EIT Digital Venture Program 2019

Ημ/νία: 19 Μαρτίου 2019 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Το EIT Digital Venture Program είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας για νεοφυείς ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Μετά την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση στην περιοχή των Βαλκανίων το 2018 (το «ARISE Europe Venture Program» σχεδιάστηκε από το Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital και αποτέλεσε τον πιλότο, μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα στη Σλοβενία), το πρόγραμμα φέτος υλοποιείται σε 19 Ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για έναν accelerator σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει τις νέες startups να:

  • Αναπτύξουν και ολοκληρώσουν το προϊόν τους σε στάδιο λειτουργικού πρωτοτύπου (MVP) με τη βοήθεια έμπειρων μεντόρων από την ομάδα του Found.ation και το δίκτυο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας
  • Δώσουν νομική υπόσταση στην εταιρεία τους

Τι προσφέρει το ARISE Europe Venture Program:

  • Χρηματοδότηση €15.000 ανά εταιρεία, που παρέχεται από το EIT Digital για τη διάρκεια του προγράμματος (€5.000 στην εκκίνηση του προγράμματος και €10.000 στην ολοκλήρωσή του)
  • Υποστήριξη από ειδικούς για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του MVP τους
  • Εκπαίδευση στον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης κατά τη διάρκεια ενός διήμερου Bootcamp.

Το πρόγραμμα acceleration σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Found.ation.

Μερικά highlights από το Venture Program του 2018:

  • €110.000 ευρώ δόθηκαν συνολικά σε 7 επιλεγμένες startups (EasyDoc, Eliminatore, Embiots, Hireflows, Orderstate, Quarioo, Scoop)
  • Οι ομάδες απέκτησαν δικτύωση στην αγορά και πολύτιμες συμβουλές από τους μέντορες.
  • Οι startups είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δήλωσαν πως η αναφορά για τη συμμετοχή τους στο venture program βοήθησε να τους δοθούν επιπλέον ευκαιρίες.
  • Μερικές δηλώσεις από τις ομάδες του ARISE Europe Venture Program:
    «Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, καθώς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο και να αλλάξουμε κατεύθυνση τη σωστή στιγμή. Το Found.ation μας προσέφερε το κατάλληλο περιβάλλον για να δουλέψουμε την ιδέα μας και προτείνουμε ανεπιφύλακτα το πρόγραμμα, καθώς μας έδωσε πρόσβαση σε δικτύωση, αξιοπιστία και κεφάλαια» – Quarioo (Ρουμανία).

«Η εμπειρία ήταν φοβερή. Βρήκαμε τον κατάλληλο μέντορα για την περίπτωσή μας, καλύψαμε το κόστος του πρωτοτύπου, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μπροστά σε επενδυτές, βρήκαμε νέους συνεργάτες και πιθανούς πελάτες. Το ότι πλέον ανήκουμε στο portfolio του EIT Digital μας έδωσε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με ανθρώπους από την Ευρώπη σε διάφορα συνέδρια και να αναζητήσουμε ευκολότερα επιπλέον χρηματοδότηση» – Embiots (Ελλάδα).

Δομή και βασικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος:

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 5 Μαΐου 2019.

10 επιλεγμένες ομάδες θα λάβουν μέρος σε ένα διήμερο Bootcamp που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου 2019, όπου θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και χρήσιμα εκπαιδευτικά workshops.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μια περίοδος 6 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομάδες θα έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν το προϊόν τους και να ετοιμάσουν την παρουσίασή τους, λαμβάνοντας επίσης πολύτιμη καθοδήγηση από έμπειρους mentors. Η συγκεκριμένη φάση του προγράμματος πραγματοποιείται εξ αποστάσεως.

Οι ομάδες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους παρουσίαση στις αρχές Ιουλίου 2019, με φυσική παρουσία στην Αθήνα, ενώπιον της κριτικής επιτροπής.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο και οι ομάδες θα πρέπει να έχουν διεκπεραιώσει τη διαδικασία σύστασης της εταιρείας τους μέχρι τότε, προκειμένου να λάβουν τη χρηματοδότηση.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση:

Νέοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κύπρο με ομάδες που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε νομική σύσταση εταιρείας.

Το πρόγραμμα εστιάζει στην καινοτομία: οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν χρήση βαθιά τεχνολογικών εργαλείων και λύσεων. Οι ομάδες θα πρέπει επίσης να αποτελούνται από μέλη με αλληλοσυμπληρούμενες ικανότητες, τόσο τεχνολογικές όσο και διοικητικές.

Το πρόγραμμα εστιάζει σε 5 τομείς της αγοράς:

Πώς μπορείτε να υποβάλετε αίτηση:

Όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα.

Η προθεσμία για τη λήξη υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 5 Μαΐου 2018 και ώρα 23:59:00 CEST (22:59:00 ώρα Ελλάδος).

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τους κανονισμούς και τους όρους του προγράμματος πριν υποβάλετε την αίτησή σας.

Οι ομάδες δεσμεύονται να παρέχουν μετοχικό κεφάλαιο 5% της εταιρείας που θα ιδρύσουν ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα του προγράμματος ή επικοινωνήσετε με την ομάδα του Found.ation στο email info@thefoundation.gr

Ετικέτες: , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑