Σκόρπιες σκέψεις περί social media: το ένα το καλό ή λίγο απ’ όλα;

Ημ/νία: 3 Αυγούστου 2013 | by Πέτρος Κηπουρόπουλος

0

Το να κάτσει κάποιος και να απαριθμήσει τα κοινωνικά δίκτυα που υπάρχουν επί των ημερών μας, θα συνιστούσε μία αν μη τι άλλο άσκοπη προσπάθεια. Δεν είναι μόνο το ότι ήδη είναι τόσα πολλά τα άτιμα, αλλά το ότι αυξάνονται και πληθύνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Κάποτε τα κουκιά ήταν μετρημένα: είχες το Myspace και χαριστικά, στα πρώτα του βήματα το Facebook, ένα YouTube (έστω άνευ social χαρακτήρα) και κάνα ξέμπαρκο τύπου Last.fm και αυτό ήταν όλο. Τώρα όμως; Να ‘σου το Foursquare για τα check-in σου, το Twitter για τις σκέψεις σου, το Path για… την ώρα που πας για ύπνο, το Gogobot για τα ταξίδια σου, το Instagram ή το Pinterest για τις φωτογραφίες σου, το LinkedIn για την καριέρα σου, το Untappd για το ποτάκι σου, το Klout για την επιρροή σου και η λίστα έχει τον… ατέλειωτο!

social media thoughts

Με ρωτούσε τις προάλλες ένας φίλος, έχοντας δει το γκρουπ με τις social εφαρμογές στο iPad μου, σε πόσα διαφορετικά δίκτυα είναι δυνατόν να διατηρώ προφίλ. Ομολογώ πως δεν ήξερα να του απαντήσω. Ήταν δέκα; Είκοσι; Πάνω από τριάντα; Έλα μου ντε… Την ίδια στιγμή όμως συνειδητοποίησα πως η απάντηση ελάχιστο νόημα είχε, αφού θα απαντούσε σε μια παντελώς άστοχη ερώτηση. Η σωστή ερώτηση, βλέπεις, θα ήταν «Σε πόσα κοινωνικά δίκτυα είμαι ενεργός»; Ω ναι, η ερώτηση του εκατομμυρίου…

One network to rule them all…

Το να έχεις προφίλ σε ένα δίκτυο δεν λέει τίποτα. Και το Myspace την προκειμένη στιγμή έχει μια ικανοποιητικότατη βάση με περισσότερους από 100 εκατομμύρια λογαριασμούς. Πόσοι απ’ αυτούς όμως είναι ενεργοί (και όχι απενεργοποιημένοι) και πολύ περισσότερο, πόσοι απ’ αυτούς… λειτουργούν, γράφοντας μηνύματα, αλληλεπιδρώντας με τους άλλους και γενικώς «φορτώνοντας» τους servers του δικτύου; Ούτε οι μισοί. Το Myspace πέθανε (ή έστω, συρρικνώθηκε), γιατί πολύ απλά ο κόσμος –του- το εγκατέλειψε. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος κάθε τέτοιας πλατφόρμας, φόβος που την ίδια στιγμή αποτελεί και ένα ισχυρό κίνητρο για τους δημιουργούς της να συνεχίσουν να εργάζονται το ίδιο σκληρά πάνω στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

social media thoughts

Θα μου πεις, ποιος ο λόγος να ασχολείται κανείς πλέον με x, y διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα, όταν μπορεί με ένα (λέγε με Facebook) να κάνει τη δουλειά του: να την πέσει σε γκομενάκια, να πάρει μάτι την πρώην του, να μιλήσει με φίλους, να δει βίντεο, να γελάσει, να κανονίσει πού θα πάει το βράδυ και άμα λάχει, να το παίξει μούρη. Δεν είμαι ψυχολόγος για να στο εξηγήσω επακριβώς, ωστόσο θα το χαρακτήριζα μια κάποιου είδους διαστροφή. Ναι, κι εγώ στην αρχή αντιμετώπισα δύσπιστα το Foursquare, αφού τότε ήταν ακόμα στη μόδα τα check-in στο Facebook. Κι όμως, με τον καιρό το πρώτο με κέρδισε: αυτή η εξειδίκευση που προσφέρει, σε συνδυασμό με τη λειτουργικότητα, την αμεσότητα και τις επιλογές διασύνδεσης του, ήταν αρκετά για να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις μου και να το ανάγουν σε βασικό μέσον… check in! Ε, γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για το φαΐ, τις φωτογραφίες, το ποτό, τις σειρές;

Btw, πρόσεξες ότι αλλού το γράφω «check-in» και άλλου «check in», ε; Δεν είναι τυχαίο

Καν’ το κι εσύ, έχει πλάκα!

Ναι, από ένα σημείο και μετά, η ενασχόληση με τα social media κουράζει ή, καλύτερα, αγχώνει. Η άποψή μου πάνω στο θέμα του πού πρέπει να σταματήσει κανείς, είναι πως ο ίδιος θα πρέπει να δει τις αντοχές του και να δώσει στα διάφορα δίκτυα τις ευκαιρίες που τους αντιστοιχούν. Προσωπικά, δοκιμάζω κάθε καινούρια πλατφόρμα για την οποία μαθαίνω. Τις δίνω τις μέρες της, τη χρησιμοποιώ, ψάχνω να δω αν μου ταιριάζει, αν «κολλάω» μαζί της κι αν «κολλάει» μαζί μου. Αν ναι, τότε κερδίζει επάξια τη θέση της στα bookmarks, το HTC 8X (αν κυκλοφορεί υλοποίησή της στο Windows Phone) και το iPad mini μου. Αν όχι, τότε δεν πειράζει, και πάλι φίλοι κι ας περάσει ο επόμενος.

social media thoughts

Αν για κάποιο λόγο αντιληφθώ ότι έχω καιρό να χρησιμοποιήσω μια εφαρμογή, αντί να σπεύσω να καλύψω το χαμένο έδαφος, αναρωτιέμαι «γιατί». Διότι για να έχω αποκοπεί από δαύτη, πάει να πει ότι δεν τη χρειάζομαι, δεν με εκφράζει, δεν μου κάνει πια και άρα θα πρέπει ενδεχομένως να αναπροσαρμόσω τις σκέψεις μου για ‘κείνη και τη μεταξύ μας σχέση. Οπότε; Οπότε την επόμενη φορά που κάποιος θα σου πει «Σταμάτα να ασχολείσαι με τα social media και get a life», εσύ μπορείς ωραιότατα να τον βγάλεις μια φωτογραφία (ή ένα βίντεο), να τον κάνεις tag, να τον ανεβάσεις σε Facebook, Twitter, Vine, Pinterest, Tumblr, Flickr, Instagram και ούτω καθ’ εξής και να ρωτήσεις φίλους, fans και followers τι θα ήθελαν να του απαντήσουν.

Εσύ μια φορά θα το ‘χεις κάνει ήδη…

Ετικέτες: ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Ζει και αναπνέει για τα videogames. Ξεκινά να παίξει και μετά από «ένα τεταρτάκι» συνειδητοποιεί ότι έχουν περάσει τρεις ώρες. Προτιμά τα RPG, τα sports και τα action γενικώς, θα τον βρεις στάνταρ σε κάποιο social network.



Πήγαινε με πάνω ↑