YouTube | Στο μισό bandwidth η κατανάλωση των βίντεο με VP9 codec

Ημ/νία: 3 Ιανουαρίου 2014 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Σύμφωνα με το site Gigaom, το YouTube αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και στην έκθεση CES 2014, να ανακοινώσει το streaming Ultra HD βίντεο (4K – 2160p) με χρήση του royalty-free codec VP9 της Google. Το VP9 codec θεωρείται ως εναλλακτικό του H.265 codec και μπορεί να βοηθήσει στη μειωμένη κατανάλωση bandwidth τόσο του Ultra HD βίντεο, όσο και των Full HD (1080p) και HD (720p), με τη μείωση να φτάνει σε περιπτώσεις ακόμη και το 50%.

youtube live streaming

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google επιχειρεί κάτι αντίστοιχο, αφού η προσπάθεια της με το VP8 codec δε βρήκε ανταπόκριση, κυρίως λόγω της έλλειψης της υποστήριξης από τους hardware κατασκευαστές. Ωστόσο, αυτή τη φορά το YouTube, το οποίο ανήκει στη Google, θα προβάλει 4K βίντεο με χρήση του VP9 codec στα περίπτερα των LG, Panasonic και Sony στη CES 2014, με τις οποίες έχει επισυνάψει συμφωνία. Επίσης, το YouTube έχει κυκλοφορήσει μία λίστα με 19 συνεργάτες στον τομέα του hardware, ανάμεσα τους οι ARM, Intel, Broadcom, Marvell, Samsung, Sharp και Toshiba.

Τέλος, ανάμεσα στις δηλώσεις του Francisco Varela, global director of platform partnerships στο YouTube, ειπώθηκε πως έως το 2015 θα βλέπουμε πολύ σπάνια το buffer spinner στα βίντεο του YouTube.

Πηγή: Gigaom

Ετικέτες:


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑