Cisco: οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Τρικκαίων στο επίσημο δίκτυο ακαδημιών

Ημ/νία: 14 Σεπτεμβρίου 2018 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Σε 33 αυξάνονται οι επίσημες ακαδημίες (Cisco Networking Academies) της Cisco για τις ψηφιακές δεξιότητες στην Ελλάδα, καθώς στο δίκτυο προστίθενται οι δήμοι Αθηναίων και Τρικκαίων, που υπέγραψαν σχετική συμφωνία μέλους (membership agreement) με την ευκαιρία της 83ης ΔΕΘ, ενώ πολύ σύντομα έπεται και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση έγινε παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ και των δημάρχων Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις (Δήμοι Αθηναίων και Τρικκαίων) τα μαθήματα, που στόχο έχουν την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοτών, αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο. Για τον δήμο της Θεσσαλονίκης η αντίστοιχη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει επίσης πολύ σύντομα.

Τα τελευταία χρόνια η Cisco, που μαζί με τους συνεργάτες της πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο της τάξης των 100 εκατ. δολ. στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει 30 ακαδημίες στη χώρα μας (33 με την προσθήκη των παραπάνω Δήμων), από τις οποίες έως τώρα έχουν αποφοιτήσει με σχετική πιστοποίηση σε δεξιότητες τεχνολογιών δικτύων 10.250 άτομα, τα οποία ενσωματώθηκαν στην αγορά εργασίας.

Όπως σημειώνει ο Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, «Η εταιρεία πρόκειται να συνεχίσει την επένδυσή της στην Ελλάδα ειδικά στο εκπαιδευτικό πεδίο, καθώς το σχετικό πρόγραμμα σπουδών των Ακαδημιών, που παρέχεται δωρεάν στις ακαδημίες από τη Cisco, πρόκειται σταδιακά να μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα», ενώ προσθέτει «Η επιμόρφωση που προσφέρουμε δεν είναι απαραίτητα πάνω σε τεχνολογίες της Cisco. Εκπαιδεύουμε για παράδειγμα πάνω στο Linux και σε σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού όπως η Python. Αυτή τη στιγμή έχουμε 2.000 εγγεγραμμένους στο (ελληνικό) πρόγραμμα, το οποίο έχει κοστίσει περί τα 10 εκατ. ευρώ. Θα αυξήσουμε την επένδυση μεταφράζοντάς το στα ελληνικά. Πιστεύουμε ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση, διότι θα βοηθήσει όσους δεν έχουν ασχοληθεί με την πληροφορική, είτε δεν γνωρίζουν καλά την Αγγλική γλώσσα«.

Στο περιθώριο της ανακοίνωσης, η Έλενα Πρασσάκη, επικεφαλής του τμήματος Marketing και Επικοινωνίας της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, σημείωσε, «Ποσοστό μεγαλύτερο του 63% των θέσεων εργασίας που απαιτούν δεξιότητες διεθνώς παραμένουν κενές, λόγω έλλειψης σχετικής κατάρτισης. Το «χάσμα» ψηφιακών δεξιοτήτων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς δισεκατομμύρια συσκευές συνδέονται συνεχώς στο Διαδίκτυο, απαιτώντας ακόμα υψηλότερα επίπεδα διαχείρισης τεράστιων όγκων δεδομένων και δυνατοτήτων σχεδιασμού και υλοποίησης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι καινοτομίες σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας του ΙΤ.»

Αποτέλεσμα του χάσματος δεξιοτήτων είναι να υπάρχουν σήμερα σε διεθνές επίπεδο περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνεργοι νέοι, λόγω ακριβώς της αιτίας αυτής, με το πρόβλημα να είναι οξύτερο στην Ελλάδα. Το πρόβλημα αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Cisco, Networking Academy (NetAcad), που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cisco και έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους σπουδαστές με τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές απαιτήσεις, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 7,8 εκατομμύρια σπουδαστές σε 180 χώρες. Για να συμβεί αυτό, το δίκτυό της NetAcad περιλαμβάνει 10.400 συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα, 22.000 κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτές και πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργούς σπουδαστές σήμερα.

Τα περισσότερο γνωστά μαθήματα του προγράμματος Cisco Networking Academy είναι τα CCNA, CCNP & CCNA Security, Networking Essentials, OS & IT Essentials. Διδάσκουν τον σχεδιασμό, εγκατάσταση και συντήρηση δικτύων. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι καταρτιζόμενοι οδηγούνται στις αντίστοιχες παγκοσμίως να αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις.

Ετικέτες: , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑