Λουκέτο σε ιστοσελίδες με ταινίες και υπότιτλους στην Ελλάδα

Ημ/νία: 12 Νοεμβρίου 2018 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Από την περασμένη Παρασκευή έχει διακοπεί η πρόσβαση στο «The Pirate Bay», όπως και σε ακόμη 37 ιστοσελίδες παρόμοιου περιεχομένοτ στη χώρα μας. Πρόκειται για κάτι που ακολουθεί τη δημοσίευση της πρώτης απόφασης της Επιτροπής για τη Διαδικτυακή Προσβολή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ). Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή, με την οποία εισάγεται μία καινοτόμος για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία προστασίας πνευματικών έργων και συγγενικών δικαιωμάτων από διαδικτυακές προσβολές, ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με την πρώτη της απόφαση η οποία προχώρησε στην ουσία της υπόθεσης (3/2018), η Επιτροπή εξέτασε αίτηση της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) για προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας μεγάλης κλίμακας μέσω διαδικτύου. Έτσι η ΕΔΠΠΙ αποφασίζει και διατάσσει τους ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να διακόψουν την πρόσβαση σε 38 συνολικά ονόματα χώρου (domain names), μεταξύ των οποίων τέσσερα που παραπέμπουν στο Thepiratebay και άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες με ταινίες, σειρές, υπότιτλους και συναφές περιεχόμενο.

Η Επιτροπή έθεσε μάλιστα διορία 48 ωρών από την κοινοποίηση της απόφασης, που εκδόθηκε στις 6 Νοεμβρίου, για να συμμορφωθούν, απειλώντας τους παρόχους με πρόστιμο ύψους 850 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Η διάρκεια της διακοπής της πρόβασης ορίστηκε στα 3 χρόνια από την κοινοποίηση της απόφασης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι προσβολές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων των δικαιούχων που εκπροσωπεί η αιτούσα εταιρεία, διενεργούνται μέσω του δικτύου επικοινωνιών των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο από συνδρομητές τους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους, για τις εν λόγω προσβολές.

Υπενθυμίζεται ότι από την εν λόγω διαδικασία εξαιρούνται ρητώς οι προσβολές που τελούνται από τελικούς χρήστες με downloading, streaming και μέσω peer to peer. Σύμφωνα με την Επιτροπή, με τη λειτουργία των εν λόγω ιστότοπων παραβιάζονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε μεγάλη κλίμακα, καθώς η προσβολή αφορά πληθώρα έργων ενώ συντελείται επί σειρά ετών, μέσω των ίδιων ιστότοπων. Οι συγκεκριμένοι δε ιστότοποι δια των ως άνω ονομάτων χώρου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους χρήστες του διαδικτύου.

Ετικέτες: , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑