Μπορείς να είσαι ασφαλής και να κρατήσεις την ανωνυμία σου στα κοινωνικά δίκτυα?

Ημ/νία: 8 Ιουλίου 2016 | by Πρόδρομος Μελετιάδης

0

Έχουν περάσει οι εποχές που υπήρχαν λίγες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι άνθρωποι τις διαχειριζόντουσαν με ευκολία. Σήμερα, υπάρχει αφθονία από χρήσιμες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που όλοι επισκεπτόμαστε σε καθημερινή βάση.  Αν είναι αλήθεια όσα ακούγονται, είμαστε μία λάθος κίνηση μακριά από το να μολυνθεί ο υπολογιστής ή τα κινητά μας από κακόβουλα λογισμικά. Οπότε είναι δυνατόν να παραμείνουμε ασφαλής και ανώνυμοι? Ναι μπορούμε, δείτε πως:

  1. Κρατήστε τα προσωπικά σας δεδομένα, προσωπικά

Οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουν διασκεδαστικό να δημοσιεύουν το τι κάνουν κάθε μέρα, αλλά ας το αποδεχτούμε, ο κόσμος δεν χρειάζεται να ξέρει για τα πάντα. Πρέπει να δημοσιεύουμε αυτό που πραγματικά έχει αξία για εμάς ή στους άλλους και να αποφύγουμε να μοιραζόμαστε την κάθε μας στιγμή με τους άλλους. Οι hackers ψάχνουν για μικρές λεπτομέρειες για εσάς, όπως τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει, αγαπημένες προσωπικότητες, μέρη κ.α. που τους δίνουν τη δυνατότητα να μπορούν να μαντέψουν τον κωδικό του λογαριασμού σας, της πιστωτικής κάρτας κ.α. Οπότε προσέξτε!

  1. Μάθε ποιος είναι αληθινός φίλος και ποιος ψεύτικος

Μπορεί να έχεις τη φιλική διάθεση να αποδεχτείς εύκολα και να καλωσορίζεις νέα άτομα στον κύκλο σου. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να επιδράσει πολύ αρνητικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήσεις ελεύθερο χώρο σε κανένα άτομο που δεν γνωρίζεις. Σκέψου μία ακόμη φορά πριν κάνεις την αποδοχή.

  1. Γνώριζε τι μπορείς να κάνεις

Κάθε ιστότοπος  κοινωνικής δικτύωσης έχει όρους και προϋποθέσεις για να γνωρίζει κάθε χρήστης ποιο είναι το νομικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να κινηθεί. Κανένας ιστότοπος δεν προωθεί ή αγνοεί μία κακή συμπεριφορά ενός χρήστη σε άλλον. Κάθε είδους κακόβουλη ενέργεια μπορεί να δηλωθεί στον αρμόδιο φορέα ασφαλούς περιήγησης στο Internet και στο ίδιο το μέσο.

  1. Κράτησε μία καθαρή μηχανή

Κάθε είδους συσκευή μπορεί να μολυνθεί από πολλούς ιούς (Trojans, malware, adware κ.α.) που είναι εξαιρετικά ευπαθή σε online παρακολούθηση ή ακόμα και να ελέγχουν τον υπολογιστή σας. Το να κρατήσετε ασφαλή τον υπολογιστή σας δεν είναι δύσκολο θέμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε λογισμικό προστασίας από ιούς. Αυτό σίγουρα θα κρατήσει τον υπολογιστή σας καθαρό σε ποσοστό πάνω από το 90%.

  1. Μην έχετε αδύναμους κωδικούς πρόσβασης

Ανεβάζετε πολλά είδη αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο και άλλες πληροφορίες) στα κοινωνικά σας προφίλ, από τα οποία μερικά είναι σε κοινή θέαση και κάποια άλλα ως προσωπικά. Η τρομακτική σκέψη να χάσετε τα προσωπικά σας δεδομένα δεν περνά από το μυαλό σας μέχρι τη στιγμή κάποια κακόβουλη πράξη σας κάνει να τα χάσετε. Μπορείτε να αποφύγετε αυτή τη δύσκολη κατάσταση χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κωδικό που να περιέχει πεζοκεφαλαία γράμματα και νούμερα. Όπως επίσης πότε να μην χρησιμοποιείτε τα προσωπικά σας στοιχεία ως κωδικό, όπως π.χ. 12345 ή την ημερομηνία γέννησης ή ονόματα της οικογένειας σας κ.α.

  1. Χρησιμοποιείστε το κουμπί ‘Block’

Όλοι δεχόμαστε αιτήματα φιλίας στους λογαριασμούς δικτύωσης μας  κάθε μέρα. Εάν έχεις ήδη αποδεχτεί ξένους  να συνδεθούν μαζί σας αλλά έχεις αμφιβολίες , έχετε ακόμα χρόνο να τους βγάλετε από τις συνδέσεις σας. Η καλύτερη λύση είναι να δράσετε πριν είναι αργά.

  1. Οι προσωπικές και οι ρυθμίσεις ασφαλείας σώζουν ζωές

Κάθε λογαριασμός κοινωνικής δικτύωσης έχει προσωπικές και ρυθμίσεις ασφαλείας που προστατεύουν τους χρήστες από το να διοχετεύονται οι προσωπικές τους πληροφορίες σε αγνώστους. Αν δεν τις ξέρετε, θα ήταν πολύ χρήσιμο για εσάς να τις ελέγξετε. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη διαφορά θα έχει για εσάς όταν ασφαλίσετε τον λογαριασμό σας.

Ετικέτες: , , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης και Καινοτομίας σε διάφορα πεδία της Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Μάρκετινγκ. Το όραμα του είναι να συμβάλλει στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας μέσω μιας ουσιαστικότερης επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων συνδυάζοντας τις γνώσεις που απέκτησε σπουδάζοντας Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ και συνεχίζει να αποκτά σε τομείς κοινωνικής ψυχολογίας κ.α. Είναι υπέρμαχος της χρήσης της συγχρονής τεχνολογίας και του digital marketing σε όλα τα επίπεδα δράσης social media , blogs, internet. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιδείξουν ηγετική συμπεριφορά και να επιτύχουν σε ότι αναλαμβάνουν αρκεί να έχουν συγκεκριμένο όραμα, να ακολουθούν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, να είναι ακέραιοι.



Πήγαινε με πάνω ↑