Η Γερμανία διατάζει το Facebook να σταματήσει τη συλλογή δεδομένων από τους χρήστες του WhatsApp

Ημ/νία: 27 Σεπτεμβρίου 2016 | by Angie Rowling

0

Έχουν διατάξει στο Facebook να σταματήσει τη συλλογή και την αποθήκευση δεδομένων από τους χρήστες του WhatsApp στη Γερμανία, σηματοδοτώντας την πρώτη ρυθμιστική πρόκληση για ένα αμφιλεγόμενο σύστημα ανταλλαγής δεδομένων που ανακοίνωσε η κοινωνική εταιρεία μέσων ενημέρωσης τον Αύγουστο. Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, από τον «φύλακα» της ιδιωτικής ζωής στη Γερμανία, ειπώθηκε ότι η κοινή χρήση των δεδομένων του χρήστη WhatsApp με το Facebook, που είναι η μητρική εταιρεία της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, συνιστά «παράβαση της εθνικής νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων.” Ο ρυθμιστικός φορέας διέταξε επίσης το Facebook να διαγράψει όλα τα δεδομένα που έχουν ήδη μεταφερθεί από το WhatsApp.

fv

Το σύστημα ανταλλαγής δεδομένων του Facebook παρακολουθείται στενά από ομάδες προστασίας της ιδιωτικής ζωής, σε όλη την Ευρώπη. Όταν το Facebook απέκτησε το 2014 το WhatsApp, ο συν-ιδρυτής της εφαρμογής, Jan Koum, διαβεβαίωσε τους χρήστες του ότι δεν διακυβεύεται η ιδιωτική τους ζωή. Ωστόσο, στο πλαίσιο της πολιτικής που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, το WhatsApp θα μοιράζεται κάποια δεδομένα των χρηστών – συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου – με το Facebook, και σχεδιάζει να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με τους χρήστες απευθείας μέσω του app.

Το WhatsApp έχει πει ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στο Facebook να παραδώσει πιο στοχευμένη διαφήμιση και ότι τα analytics θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και της απάτης. Αλλά οι «φύλακες» της ιδιωτικής ζωής έχουν επικρίνει τις εταιρείες που δεν είναι διαφανείς στην αλλαγή. Σε ένα blog post που δημοσιεύθηκε μετά την ανακοίνωση, το Ίδρυμα Frontier Electronic (EFF) χαρακτήρισε την κίνηση ως «μια σαφή απειλή για τον έλεγχο των χρηστών του WhatsApp.»

Ετικέτες: , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο



Πήγαινε με πάνω ↑