Δημιούργησε το δικό σου Social Media Graph!

Ημ/νία: 16 Αυγούστου 2013 | by Βασίλειος Α. Γκόγκογλου

0

Η θεωρία δικτύων και γράφων έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με την ανάπτυξη των social media networks τα τελευταία χρόνια. Εκτός από το εργαλείο Wolfram Alpha το οποίο σας είχαμε αναφέρει παλιότερα και με το οποίο μπορείτε να δείτε στατιστικά του Facebook λογαριασμού σας, σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα άλλο εργαλείο με το οποίο μπορείτε να εισάγετε το προσωπικό σας δίκτυο από το Facebook, αλλά και από άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Flickr, το Twitter, το Youtube και να δημιουργήσετε το δικό σας Social Media Graph.

Ο λόγος για το NodeXL, το οποίο αποτελεί επέκταση του Microsoft Excel (για τις εκδόσεις 2007 και μετά) καθώς και της βιβλιοθήκης «Social Network Importer for NodeXL» και μπορεί να εξάγει τις συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων και posts  που συνδέονται με likes και comments.

Χρησιμοποιώντας το ego network data importer, είναι δυνατόν να εξαχθούν από το  προσωπικό σας Facebook, συνδέσεις ανάμεσα σε σας και τους φίλους σας αλλά και συνδέσεις των φίλων σας με άλλους. Η εξαγωγή αυτών των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε μια οπτικοποίηση του δικτύου που μοιάζει με την παρακάτω εικόνα.

Social Media Graph

 

Δημιουργήστε το δικό σας δίκτυο κατεβάζοντας δωρεάν το NodeXL από εδώ και εγκαταστήστε το με βάση τις οδηγίες εγκατάστασης που βρίσκονται στον παραπάνω σύνδεσμο.

Αφού εγκαταστήσετε με επιτυχία το NodeXL και το τρέξετε, εμφανίζεται το γραφικό περιβάλλον του Excel. Πηγαίνοντας στην καρτέλα NodeXL και πατώντας το κουμπί Ιmport, επιλέγετε από πού θέλετε να εισάγετε τα δεδομένα σας (Facebook, Twitter, Flickr, Youtube). Βάζοντας τους κωδικούς του λογαριασμού σας και πατώντας το κουμπί Refresh Graph, εμφανίζει το δίκτυο σας, το οποίο μπορείτε να το επεξεργαστείτε και να το μορφοποιήσετε χρησιμοποιώντας διάφορους αλγορίθμους, δίνοντας έτσι το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

Δείτε το ΝodeXL Graph Gallery και πάρτε μια ιδέα για το τι μπορείτε να δημιουργήσετε.

Ετικέτες: , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Για τους φίλους μου είμαι "κομπιουτεράκιας", για την οικογένεια "πάντα πολυάσχολος", εγώ δηλώνω απλά e^ipi+1=0. Τα social media είναι ο δικός μου κόσμος κι εκεί θα βρισκόμαστε στο εξής.



Πήγαινε με πάνω ↑