Facebook: Κάθε μέλος του και μη, έχει από ένα Shadow Profile!

Ημ/νία: 30 Ιουνίου 2013 | by Θοδωρής Κόνσουλας

0

Μεγάλο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει για το Facebook τις τελευταίες μέρες, αφού το θέμα της διαρροής των 6 εκατ. email και αριθμών κινητών τηλεφώνων έχει και συνέχεια. Πολύ «καυτή» συνέχεια θα έλεγα! Ένας νέος όρος συζητιέται στο ίντερνετ, ο οποίος έχει ονομασία Facebook Shadow Profile.

facebook shadow profiles

Τελικά, κανείς δεν ξεφεύγει από το Facebook, αφού αποδεικνύεται πως το δημοφιλέστερο Κοινωνικό Δίκτυο έχει πληροφορίες σχεδόν για όλους μας, είτε είμαστε χρήστες του είτε όχι. Πώς; Μέσω της αθώας συγκατάθεσης των χρηστών και του εργαλείου «Find Friends» για εύρεση πιθανών φίλων, μετά από σκανάρισμα των επαφών του κινητού τηλεφώνου του χρήστη. Με τον τρόπο αυτό, το Facebook αποθηκεύει όλες τις επαφές και τις πληροφορίες αυτών, όπως emails, αριθμούς τηλεφώνων κλπ, στους servers του, δημιουργώντας Shadow Profiles.

Αυτό σημαίνει πως οι servers του Facebook περιέχουν ένα δεύτερο προφίλ για μένα (και για σένα), το οποίο μπορεί να περιέχει περισσότερα δικά μου email ή ακόμη και τον αριθμό του κινητού μου τηλεφώνου κλπ, στοιχεία τα οποία εγώ ποτέ δεν έδωσα μέσω του ενός μοναδικού προσωπικού μου προφίλ, χάρη σε φίλους μου ή φίλους φίλων μου οι οποίοι είχαν καταχωρήσει τα στοιχεία μου αυτά στο κινητό τους τηλέφωνο και ύστερα έδωσαν την άδεια στο Facebook να τα σκανάρει και να τα αποθηκεύσει στους servers του.

«Αυτό είναι παράνομο!», θα σκεφτείς. Στην Αμερική πιθανότατα δεν είναι. Το Facebook αναφέρει στους Όρους Παροχής Υπηρεσιών του τη συλλογή επαφών μέσω ενός τηλεφώνου, όρους τους οποίους το 99.9% δε διάβασε ποτέ και συμφώνησε με αυτούς. Στην Ευρώπη όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Ιρλανδία, όπου οι νόμοι σε τέτοια θέματα είναι πιο αυστηροί από την Αμερική και ο Max Schrems, ιδρυτής του Europe v. Facebook, έχει ήδη ετοιμάσει μία διαμαρτυρία για τα Shadow Profiles και την καταπάτηση επτά διαφορετικών περιπτώσεων, όπως φαίνεται από τις 18 Αυγούστου του 2011! Η ημερομηνία αυτή έχει νόημα, καθώς το εργαλείο «Find Friends» λανσαρίστηκε τον Απρίλιο του 2011.

Δε γνωρίζω αν εσύ ανησυχείς, πάντως εγώ ανησυχώ πραγματικά. Όχι πως δεν ήξερα τι μπορεί να υπάρχει μέσα στους servers, αλλά τώρα που βλέπω και τη διαδικασία με την οποία όλα αυτά λειτουργούν, είναι κάπως τρομακτικό. Εφόσον όμως είμαστε μέρος του ίντερνετ, είμαστε και φακελωμένοι, αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε όλοι.

Πηγή: Mashable

Ετικέτες: , , ,


Σχετικά με τον Αρθρογράφο

Από μικρή ηλικία «κόλλησα» με τους υπολογιστές και γενικά τον κόσμο του ίντερνετ. Μεγαλώνοντας βρέθηκα να σπουδάζω στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας.



Πήγαινε με πάνω ↑