Το CCleaner είχε μολυνθεί με malware

Ημ/νία: 20 Σεπτεμβρίου 2017 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Σε μία …ασυνήθιστη η αλήθεια επίθεση, hackers παραβίασαν την ασφάλεια του δημοφιλούς προγράμματος CCleaner, πετυχαίνοντας να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό στην εφαρμογή και να τη διανείμουν σε εκατομμύρια χρήστες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές ασφάλειας της Talos της Cisco ανακάλυψαν ότι οι download serversπου χρησιμοποιούνται από την Avast (πρόκειται για την εταιρεία που βρίσκεται πλέον πίσω από το CCleaner) έχουν παραβιαστεί ώστε να διανέμουν το malware.

“Για μια χρονική περίοδο, η νόμιμη έκδοση CCleaner 5.33 που διανέμεται από την Avast περιείχε επίσης ένα κακόβουλο λογισμικό πολλαπλών σταδίων”, αναφέρει η ομάδα της Talos.

Το CCleaner έχει γίνει download περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια φορές, σύμφωνα με την Avast, καθιστώντας το δημοφιλή στόχο για τους hackers. 2,27 εκατομμύρια χρήστες έχουν πληγεί από την επίθεση, με την Avast και την Piriform (εταιρεία που έχει εξαγοράσει η Avast) πάντως να πιστεύουν τώρα ότι μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως την παραβίασηπριν δημιουργήσει προβλήματα.

“Η Piriform πιστεύει ότι αυτοί οι χρήστες είναι ασφαλείς τώρα, καθώς η έρευνά της δείχνει ότι ήταν σε θέση να αφοπλίσει την απειλή πριν μπορέσει να κάνει κακό” σημειώνει εκπρόσωπος της.

Ετικέτες: , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑