Grow with Google: εύρεση εργασίας και ανάπτυξη επιχειρήσεων

Ημ/νία: 19 Μαρτίου 2018 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Ο κόσμος διέρχεται από ένα στάδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, που προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη, καινοτομία και θέσεις εργασίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι πολλοί εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία.

Για τον λόγο αυτό, η Google ανανεώνει τη δέσμευσή της στη Συμμαχία για την Ενίσχυση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων και της Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μία νέα υπόσχεση, αυτή τη φορά, να παρέχει υποστήριξη σε 1 εκατομμύριο Ευρωπαίους, βοηθώντας τους να βρουν εργασία ή να αναπτύξουν την επιχείρησή τους μέχρι το 2020. Η συγκεκριμένη δέσμευση εκτείνεται πέρα από την προηγούμενη που αφορούσε στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, στο επίπεδο πλέον της υποστήριξης των εκπαιδευόμενων καθώς εφαρμόζουν τις νέες δεξιότητες χτίζοντας τη δική τους καριέρα ή επιχείρηση.

Η Google έχει πλέον προσφέρει εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες σε 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες και περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Grow with Google”, το οποίο ξεκίνησε το 2015 με εξειδικευμένους συνεργάτες σε κάθε χώρα, προκειμένου να μεγιστοποιείται τόσο η συνάφεια όσο και τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης. Η δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, που αντανακλάται στο ταλέντο των ανθρώπων που έχουν εκπαιδευτεί από τη Google, έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016 και το 2017.

Ωστόσο, διερωτάται κανείς αν οι ψηφιακές δεξιότητες μεταφράζονται σε πραγματικό οικονομικό όφελος και βελτιωμένες προοπτικές για όσους επενδύουν τον χρόνο τους στην εκπαίδευση. Για να απαντήσει, λοιπόν, στην ερώτηση αυτή, η Google διενήργησε μια ανεξάρτητη έρευνα που ξεκίνησε το 2016, ρωτώντας τους εκπαιδευόμενους στο Grow with Google σχετικά με τον αντίκτυπο που αυτό είχε στην καριέρα ή τις επιχειρήσεις τους 14 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι, κατόπιν της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Grow with Google, περισσότεροι από 190.000 Ευρωπαίοι έχουν βρει δουλειά ή έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση – όπως η Idiko από την Ουγγαρία, μητέρα δύο παιδιών που έμαθε κώδικα και πλέον διαχειρίζεται τη δική της επιχείρηση από το σπίτι. Επιπλέον, πάνω 50.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί, είτε αποκτώντας νέους πελάτες είτε αυξάνοντας το εισόδημά τους, όπως η Ντίνα από την Ελλάδα, η οποία μέσα στην κρίση άνοιξε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που σήμερα υποδέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Τέλος, 32.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αυξήσει το προσωπικό τους, όπως η Mark & Anders από τη Δανία, που έχει φτάσει να απασχολεί 30 άτομα, από 2 που απασχολούσε ένα χρόνο πριν.

Επιπρόσθετα, το νέο Grow with Google Impact Report συλλέγει τις ιστορίες των εκπαιδευόμενων εκείνων που, όπως η Idiko, η Ντίνα και η Mark and Anders, έχουν βρει εργασία ή έχουν αναπτύξει την επιχείρησή τους. Στο εξής, η Google θα δημοσιεύει τρίμηνους απολογισμούς, σε συνεργασία με την Ipsos Mori, δείχνοντας πώς οι νέες ψηφιακές δεξιότητες μεταφράζονται σε ευκαιρίες τόσο για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όσο και για εκείνους που αναζητούν εργασία.

Σκοπός του προγράμματος Grow with Google είναι να βοηθάει οποιονδήποτε στην Ευρώπη να αποκτά πρόσβαση στην εκπαίδευση και τα προϊόντα εκείνα που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της καριέρας και των επιχειρήσεων των εκπαιδευόμενων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Google θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τοπικές κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, μέσα από την υποστήριξη του Google.org.

Στην Ελλάδα, η Google παρουσίασε, το 2014, το Grow Greek Tourism Online σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει στόχο να παρέχει στις τουριστικές επιχειρήσεις τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και τα εργαλεία για την ανάπτυξή τους. Μάλιστα, πρόσφατα προχώρησε στο επόμενο μεγάλο βήμα της ενεργοποιώντας μια συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εντάσσεται στις δράσεις της Εθνικής Συμμαχίας για την Ενίσχυση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων και της Εργασίας στην Ελλάδα, προκειμένου να συμβάλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη μέσω της διάδοσης των ψηφιακών δεξιοτήτων σε φοιτητές και επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, το Grow Greek Tourism Online έχει εκπαιδεύσει πάνω από 86.000 Έλληνες σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με έρευνα, το 67% των εκπαιδευμένων επιχειρηματιών επιβεβαίωσαν ότι είδαν συγκεκριμένα εμπορικά αποτελέσματα, ενώ το 81% του συνόλου των εκπαιδευθέντων ανέφερε ότι άλλαξε τον τρόπο που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο μετά την εκπαίδευση που έλαβε.

Σήμερα, οποιοσδήποτε έχει ένα smartphone ή μια ιδέα, μπορεί να γίνει επιχειρηματίας, να προσεγγίσει πελάτες σε όλο τον κόσμο, να προσλάβει υπαλλήλους, να αναπτυχθεί, να εξάγει. Η τεχνολογία αποτελεί την εργαλειοθήκη που ανοίγει έναν κόσμο ευκαιριών, και το Grow with Google στηρίζει παραγωγικά όλους όσοι χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία.

Ετικέτες: ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑