Αγγλία: οι μαθητές διδάσκονται ότι η πειρατεία είναι κλοπή

Ημ/νία: 24 Ιανουαρίου 2018 | by Chr. George kumpour

0

Στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών πάνω στην πνευματική ιδιοκτησία, ακόμη και από την ηλικία των μόλις πέντε ετών. Μέσω της χρήσης κινούμενων σχεδίων με φανταστικούς χαρακτήρες, όπως Kitty Perry, Ed Shealing και Justin Beaver, εκπαιδεύουν τα παιδιά από μικρή ηλικία πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου downloading.

Το 2014, ο Mike Weatherley, υψηλόβαθμο σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τότε, είχε κάνει μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση πάνω σε ζητήματα copyright θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής γνώσης μέσω του σχολείου, αρχίζοντας από μικρή ηλικία ακόμη και από το δημοτικό σχολείο. Η κυρίαρχη ιδέα ήταν ότι οι νέες γενιές πρέπει να μάθουν την ηθική και τη δεοντολογία του copyright και, έτσι, η πρώτη έκδοση της διδακτέας ύλης, Cracking Ideas, δημοσιοποιήθηκε. Στα χρόνια που ακολούθησαν, προστέθηκε νέα ύλη, προϊόν συνεργασίας του Intellectual Property Office (IPO) του Ηνωμένου Βασιλείου και τοπικών αρχών.

Τα video προσπαθούν να εξηγήσουν πως οι καλλιτέχνες μπορούν να προστατέψουν τα έργα που έχουν δημιουργήσει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα video που χρησιμοποιούν καλλιτέχνες της πραγματικής ζωής, με λογοπαίγνια όπως Ed Shealing, Justin Beaver και Kitty Perry. Η παρουσία του ονόματος του Ed Sheeran όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ενώ είναι ένας από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες σήμερα, παλαιότερα είχε αναφέρει ότι το file-sharing ήταν αυτό που τον βοήθησε να εξελιχθεί. Το παράνομο file-sharing με έκανε αυτό που είμαι σήμερα. Φοιτητές στην Αγγλία που διαμοιράζονταν τα τραγούδια μου, ο ένας με τον άλλο, εξηγεί σε πρόσφατη συνέντευξή του με το BBC.

Όταν οι Meerkats μια μπάντα στα προαναφερθέντα cartoons, διαπίστωσαν ότι ο κόσμος κατέβαζε παράνομα τα μουσικά κομμάτια, ο manager τους εξήγησε ότι το file-sharing είναι παρόμοιο με την κλοπή ενός CD από κάποιο φυσικό κατάστημα.

Αν και δεν θα μπούμε σε μια διαμάχη τύπου, αντιγραφή vs κλοπή, έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειώσουμε ότι δεν αναφέρονται άλλα copyright licenses, όπως τα Creative Commons licenses. Ο Jim Killock επικεφαλής του Open Rights Group, επικρίνει την καμπάνια αυτή. Η παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι κακό πράγμα, αλλά δεν είναι το ίδιο με την φυσική κλοπή. Τα παιδιά δεν έχουν γεννηθεί γραφειοκράτες και κατακλύζονται από ανόητους κανόνες που έχουν δημιουργηθεί από ανόητους ενηλίκους. Προφανώς το IPO δεν θέλει οι μαθητές να συμπεράνουν ότι το copyright αποτελεί ακόμη έναν από αυτούς, επομένως θα πρέπει να προσέχουν πως εξηγούν τα πράγματα.

Ετικέτες:


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑