3, 2, 1 … Camera, Action: Online Video Marketing

Ημ/νία: 8 Ιουνίου 2015 | by Αρσένης Πασχόπουλος

0

Αν ο παραπάνω τίτλος σας φέρνει στη μνήμη τις ημέρες πριν τις τελευταίες εκλογές, όπου ο κάθε πολιτικός εμφανιζόταν με μια διαφήμιση video, ΕΠΑΝΩ και πριν από το video που προσπαθούσαμε να δούμε, … χαλαρώστε.  Δεν πρόκειται να μιλήσουμε για το πώς να «εκνευρίζετε» τους πιθανούς πελάτες σας (σας το «φυλάω» σε επόμενο άρθρο).

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δύναμη του video για να πετύχετε στόχους στα social media όπως να αυξήσετε την γνώση για το προϊόν σας και να ενδυναμώσετε τη μάρκα σας, να αυξήσετε την κυκλοφορία προς το site σας και να πετύχετε καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Online Video marketing

Γιατί Video Marketing

Το video marketing έχει μπει στη «φαρέτρα» των εργαλείων πολλών επιχειρήσεων για πολλούς λόγους.  Το να δημιουργήσεις και να ανεβάσεις ένα video στο διαδίκτυο είναι αρκετά έως και πολύ φθηνότερο από μια διαφήμιση στην τηλεόραση, με όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το διαδίκτυο (το video μένει για πάντα στον «αέρα» του διαδικτύου και ο θεατής μπορεί με ένα κλικ να οδηγηθεί στο site ή στα social media της επιχείρησης).

Επίσης, ο μέσος χρήστης θυμάται περισσότερο αυτό που ακούει και βλέπει (video) παρά αυτό που απλά διαβάζει (κείμενο) ή βλέπει (φωτογραφίες).  Ακόμη, ένα video μπορεί να προκαλέσει εντονότερες συναισθηματικές αντιδράσεις (χαρά, ελπίδα, συγκίνηση) και έτσι να εντυπώσει καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον θεατή.

Χρησιμοποιώντας video, αυξάνετε επίσης τις πιθανότητες να βρεθείτε ψηλότερα στην κατάταξη της Google (θα έχετε παρατηρήσει πως πολλές φορές στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων υπάρχουν αποτελέσματα του YouTube).

Ακόμη, το video είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε πώς φτιάχνεται κάτι, και γενικά να δείξετε πως λειτουργεί μια υπηρεσία ή πως φτιάχνετε τα προϊόντα σας (έχοντας έτσι την ευκαιρία να ενδυναμώσετε την μάρκα σας, όπως φαίνεται στο παρακάτω video)

«Και τι θα δείξω στα videos μου»;  Αυτό δεν θα ρωτούσατε;

Μιλήστε για την εταιρεία σας

Δημιουργήστε ένα εταιρικό video σχετικά με την εταιρεία σας.  Ποιο ήταν το όραμά σας κατά την ίδρυσή της, ποιες είναι η αξίες σας, ποια είναι τα πλεονεκτήματά σας, ποιοι είναι οι στόχοι σας.  Δείξτε τα γραφεία, την παραγωγή, το ξενοδοχείο, το εστιατόριο και γενικά τις εγκαταστάσεις της εταιρείας σας.  Δείξτε τους ανθρώπους – κλειδιά της εταιρείας και τους πελάτες σας.

Δείξτε την δουλειά σας

Δείξτε πως κατασκευάζετε τα προϊόντα σας ή πως λειτουργεί μια υπηρεσία σας.  Δείξτε ένα νέο προϊόν και τα πλεονεκτήματα που έχει σε σχέση με τον ανταγωνισμό ή σε σχέση με κάποιο παλαιότερο μοντέλο σας.  Δείξτε επίσης λύσεις που δώσατε σε πελάτες σας και προσκαλέστε τους ευχαριστημένους πελάτες σας να μιλήσουν για σας, έτσι ώστε να ενδυναμώσετε ακόμη περισσότερο τη μάρκα σας.

Υποστηρίξτε τους πελάτες σας

Φτιάξτε ένα video-εγχειρίδιο χρήσης ή δημιουργήστε μικρά videos (1-3 λεπτών) με απαντήσεις σε ερωτήματα των πελατών σας, σχετικά με την λειτουργία, την εγκατάσταση, την συντήρηση των προϊόντων σας αλλά και σχετικά με λύσεις σε προβλήματα που τυχόν θα συναντήσουν (δείτε τι κάνει η εταιρεία Lowes με videos των 6 δευτερολέπτων).

Ανασκευάστε αναλήθειες

Πολλές φορές υπάρχουν στερεότυπα που «ακολουθούν» έναν κλάδο, μια εταιρεία ή και μια χώρα (πολλοί πιστεύουν ότι στην Ελλάδα δεν χιονίζει ποτέ!)  (Από)Δείξτε με video ποια είναι η αλήθεια για την εταιρεία σας, τα προϊόντα σας, τα υλικά που χρησιμοποιείτε, την περιοχή σας (αν είστε π.χ. μια τοπική επιχείρηση όπως ξενοδοχείο).

Δείξτε το «παρασκήνιο»

Εδώ έχετε πεδίο δόξης λαμπρό.  Ξεναγήστε τους στα «εσωτερικά», μόνο για λίγους, σημεία της εταιρείας σας, των διαδικασιών σας, της γραμμής παραγωγής σας, της κουζίνας του εστιατορίου σας, της εκδήλωσής σας.  Ο κόσμος το λατρεύει.

Πιστεύω πως σας έδωσα αρκετούς λόγους για να πιστέψετε το video marketing και αρκετές ιδέες για να ξεκινήσετε.

Στο 2ο μέρος του άρθρου θα εξετάσουμε πως θα κάνετε τα video σας «ευρέσιμα» όταν κάποιος κάνει αναζήτηση στο YouTube και στην Google, και συμβουλές ώστε το video σας να είναι πιο αποτελεσματικά και να πετυχαίνουν το στόχο τους.

Ετικέτες: ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Ο Αρσένης Πασχόπουλος είναι από τους πρώτους marketers του διαδικτύου στην Ελλάδα με δράση η οποία ξεκινά το 1996. Είναι Managing Partner στην εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου Just On Line. Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Social Media Marketing”, 2010, εκδόσεις Κλειδάριθμος και "Ηλεκτρονικό Εμπόριο " (3η έκδοση 2007, εκδόσεις Κλειδάριθμος). Για 4 χρόνια ήταν υπεύθυνος εκπαίδευσης για τραπεζικά συστήματα online πληρωμών στην First Data. Έχει εργαστεί στα τμήματα marketing των εταιρειών Shell, Johnson&Johnson, Fiat, Boston University, Όμιλος Δ. Αγγελόπουλου, Γενική Χημικών Προϊόντων. Από τους πρώτους (1996) που δημιούργησαν σεμινάρια Ηλεκτρονικού Εμπορίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διεξήγαγε κύκλο σεμιναρίων ηλεκτρονικού εμπορίου για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Για 4 χρόνια ήταν υπεύθυνος προώθησης και εκπαίδευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου στον ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας). Είναι απόφοιτος του Deree College με μεταπτυχιακό στο Boston University.



Πήγαινε με πάνω ↑