Alba Commencement 2018: 243 απόφοιτοι στην τελετή του Αlba Graduate Business School

Ημ/νία: 11 Δεκεμβρίου 2018 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Σε διπλά εορταστικό κλίμα ­–με αφορμή την 25η επέτειο από την ίδρυσή του– πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Δεκεμβρίου, η Αποφοίτηση για το 2018 του Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 243 απόφοιτοι από 10 εθνικότητες αποχαιρέτησαν τους καθηγητές και τους συναποφοίτους τους σε ατμόσφαιρα χαράς, προσμονής και συγκίνησης για τον ακαδημαϊκό κύκλο που κλείνει και για τον νέο που ανοίγει στην προσωπική και επαγγελματική τους πορεία.

Οι περίπου 1.300 καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στον χώρο για να τιμήσουν τους αγαπημένους τους, που αποφοιτούσαν από 13 διαφορετικά μεταπτυχιακά προγράμματα.

Στο κατάμεστο θέατρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, δρ. David G. Horner, καλωσόρισε τους αποφοίτους και το κοινό με τα εξής λόγια: «Κατά πολλούς τρόπους, η αποψινή εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση όχι μόνο των ακαδημαϊκών προσπαθειών του Alba και των κοινοτήτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην εκπαίδευση, την κοινωνία και την οικονομία. Η αποψινή Αποφοίτηση είναι ιστορική, γιατί είναι η πρώτη κατά την οποία τo Alba συμμετέχει ως μέρος του ευρύτερου οργανωτικού συνόλου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος».

Προλογίζοντας την αναγόρευση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Alba, Νίκου Εμπέογλου, σε Επίτιμο Διδάκτορα, o δρ. Horner τόνισε: «Γι’ αυτόν το λόγο, και με μεγάλη χαρά, η Αποφοίτηση αυτή δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με την αναγνώριση της σπουδαίας συνεισφοράς του ανθρώπου που έπαιξε έναν μοναδικό ρόλο στην ανάπτυξη του Alba: του Νίκου Εμπέογλου».

Το 1992 ο Νίκος Εμπέογλου αποδέχθηκε την πρόκληση να ηγηθεί της ανάπτυξης ενός φορέα που έμελλε να γίνει το Alba Graduate Business School, η πρώτη μεταπτυχιακή σχολή Business στην Ελλάδα. Έκτοτε ο κ. Εμπέογλου υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο και, το 1998, έλαβε το Βραβείο στον τομέα της Παιδείας από την «Κοινωνία των Πολιτών» για τη δράση του στο Alba.

«Σε εσάς, κυρίες και κύριοι της φετινής τάξης των αποφοίτων, απευθύνω όχι μόνο τα συγχαρητήρια που όλοι αξίζετε και τις θερμότερες ευχές μου για κάθε καλό στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή, αλλά και μία πρόσκληση» άρχισε την ομιλία του ο κ. Εμπέογλου και συνέχισε: «Την πρόσκληση, εφεξής, να επισκέπτεσθε κάθε τόσο νοερά και να στοχάζεστε, όπως κάνω εγώ συχνά, τις δύο θεμελιώδεις αρχές που διαπνέουν το ακαδημαϊκό πεδίο που επιλέξατε και τις επαγγελματικές σας προοπτικές: τις επιχειρήσεις και τη διοίκηση. Εξελίσσονται μέσα στο χρόνο και, πολλές φορές, αποκτούν απρόσμενες μορφές». Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Εμπέογλου αναφέρθηκε με συγκίνηση στο πρόσωπο στο οποίο αφιερώνει τον τίτλο του ως Επίτιμου Διδάκτορα: «Ό,τι έχω καταφέρει στην ενήλικη ζωή μου, το χρωστώ στη σύζυγό μου. Αφιερώνω λοιπόν αυτό τον τίτλο, δανειζόμενος τα λόγια ενός μιούζικαλ του Μπροντγουεϊ: στην κριτικό μου, τη σύντροφό μου, το αλατοπίπερο της ζωής μου, τη σύζυγό μου».

Τον αποχαιρετιστήριο λόγο εκφώνησε η πρώτη των πρώτων, απόφοιτη του EMBA, Αγγελική Κανελλοπούλου: «Το 2016, όταν ξεκινούσα αυτό το εγχείρημα, πιθανότατα εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που έχει ζήσει αυτή η χώρα από τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, ήθελα, είχα ανάγκη, να νιώσω κάποιου είδους εξέλιξη, πρόοδο και ανάπτυξη. Στο Alba βρήκαμε μία κρυμμένη όαση έμπνευσης και αισιοδοξίας ­– ένα καταφύγιο από έναν κόσμο που κατέρρεε γύρω μας, καθώς η χώρα μας, η οικονομία μας και ο κοινωνικός ιστός έμοιαζαν να διαλύονται. Ανοίξαμε το μυαλό μας, αμφισβητήσαμε τις στερεότυπες αντιλήψεις μας, και αγκαλιάσαμε έναν κόσμο προόδου και εξέλιξης μακριά από την πραγματικότητα του καθημερινού μας αγώνα, που μας παρέλυε. Στέκομαι μπροστά σε έναν νέο ορίζοντα που ανοίγει. Όλοι μας στεκόμαστε μπροστά σε έναν νέο ορίζοντα… την αυγή μίας νέας εποχής… με απεριόριστες δυνατότητες στα χέρια μας. Είτε δουλέψετε για έναν μικρό ή μεγάλο οργανισμό, είτε βάλετε πλώρη για το δικό σας επιχειρηματικό εγχείρημα, χρησιμοποιήστε την κληρονομιά που σας άφησε το Alba, εφαρμόστε την με τον δικό σας “ασυνήθιστο” τρόπο, σπάστε τα στεγανά, και κάντε την επιχείρησή σας πραγματικά παγκόσμια. Όχι απαραίτητα από την άποψη της γεωγραφίας αλλά κυρίως, από την άποψη του στάσης και του σκέπτεσθαι. Βγείτε έξω απόψε και γιορτάστε! Το αξίζετε όλοι. Και από αύριο, βγείτε έξω στον κόσμο και κάντε τη χώρα μας καλύτερη. Υπολογίζουμε σε εσάς!»

Την Αποφοίτηση έκλεισε ο Πρύτανης Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου με έναν εμψυχωτικό λόγο στον οποίο επικεντρώθηκε στην μαθησιακή ευελιξία που καλλιεργεί το Alba.

«Στη διάρκεια των σπουδών σας στο Alba, παρακινηθήκατε να επεκτείνετε το μυαλό σας, να δημιουργήσετε νέους νοητικούς χάρτες και να αναπτύξετε μοναδικά δίκτυα μάθησης που τώρα επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης σας, τις αποφάσεις που παίρνετε και την αλληλεπίδρασή σας με τον κόσμο. Το ταξίδι της μάθησης στο Alba απαίτησε προσοχή, σκοπό, προσπάθεια, επανάληψη και, τις περισσότερες φορές, σας ώθησε πέρα από τα όριά σας και την ασφάλεια του μικρόκοσμού σας» τόνισε ο δρ. Αξαρλόγου και συμπλήρωσε ότι ο ευέλικτος τρόπος σκέψης που καλλιέργησαν στο Alba είναι ο πνευματικός τους πλούτος. Και σε αντίθεση με τον υλικό πλούτο, η γνώση δεν χάνεται όταν χρησιμοποιείται.

«Συνεχίστε να μαθαίνετε!» προέτρεψε τους αποφοίτους ο πρύτανης κλείνοντας την ομιλία του. «Το μέλλον ανήκει σε μυαλά γεμάτα περιέργεια, ευέλικτα και ενθουσιώδη! Συγχαρητήρια!

Μετά τη λήξη της τελετής ακολούθησε δεξίωση στον χώρο υποδοχής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με όλο το κοινό και τους αποφοίτους.

Ολόψυχες ευχές σε όλους τους αποφοίτους, εξέλιξη στην επαγγελματική τους πορεία και επιτυχίες σε όλους τους τομείς.

Ετικέτες: ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑