Γιατί η Google απελευθερώνει ένα εκατομμύριο κουνούπια την εβδομάδα στην Καλιφόρνια

Ημ/νία: 19 Ιουλίου 2017 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Τα κουνούπια που απελευθερώνει η Google στην Καλιφόρνια θα προσπαθήσουν να μειώσουν τον πληθυσμό επικίνδυνων κουνουπιών και να σταματήσουν νόσους που μεταφέρουν τα έντομα.

Αν και ακούγεται σαν ιστορία hoax, είναι πραγματικότητα, όπως μας μεταφέρει το secnews.gr. Το τμήμα βιοτεχνολογίας της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, η εταιρεία Verily, που στο παρελθόν ήταν γνωστή και ως Google Life Sciences, σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρόγραμμα Debug, μια πρωτοβουλία για τη μείωση του όγκου των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες σε όλο τον κόσμο, είναι τώρα έτοιμο για δοκιμές.

Το πεδίο δοκιμών του Debug Fresno βρίσκεται στην Καλιφόρνια, σε συνεργασία με το τοπικό Consolidated Mosquito Abatement (CMAD) της Κομητείας Fresno. Η δοκιμή, ξεκινώντας από τώρα, χρησιμοποιεί μεθόδους με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του κουνουπιού Aedes aegypti, το οποίο μεταφέρει ασθένειες όπως ο ιός Zika, ο δάγκειος πυρετός και το chikungunya.

google-mosquitoes

Τα επιθετικά είδη κουνουπιών εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Fresno το 2013, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ακόμη περιπτώσεις των προαναφερθεισών ασθενειών.

Για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, η Verily θα απελευθερώνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στείρα αρσενικά κουνούπια κάθε εβδομάδα στο Fresno. Τα έντομα έχουν υποστεί “επεξεργασία” με Wolbachia, ένα φυσικό βακτήριο που εμποδίζει την παραγωγή αυγών στα αρσενικά και στα θηλυκά την ανάπτυξη και την εκκόλαψη.

Τα αρσενικά κουνούπια Aedes aegypti που είναι μολυσμένα με το βακτήριο Wolbachia “κυκλοφόρησαν” για πρώτη φορά στη χώρα το 2016 λόγω των προσπαθειών της CMAD και του MosquitoMate, αλλά η Verily αναφέρει ότι με την προσθήκη της αυτοματοποιημένης παραγωγής κουνουπιών, λόγω των αλγόριθμων και του λογισμικού που ανέπτυξε, κατάφερε να αυξήσει τον όγκο των αρσενικών κουνουπιών κατά 25 φορές περισσότερο από ό, τι πριν.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι “αυτοματοποιημένες διαδικασίες μαζικής εκτροφής και διαλογής φύλου” που αναπτύχθηκαν κάνουν δυνατή την απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου εντόμων την εβδομάδα.

Επιπλέον, οι συσκευές επίγειας απελευθέρωσης επιτρέπουν την απελευθέρωση των κουνουπιών με ένα “ομοιόμορφο και στοχευμένο τρόπο” κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής.

Μόλις ολοκληρωθεί η απελευθέρωση, η ομάδα της Verily θα συγκρίνει τον πληθυσμό των ενηλίκων και την εκκόλαψη αυγών στις περιοχές των δοκιμών με τις γειτονικές περιοχές.

Όσο για τους κατοίκους που ανησυχούν για κάποια ξαφνική αύξηση των κουνουπιών κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρσενικά δε “δαγκώνουν” και δε μεταδίδουν ασθένειες στους ανθρώπους.

Ετικέτες: , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑