

Η διαδικασία είναι η εξής:

1) Επισκεφθείτε τις Ρυθμίσεις Απορρήτου του προφίλ σας.
2) Στο πεδίο «Ποιοι μπορούν να αναζητήσουν το Χρονολόγιό σας με βάση το όνομά σας;» επιλέξτε ανάλογα με την προτίμηση σας το κατάλληλο εικονίδιο, «Φίλοι φίλων» ή «Φίλοι».facebook-privacy-settings

Αν θέλετε το προφίλ σας να μην εμφανίζεται λόγω των προσωπικών πληροφοριών σας σε αναζήτηση από χρήστες που δε γνωρίζετε, τότε πρέπει να αλλάξετε ρύθμιση σε κάθε προσωπική πληροφορία σας. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρήστης αναζητήσει «χρήστες οι οποίοι μιλούν Αγγλικά και μένουν στην Αθήνα» και δε θέλετε να εμφανιστεί το προφίλ σας, τότε ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1) Επισκεφθείτε τη σελίδα του Facebook προφίλ σας.
2) Κάτω από την εικόνα Εξώφυλλο (Cover), κάντε κλικ στην επιλογή «Ενημέρωση πληροφοριών».
3) Σε κάθε πλαίσιο με προσωπικές πληροφορίες υπάρχει η επιλογή «Επεξεργασία», η οποία ξεκλειδώνει τις υπό μέρους επιλογές και τα εικονίδια τα οποία υποδηλώνουν το κοινό στο οποίο είναι εμφανίσιμες. Επιλέξτε σε κάθε μία προσωπική πληροφορία το κατάλληλο κοινό μέσω του εικονιδίου της. Σας συνιστώ την επιλογή «Φίλοι», έτσι ώστε μόνο οι φίλοι να σας βρίσκουν μέσω των προσωπικών πληροφοριών σας σε μια αναζήτηση τους.facebook-privacy-settings

Αν θέλετε οι δημοσιεύσεις σας (κείμενο, εικόνες, βίντεο, τοποθεσία κλπ.) να μην είναι προσβάσιμες μέσω της νέας αναζήτησης από όλους τους χρήστες του Facebook, τότε θα πρέπει να κάνετε χρήση του «Αρχείου Δραστηριοτήτων» σας. Εκεί θα βρείτε κάθε σας δημοσίευση, αλλά και δημοσιεύσεις στις οποίες έχετε επισημανθεί από άλλους. Για να βρείτε το «Αρχείο Δραστηριοτήτων», σας ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1) Επισκεφθείτε τη σελίδα του Facebook προφίλ σας.
2) Κάτω από την εικόνα Εξώφυλλο (Cover), κάντε κλικ στην επιλογή «Αρχείο Δραστηριοτήτων».

Όσον αφορά τις δικές σας δημοσιεύσεις, μπορείτε να ρυθμίσετε το κοινό για κάθε μία από αυτές μέσω του εικονιδίου στο δεξί μέρος της. Σας συνιστώ να επιλέξετε την επιλογή «Φίλοι».

Για φωτογραφίες ή δημοσιεύσεις στις οποίες έχετε προστεθεί με ετικέτα, μπορείτε να τις βρείτε στις αντίστοιχες κατηγορίες του Αρχείου Δραστηριοτήτων. Αν θέλετε μία φωτογραφία άλλου χρήστη, στην οποία έχετε επισημανθεί, να μην είναι διαθέσιμη από φίλους σας μέσω της νέας αναζήτησης, τότε:

1) Επιλέξτε τη φωτογραφία ή τις φωτογραφίες μέσω του checkbox στο αριστερό μέρος.
2) Κάντε κλικ στην επιλογή «Αναφορά/Αφαίρεση ετικέτας» η οποία θα εμφανιστεί στο πάνω μέρος της οθόνης σας
3) Κάντε κλικ στην επιλογή «Θέλω να αφαιρέσω την ετικέτα μου».

facebook-privacy-settings

Τέλος, υπάρχει εύκολος τρόπος έτσι ώστε να ορίσετε όλες τις παλαιές δημοσιεύσεις σας να είναι προσβάσιμες μόνο από τους φίλους σας μέσω της νέας αναζήτησης, ασχέτως αν εσείς τις έχετε ορίσει δημόσια ή κάτι άλλο. Ο τρόπος είναι ο εξής:

1) Επισκεφθείτε τις Ρυθμίσεις Απορρήτου του προφίλ σας.
2) Στο πεδίο «Θέλετε να περιορίσετε το κοινό των δημοσιεύσεων που έχετε κοινοποιήσει σε φίλους φίλων ή δημόσια;», κάντε κλικ στην επιλογή «Περιορισμός του κοινού για παλιότερες δημοσιεύσεις».

Έχοντας ορίσει όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις σύμφωνα με τις επιλογές σας, είμαι σίγουρος πως το Facebook Graph Search δε θα σας φοβίσει καθόλου και τα προσωπικά σας δεδομένα θα είναι ασφαλή, όπως τα ορίσατε.

Πηγή: Gizmodo

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑