Ο πρώτος ιός στον κόσμο «μόλυνε» τον Apple II πριν από 35 χρόνια!

Ημ/νία: 22 Μαρτίου 2017 | by Δημήτρης Θωμαδάκης

0

Περίπου 35 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το πρώτο είδος malware αναπτύχθηκε και άρχισε να εξαπλώνεται. Γνωστό με την ονομασία Elk Cloner και έχοντας αναπτυχθεί από έναν προγραμματιστή μόλις 15 χρόνων, τον Rich Skrenta, ο Elk Cloner αποτελούσε ένα «boot sector virus» που είχε σαν στόχο τον Apple II και η εξάπλωσή του γινόταν μέσω της δισκέτας. Παρακινούμενος περισσότερο από την περιέργειά του και όχι την επιθυμία του να βλάψει κάποιον, ο Skrenta σχεδίασε τον Elk Cloner μέσα στα πλαίσια μιας φάρσας και σε μια προσπάθεια να μυηθεί στον κόσμο του coding.

apple-ii-virus

Από τη στιγμή που μια «μολυσμένη» δισκέτα εισερχόταν μέσα σε ένα μηχάνημα, ένα αντίγραφο του Elk Cloner αποθηκεύονταν τοπικά και αντιστοίχως αντιγράφονταν σε μια δισκέτα που δεν είχε μολυνθεί. Με αυτόν τον απλό τρόπο, το virus μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα. Όταν η δισκέτα εισέρχονταν στον Apple II, τότε εμφανίζονταν το ακόλουθο ποίημα:

Elk Cloner: The program with a personality
It will get on all your disks
It will infiltrate your chips
Yes, it’s Cloner!

It will stick to you like glue
It will modify RAM too
Send in the Cloner!

Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο ότι το πρώτο virus στον κόσμο πολλαπλασιαζόταν με ταχύτατους ρυθμούς έξω από τα όρια ενός ερευνητικού εργαστηρίου και δεν αποτελούσε τίποτα περισσότερο από μια φάρσα σε αντίθεση με τα σημερινά viruses και malwares που έχουν την ικανότητα να υποκλέπτουν χρήματα, να αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες και να καταστρέφουν ευαίσθητα δεδομένα.

Ετικέτες: , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑