MAREA: Microsoft και Facebook ενώνουν την Ευρώπη με την Αμερική

Ημ/νία: 25 Σεπτεμβρίου 2017 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Πάνω από 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού ωκεανού, βρίσκεται πλέον το “πιο τεχνολογικά προηγμένο υποθαλάσσιο καλώδιο” που έχει δημιουργηθεί ποτέ παρέχοντας έως και 160 terabits (Tbps) δεδομένων ανά δευτερόλεπτο – κερδίζοντας το αντίστοιχο εγχείρημα της Google, που αποκαλείται λανθασμένα πλέον “Faster”. Το καλώδιο είναι έργο των Facebook,Microsoft και της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telxius.

Η κατασκευή του καλωδίου, το οποίο εκτείνεται για 6.600 χιλιόμετρα, από την Virginia Beach της Βιρτζίνια έως το Μπιλμπάο της Ισπανίας, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Η Microsoft ανακοίνωσε την ολοκλήρωσή του την Πέμπτη, αλλά δε θα είναι λειτουργικό μέχρι τις αρχές του 2018.

Το Facebook, η Microsoft και η Telxius θα κατέχουν από κοινού το καλώδιο, το οποίο ζυγίζει σχεδόν 4.650 τόνους – δηλαδή περίπου όσο 34 γαλάζιες φάλαινες. Η Telxius θα χρησιμεύσει ως διαχειριστής του καλωδίου και θα πωλήσει και μισθώσει τις ικανότητές του σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών. Η Microsoft και το Facebook από την άλλη θα χρησιμοποιήσουν το καλώδιο για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ανάγκες.

Τα περισσότερα διατλαντικά καλώδια επικοινωνίας συνδέονται με τις ΗΠΑ είτε στη Νέα Υόρκη είτε στο Νιου Τζέρσεϋ, αλλά η σύνδεση με το MAREA όπως λέγεται (που σημαίνει “παλίρροια” στα ισπανικά) στη Βιρτζίνια διαφοροποιεί τη συνδεσιμότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο τυφώνας Sandy, ο οποίος έπληξε τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ το 2012, είχε σαν αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί η Βόρεια Αμερική από την Ευρώπη για αρκετές ημέρες.

“Ο τυφώνας πυροδότησε την συνειδητοποίηση ότι ένα άλλο παρόμοιο γεγονός θα μπορούσε να διαταράξει τη ζωτική γραμμή διασύνδεσης πέρα από τον Ατλαντικό”, ανέφερε η Microsoft σε ένα post. “Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της για την προώθηση της καινοτομίας και την επέκταση της δυναμικότητας του παγκόσμιου δικτύου της, η Microsoft προσπάθησε να κάνει πιο διαρθρωτικές τις υπερατλαντικές συνδέσεις”.

Η Microsoft δεν θα αποκαλύψει το ποσό της επένδυσής της ή πόσο έχουν πληρώσει οι συνεργάτες της.

Ετικέτες: , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑