Τι είναι τα emoji και πώς τα χρησιμοποιώ;

Ημ/νία: 7 Δεκεμβρίου 2014 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

ti einai ta emoji kai pos ta xrisimopoio

Τι είναι τα emoji;

Η λέξη emoji προέρχεται από την Ιαπωνία και είναι σύνθετη, από τα e (εικόνα) και moji (χαρακτήρας), σύμφωνα με τη Wikipedia. Όλο και κάπου στο ίντερνετ θα έχετε συναντήσει εικονίδια emoji με φατσούλες, αντικείμενα, οχήματα κλπ, όπως αυτά στην παραπάνω εικόνα, ειδικά στις messenger εφαρμογές στις κινητές συσκευές. Η χρήση τους είναι πλέον αρκετά δημοφιλής.

Τα emoji διαφέρουν από τα emoticons και από τα stickers. Τα emoticons είναι διάφορες φατσούλες οι οποίες μπορούν να εισαχθούν με χρήση συμβόλων όπως :), ;), :D, κλπ, ενώ τα stickers είναι διάφορα εικονίδια σε πιο μεγάλο μέγεθος, τα οποία χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένες εφαρμογές.

Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω emoji;

Παντού στο ίντερνετ, τόσο μέσω υπολογιστή όσο και μέσω κινητών συσκευών. Σχεδόν όπου μπορεί να εισαχθεί κείμενο, μπορεί να εισαχθούν και emoji. Βέβαια, η προβολή τους δεν είναι παντού διαθέσιμη, καθώς εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα της κάθε συσκευής και την κάθε εφαρμογή.

Αν είστε σε υπολογιστή και χρησιμοποιείτε λειτουργικό σύστημα Windows 7 και άνω, τότε ο Internet Explorer υποστηρίζει την προβολή των emoji χωρίς κάποιο πρόσθετο πρόγραμμα. Σε Google Chrome θα χρειαστείτε κάποιο πρόσθετο πρόγραμμα, όπως είναι για παράδειγμα το Emojify. Σε Mozilla Firefox και Safari δε θα χρειαστείτε κάποιο πρόσθετο πρόγραμμα.

Αν χρησιμοποιείτε Android συσκευή, τότε η υποστήριξη των emoji είναι διαθέσιμη από την έκδοση 4.1 και άνω, ενώ σε iOS συσκευές είναι διαθέσιμη από την έκδοση 4 και άνω.

Πώς χρησιμοποιώ ένα emoji;

Η χρήση των emoji ποικίλλει ανά συσκευή και ανά έκδοση λειτουργικού συστήματος κάθε συσκευής. Μερικές συσκευές έχουν προεγκατεστημένα πληκτρολόγια, ενώ άλλες χρειάζονται βοηθητικά προγράμματα.

Ξεκινώντας από τους υπολογιστές, υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες οι οποίες διαθέτουν emoji χαρακτήρες με αντιγραφή και επικόλληση, όπως είναι οι getemoji.com και iemoji.com. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα προγράμματα για browsers, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το Emojify για Google Chrome και το Emoji Cheatsheet για Mozilla Firefox, τα οποία προσθέτουν εικονίδιο πάνω δεξιά στους browsers.

Συνεχίζοντας με τις Android συσκευές, υπάρχουν πολλών ειδών emoji πληκτρολόγια στο Google Play. Αναζητήστε τα, διαβάστε κριτικές και επιλέξτε όποιο σας βολεύει. Προσωπικά, χρησιμοποιώ το SwiftKey Keyboard + Emoji ως ένα ολοκληρωμένο πληκτρολόγιο.

Τέλος, σε iOS συσκευές υπάρχει προεγκατεστημένο emoji πληκτρολόγιο, τόσο στην έκδοση 6 και 7, όσο και στην έκδοση 8.

Αν εισάγετε κάπου ένα emoji και το δείτε ως ένα κενό τετράγωνο, μην ανησυχήσετε. Συνήθως έτσι εμφανίζονται έως ότου δημοσιεύσετε το μήνυμα σας και δείτε κανονικά το εικονίδιο.

Το παρόν άρθρο αποτελεί bonus υλικό στη σειρά άρθρων Social Media σχολείο.

Ετικέτες: , , , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑