OpenCellular: The connected dream of Mark!

Ημ/νία: 13 Ιουλίου 2016 | by Πρόδρομος Μελετιάδης

0

Τον είδαμε στο MWC στη Βαρκελώνη να ονειρεύεται με ανοιχτά μάτια, ο μόνος live «ανοιχτομάτης» σε έναν VR World. Και τώρα το «Ι have a dream» του Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη, μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα.

Το Facebook παρουσιάζει το Open Cellular, μία ανοιχτή πηγή ασύρματου Internet που έχει σκοπό να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο οι άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες κοινότητες καθώς και σε ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το κόστος της υπηρεσίας ασύρματης σύνδεσης.

facebooks-opencellular-gives-poor-communities-access-to-cellular-connectivity

Πόσοι είναι αυτοί; Ε, δεν είναι και λίγοι αφού σχετική έρευνα έδειξε ότι στο τέλος του 2015 περισσότεροι από 4 δις άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και περίπου 700 εκατομμύρια ζουν σε απομακρυσμένες κοινότητες.

Οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Μην περιμένετε βέβαια 4G – ΙοΤ και άλλα θαύματα της τεχνολογίας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι «back to basics».

«Δοκιμάζουμε το OpenCellular στα εργαστήρια της εταιρίας, και βλέπουμε ότι μπορούμε να στείλουμε και να δεχτούμε sms μηνύματα, να κάνουμε φωνητικές κλήσεις και να έχουμε την απλή χρήση δεδομένων 2G», μας μεταφέρει ο μηχανικός του Facebook, Kashif Ali.

Το γεγονός ότι θα προσφέρονται οι βασικές υπηρεσίες δεν μειώνει καθόλου τη σημασία της προσφοράς αφού για κάποιους θα είναι η πρώτη φορά που θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο.

Πως υλοποιείται όλο αυτό;

Επειδή πρέπει να αξίζει αλλά να μην κοστίζει θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία ανοιχτής πηγής. Αυτό στην πράξη σημαίνει χαμηλό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Η πλατφόρμα θα είναι συμβατή με ένα μεγάλο εύρος προτύπων του ασύρματου δικτύου, συμπεριλαμβάνοντας  Wi-Fi, 2G και LTE ώστε να εκμεταλλευτεί κάθε διαθέσιμη τεχνολογική προσέγγιση.

Παρόλο το μικρό μέγεθος του, αφού ο μηχανισμός έχει μέγεθος όσο ένα κουτί παπούτσια, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να δεθεί σε ένα δέντρο ή σε μία κολόνα φωτισμού, έχει μεγάλη χωρητικότητα και μπορεί να συνδέσει μέχρι 1500 ανθρώπους σε απόσταση έως 10 χλμ. Η τεχνολογία αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες, προβλέποντας όλα τα καιρικά φαινόμενα.

13571114_640532859430941_2062712453_n

Το Facebook σκοπεύει να συνεργαστεί με μέλη του TIP (Telecom Infra Project) για να πάρει την υποστήριξη μιας κοινότητας που έχει εξειδίκευση στη τεχνολογία ανοιχτής πηγής.

Το ερώτημα είναι αν η «ανοιχτή πηγή» του Mark θα καταφέρει να κλείσει την «ανοιχτή πληγή» του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

 

Ετικέτες: , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης και Καινοτομίας σε διάφορα πεδία της Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Μάρκετινγκ. Το όραμα του είναι να συμβάλλει στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας μέσω μιας ουσιαστικότερης επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων συνδυάζοντας τις γνώσεις που απέκτησε σπουδάζοντας Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ και συνεχίζει να αποκτά σε τομείς κοινωνικής ψυχολογίας κ.α. Είναι υπέρμαχος της χρήσης της συγχρονής τεχνολογίας και του digital marketing σε όλα τα επίπεδα δράσης social media , blogs, internet. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιδείξουν ηγετική συμπεριφορά και να επιτύχουν σε ότι αναλαμβάνουν αρκεί να έχουν συγκεκριμένο όραμα, να ακολουθούν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, να είναι ακέραιοι.



Πήγαινε με πάνω ↑